NFT kunstwerk maken

Vroeger zaten we voor de buis gekluisterd als de iconische schilder Bob Ross zijn technieken vertoonde aan de liefhebbers. Iedereen kon dankzij zijn uitleg een kunstwerk maken en thuis aan de muur ophangen. Tegenwoordig zijn vooral de digitale kunstwerken bijzonder populair. De zogeheten ‘NFT Art’ is succesvol en gaat voor waanzinnig hoge bedragen over de toonbank. Het leukste van alles is dat eigenlijk iedereen met een beetje creativiteit een uniek NFT kunstwerken kan maken. In dit artikel vertellen wij precies wat jij nodig hebt om een mooi NFT kunstwerk te maken en wellicht te verkopen.

Beste NFT platformen

Sorare

Handel en speel met officiële spelers NFT’s van 250 voetbalclubs

Fantasy football game

binance

Binance

NFT Marketplace

s Werelds grootste cryptoplatform door handelsvolume

OKX

Maak, koop en handel in bijzondere NFT’s bij OKX

Ontvang welkomstcadeau t.w.v. $10

Een wallet aanmaken

Voor je NFT kan maken moet je ervoor zorgen dat de non-fungible tokens kunnen worden opgeslagen en dat kan alleen in een wallet. Het gaat om eenzelfde soort wallet als waarin de investeerder zijn cryptomunten kan opslaan. Een NFT kunstwerk kan eveneens in een wallet worden geplaatst. Let op, er kan wel een gasfee om de hoek komen kijken. Dat komt omdat de kunstenaar gebruik zal moeten maken van de blockchain en dat kan geld kosten.

De meeste NFT liefhebbers bezitten een MetaMask wallet. Het is verreweg de populairste online wallet. Wij raden je aan om meerdere wachtwoorden te nemen en jouw wallet optimaal te beveiligen. Het kan hackers buiten de deur houden. Probeer jouw wachtwoorden ook ergens te bewaren, bijvoorbeeld op een papiertje. Het kan voorkomen dat een NFT-investeerder zijn wachtwoord niet meer weet en niet langer meer bij zijn NFT kunstwerken kan komen. Dat is zonde. Er bestaat ook nog een hardware wallet, dat is een crypto-wallet maar dan in een fysieke vorm. Het kan bijvoorbeeld gaan om een USB-stick. Een fysieke wallet maakt het voor hackers onmogelijk om toe te kunnen slaan.

nft cryptocurrency

Cryptomunten kopen

Als jij een digitaal gemaakt NFT kunstwerk wilt opslaan of verkopen dan zal je gasfee moeten betalen. Je kan het zien als transactiekosten die je moet afdragen voor het gebruik van een bepaalde blockchain. Het is daarom slim om van te voren al te kijken welke blockchain je moet gebruiken. Koop vervolgens voldoende cryptomunten, bijvoorbeeld de Ethereum of de Binance Coin. Je kan de cryptomunten gebruiken voor de gasfee. Daarnaast kunnen de cryptomunten eveneens worden opgeslagen in jouw MetaMask wallet.

Digitaal NFT kunstwerk maken

Daarna is het tijd om de creativiteit het werk te laten doen en een digitaal kunstwerk te maken. Je moet goed onthouden dat het om een digitaal werk gaat, dus geen echt schilderij op een groot doek. Natuurlijk is het ook mogelijk om een ‘echt’ kunstwerk te digitaliseren. De NFT moet worden geüpload, bijvoorbeeld in een JPEG of een MP4-bestand. Check wel even van te voren of het bestand een maximale grootte mag hebben. Er zijn diverse NFT-marketplaces beschikbaar, dus vergelijken kan geen kwaad. De gekste kunstwerken worden online verkocht als NFT, zoals een plaatje van een pinguïn of een simpele zwarte afbeelding met een gouden naam erin verwerkt. De bekendste projecten leveren de maker honderdduizenden euro’s of zelfs meer op. Natuurlijk is het wel handig om jouw project te promoten op sociale media, zodat NFT-liefhebbers kennis kunnen maken met jouw kunstwerken.

Gemaakte NFT te koop aanbieden

De laatste stap is het te koop aanbieden van een zelfgemaakte NFT. Er zijn diverse NFT-marketplaces beschikbaar, zoals OpenSea of OKX. De NFT kan jij kosteloos aanbieden, maar het kan zijn dat er wel een gasfee moet worden neergelegd bij de eerste transacties. Daarnaast zal OpenSea een kleine fee van 2,5% inhouden op ieder verkocht kunstwerk. De investeerders kopen de NFT’s niet met euro’s of dollars, maar met cryptomunten. De biedingen worden meestal gedaan in Ethereum, bijvoorbeeld 0,1 of 0,2 Ethereum. De kunstenaar kan een vaste prijs bepalen of een veiling starten voor de NFT die hij of zei gemaakt heeft.

NFT-project promoten

Een eigen gemaakt NFT-project moet je natuurlijk wel zelf nog even in de schijnwerpers zetten. Dat kan gedaan worden met promotie op sociale media of via de Discord applicatie. Simpelweg door investeerders te bereiken kan jouw NFT kunstwerk voor een mooi bedrag worden verkocht. Hoeveel een kunstwerk kan opleveren, dat hangt een beetje af van de situatie. Een beroemde kunstenaar kan direct grote bedragen vangen voor zijn NFT’s, terwijl een onbekende kunstenaar toch eerst een reputatie moet opbouwen.

NFT project promoten

NFT Apps

Er zijn ook apps beschikbaar waarop jij een NFT kan maken. Het gaat om gratis apps, maar ook betaalde apps. Let op, de kans is groot dat de gebruiker bij een gratis NFT maker app alsnog later een klein bedrag moet neerleggen. Enkele voorbeelden van NFT applicaties zijn:

Qixel – Pixel Art Maker (1,99 euro)
Gang – NFT Creator (gratis, in-app aankopen)
NFT Art Maker (gratis, in-app aankopen)
NFT-maker – Ninja FT (gratis, in-app aankopen)

Tijd om aan de slag te gaan met het maken van jouw eerst NFT.

NFT apps

Wat is het minten van NFT?

De term NFT minten komen we ook steeds vaker tegen op het internet. Het “Minten” van een NFT is het op unieke wijze publiceren van een token op de blockchain om het koopbaar te maken.

Het NFT minten is dus het hele proces van het maken van een NFT tot aan het veranderen in een actief op de Ethereum Blockchain. Het bestand is voor altijd opgeslagen en kan niet meer worden bewerkt of verwijderd. Het minten is dus een synoniem voor het ‘maken’ en ‘koopbaar’ maken van de NFT, zoals op deze pagina uitgebreid beschreven is.

Een MetaMask wallet aanmaken is helemaal gratis. De kosten komen pas later om de hoek kijken, bijvoorbeeld wanneer je een betaling wilt verrichten of een NFT wilt opslaan. De kosten vallen behoorlijk mee en de wallet biedt zekerheid en veiligheid.

Cryptomunten zijn verkrijgbaar bij de bekende exchanges. Er zijn ook Nederlandse exchanges beschikbaar, zoals Bitvavo en Bitcoin Meester. Deze bedrijven zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en bieden de nodige veiligheid.

Er is geen vast bedrag dat jij kan vragen voor een zelfgemaakt NFT kunstwerk. Je moet eerst bekijken of er voldoende vraag is naar jouw project. De prijzen van de NFT kunstwerken lopen uiteen van 0,001 Ethereum tot tientallen Ethereum. Zeldzaamheid en bekendheid spelen een belangrijke rol in het bepalen van de prijs voor NFT art.