De eerste versie van de Nederlandse publieke ID-wallet is bijna klaar voor het publiek.

Eind maart 2024 werd de eerste werkende versie van de NL ID-wallet gepubliceerd, een cruciale mijlpaal in het project. De volgende stap omvat het verder uitwerken van de aanvraag- en ontvangstprocessen, gevolgd door uitgebreide tests. Zodra deze procedures zijn afgerond, zullen burgers en ondernemers in staat zijn om digitaal te opereren, zowel nationaal als internationaal, met een door de Nederlandse overheid erkende ID-wallet. De precieze lanceerdatum van deze functionaliteit moet nog worden bepaald.

De NL ID-wallet biedt diverse mogelijkheden. De code van de eerste werkende versie is openbaar beschikbaar voor programmeurs, terwijl de eerste ontwerpen te bekijken zijn op de ontwerpers software Figma. Gebruikers zullen na installatie van de app een persoonlijke pincode instellen en vervolgens de app activeren met behulp van DigiD en hun rijbewijs of identiteitskaart. Daarna ontvangen zij ‘kaartjes’ (NFT’s) in hun ID-wallet met persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum en adres. Op dat moment is de ID-wallet gebruiksklaar. Gebruikers kunnen de wallet onder meer gebruiken om in te loggen bij overheidsinstanties of persoonlijke gegevens te delen. In toekomstige updates zullen meer functionaliteiten worden toegevoegd. Gebruikers kunnen zelf kiezen welke informatie zij aan hun ID-wallet toevoegen. Het gebruik van de ID-wallet is vrijwillig en naar verwachting zal de app tegen eind 2026 beschikbaar zijn in de verschillende appstores.

Momenteel worden praktijktests uitgevoerd met de eerste versie van de NL ID-wallet. Het projectteam begint met het testen van de inlogfunctionaliteit bij een gemeente en het verstrekken van gegevens tijdens een hypotheekaanvraag. Daarnaast wordt onderzocht hoe gebruikers eenvoudig hun wallet kunnen vullen met gegevens en hoe organisaties informatie uit de app kunnen opvragen, verifiëren en gebruiken.

Een demonstratiekit van de NL ID-wallet is beschikbaar voor geïnteresseerden. Hiermee kunnen gesprekken worden gevoerd over de ontwikkeling van de Nederlandse publieke ID-wallet. – aldus de Overheid.

Bron: https://www.digitaleoverheid.nl/nieuws/eerste-versie-nederlandse-publieke-id-wallet-gereed/