NFT Marketplace

De NFT marketplace is razendsnel de populairste manier aan het worden om NFT’s te kopen en verkopen. Wat een NFT marketplace doet is simpelweg een platform bieden voor mensen om NFT’s te kunnen kopen en verkopen.

Filter

 

Categorieen
Betaalmethode
Blokchain

NFT op marketplace kopen

Wat is een NFT? En welke soorten non-fungible (niet vervangbare) tokens kan je op een marketplace tegenkomen? Een NFT is een volledig uniek bestand op de blockchain. Het is iets anders dan cryptogeld: als je één bitcoin hebt, zou je deze in principe voor één bitcoin van iemand anders om kunnen wisselen. Beide bitcoins zijn fungible. Allebei de partijen worden hier niet beter of slechter van. Bij een NFT zit het anders: je kunt de ene NFT niet inwisselen voor een ander. Een NFT is namelijk een uniek gecodeerd bestand dat bestaat op de blockchain. Iedereen kan dus zien waar het bestand geweest is: wie was de eigenaar, wie heeft hem gekocht, hoeveel is er toen betaald, etc. Wie een NFT koopt op een platform of marketplace heeft dus sowieso een uniek bestand in handen.

NFT op marketplace kopen comp
Wat is een NFT marketplace comp

Wat is een NFT marketplace?

Het kopen van zo’n uniek bestand doe je het liefst op een overzichtelijke plek. Zeker als het om duizenden of miljoenen euro’s gaat. Hier komt de NFT marketplace in beeld. Je kunt deze websites zien als een soort eBay voor NFT’s. Iedereen kan en mag meedoen, maar moet wel volgens de regels van de marktplaats handelen. Zo weten beide partijen dat ze niet opgelicht worden. De NFT marketplace verleent dus een soort dienst, waar je in veel gevallen ook een klein percentage commissie voor betaalt aan het platform.

Wat je kunt kopen op een NFT marketplace hangt van het platform zelf af. Niet alle NFT marketplaces hanteren dezelfde regels. Zo zijn er plekken waar werkelijk iedereen z’n waar te koop aan mag bieden, maar er zijn ook handelsplatforms die veel exclusiever zijn ingericht. Je wil een digitale ‘Mona Lisa’ immers niet op een vlooienmarkt te koop aanbieden.

Wat is de beste NFT Marketplace voor jou?

Er zijn miljoenen, zo niet miljarden NFT’s op de markt. Het zou onoverzichtelijk zijn om al deze NFT tokens op één plek te hebben. Er zit namelijk een enorm verschil tussen NFT’s: de meest bekende vorm is digitale kunst, maar er zijn ook NFT’s die staan voor een muziekbestand, in-game item, een basketbalsticker, Tweet of zelfs digitale katten! Gelukkig zijn er verschillende NFT marketplaces die ieder een eigen specialisatie hebben. Welk NFT platform is de juiste voor jou? We hebben een aantal grote of bekende marktplaatsen voor je op een rijtje gezet.

OpenSea

OpenSea was de eerste NFT marketplace, en is nog steeds één van de grootste. Je kunt OpenSea zien als een eBay-equivalent voor NFT’s. Het is een open oceaan: iedereen mag en kan meedoen. Je komt hier dan ook echt álles tegen, van rommel tot waardevolle digitale objecten.

Rarible

Rarible is als NFT marketplace vergelijkbaar met OpenSea. Je kunt er van alles vinden. Ook is het voor makers van NFT eenvoudig om te starten op Rarible. Je kunt er eenvoudig je eigen NFT’s op maken en aanbieden. Het is tegelijk mogelijk om ervoor te kiezen om je NFT uit te geven in beperkte oplage, of om bijvoorbeeld maar één exemplaar te koop aan te bieden. Hoe schaarser, hoe zeldzamer! Gebruikers kunnen op het plaform Rarible hun eigen portfolio opbouwen waarin je trots je eigen NFT collectie kan tentoonstellen of bijvoorbeeld een verzameling aan waardevolle NFT’s kunt zetten voor uiteindelijke doorverkoop.

SuperRare

NFT Marketplace SuperRare is wat Christie’s voor fysieke kunstwerken is: een soort high-end veilinghuis, maar dan in NFT’s. Wie zijn non-fungible tokens op het platform SuperRare wil zetten moet eerst goedgekeurd worden. Je weet dus zeker dat alle NFT die op SuperRare staan van geverifieerde artiesten komt. Het is dan ook logisch dat de prijzen op SuperRare vaak wat aan de hoge kant zijn.

NBA Top Shot

NBA Top Shot is een razend populaire, maar voor veel mensen misschien vreemde NFT marketplace. Je kunt er namelijk alleen virtuele basketbal-ruilkaarten kopen en verhandelen. Zo’n ruilkaart is in dit geval geen stukje karton, maar een uitgebreide verzameling data. Je krijgt een video met een toffe actie van je favoriete speler, info over deze speler en data van de wedstrijd waarin de actie gemaakt werd. Het gaat hier niet om een kinderachtige collectie, maar om een drukke ruilmarkt waar soms miljoenen per dag op uitgegeven wordt!

Valuables by cent

Op NFT marketplace Valuables by cent worden dagelijks Tweets verkocht. Soms voor een paar dollar, maar ook voor véél grotere bedragen. Valuables by cent werd bekend vanwege de verkoop van een Tweet van Jack Dorsey, de oprichter van Twitter. Zijn allereerste Tweet werd uiteindelijk voor 2,9 miljoen dollar verkocht op deze NFT marketplace.

CryptoKitties

CryptoKitties is één van de eerste populaire platformen waar in NFT’s gehandeld werd. Toen de NFT nog niet zo populair was, werden ze in de vorm van digitale huisdiertjes gekocht en verkocht op deze website. Elke digitale kat is uniek, dus verzamelaars konden zich helemaal verliezen in deze zeldzame katten met beperkte oplage. Verzamel ze allemaal! Er worden tegenwoordig nog steeds duizenden euro’s betaald voor crypto-katten op deze oer-NFT marketplace.

Wat is de beste NFT marketplace voor jou comp

Een NFT marketplace is simpelweg een platform aanbieden voor mensen om NFT’s (non fungible tokens) te kunnen kopen en verkopen. Met de stijgende populariteit zijn er afgelopen jaren verschillende marketplaces ontstaan. Ze hebben allen hetzelfde doel. 

Op een NFT marketplace kan je op zoek gaan naar NFT’s, die voor jou interessant zijn. Het doel is om deze goed te bewaren of juist te verhandelen met een goede winstmarge. 

Allereerst, NFT marketplace is voor iedereen toegankelijk. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een software wallet zoals MetaMask. Dit is een Chrome extensie die jou verbindt met jouw favoriete NFT marketplace, zodat jij een NFT kan kopen of verkopen. Eenmaal op de NFT marketplace zal MetaMask toegang aan je vragen. Heb je genoeg geld op jouw wallet staan? Dan kan jij vanaf dit moment een NFT kopen! 

Er zijn meerdere NFT marketplaces, de belangrijkste NFT marketplaces zijn: OpenSea (op dit moment de grootste marketplace), Rarible, NFTb, Niftygateway, NBA Top Shot, Mintable, Axie Marketplace en SuperRare.