NFT Scam herkennen

Een NFT scam: hoe herken je het?

De wereld van de NFT’s, of ook wel non-fungible tokens, is er eentje die de laatste maanden serieus aan het aangroeien is. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in NFT’s en steeds meer NFT’s worden aangeboden in diverse prijsklassen. Die vele nieuwkomers zonder veel kennis van zaken van het wereldje en het decentrale karakter van cryptomunten zorgen echter voor een probleem: scammers. Overal waar geld relatief eenvoudig te pakken is zie je scammers opduiken en dat is bij NFT’s niet anders. Maar hoe haal je die scammers er nu uit? Welke technieken gebruiken ze vaak? Wat zijn met andere woorden de tekenen aan de wand waardoor je een scammer eruit kunt halen?  

De truc met de neppe website

We zeiden het net al: het is echt niet moeilijk om even snel een valse website in elkaar te steken. Wat veel scammers dan ook doen is een bijna carbon copy maken van legitieme en bekende websites en marktplaatsen die gespecialiseerd zijn in NFT’s. Je surft nietsvermoedend op een webshop die heel vertrouwd lijkt, je koopt een NFT en de scammers zijn weg met jouw geld. Deze valse websites herkennen is niet altijd even gemakkelijk. Vaak wordt dezelfde lay-out gebruikt, zie je dezelfde artworks en is zelfs de tekst overgenomen.  
 
Hoe herken je nu een dergelijke website? Dat doe je door de url onder de loep te nemen. Scammers kunnen dan wel de website namaken maar de url kunnen ze vooralsnog niet rechtstreeks kopiëren. Dat betekent dus ook dat er ergens in de url een typo zal staan.  

De fake social media accounts

Scammers zijn niet alleen fan van het namaken van websites maar halen dezelfde truc ook graag uit met social media kanalen. Dit kan op dit moment ook nog vrij gemakkelijk omdat de meeste NFT-projecten nieuw zijn en nog niet altijd geverifieerd zijn door bijvoorbeeld Twitter. Sommige projecten worden ook nooit geverifieerd en hiervan maken scammers handig gebruik door foute links door te geven.  
 
Hoe herken je deze scam? Die herken je voornamelijk door op voorhand even onderzoek te doen. Check op Google of het sociale media account in kwestie wel echt de handle is van de legitieme uitgever van NFT’s. Kijk ook even na of je nog andere profielen op sociale media met dezelfde naam terug kunt vinden.  

De truc met de promotie

Absoluut één van de vaakst voorkomende scams in het wereldje van de NFT’s is de valse giveaway. Het werkt op de volgende manier: de scammer geeft zogezegd een gratis NFT weg. Natuurlijk willen heel wat mensen een gratis NFT op de kop tikken en zo krijgt het hele project tractie. Waar zit hem hier het gevaar? In het feit dat de giveaway NFT gekoppeld wordt met jouw crypto wallet. In het slechtste geval krijgen de scammers zo toegang tot jouw wallet en ben je alles dat je bijeen hebt gekregen lekker kwijt. Wat kan je hiertegen doen? Jammer genoeg is het enige echte antwoord daarop om niet mee te gaan in dit soort projecten tenzij je de uitgever kent en 100% vertrouwen erin hebt. 

De nagemaakte NFT

De achilleshiel van een NFT is natuurlijk dat ze gemakkelijk nagemaakt kunnen worden. Online vind je tal van tools waarmee je eigen NFT’s kunt maken en dus ook na kunt maken. Er zijn dan ook heel wat scammers die bekende en minder bekende NFT’s na proberen te maken. Dit kan je herkennen aan het feit dat er altijd wel een klein verschil moet zijn met het origineel. Bekijk dan ook goed beide artworks en ga even na of ze wel hetzelfde zijn voor je er eentje koopt!