NFT Kopen

Ook al ben je niet geïnteresseerd in digitale kunst kan het heel lucratief zijn om een NFT te kopen. Vóór je dat doet is het wel slim om te weten wát je koopt.

Waarom NFT kopen

NFT kopen is op dit moment hot and happening. Het aantal marketplaces en speciale NFT websites verdubbelt zich elke paar maanden, en individuele tokens gaan voor steeds hogere miljoenenbedragen van de hand. Het was je vast al duidelijk: NFT kopen is een hype.

Bij elke nieuwe hype kun je je afvragen: ga ik hieraan meedoen? Is het de tijd waard om uit te zoeken hoe NFT kopen werkt, en kan ik winst maken door de goede digitale eigendommen aan te schaffen? Heel veel influencers, digitale vernieuwers en zakenmensen zeggen: ja, NFT kopen is de moeite waard. En zij geven daarvoor een paar redenen, waarvan dit drie belangrijke zijn.

Je investeringen zijn veilig

Elke verkoop van een non fungible token wordt vastgelegd op de blockchain van een cryptomunt. Daardoor is de informatie over de aankoop, de bezitter en de maker van een token vastgelegd in infoblokken die door duizenden tot miljoenen users gekopieerd zijn. Deze informatie blijft in principe eeuwig bewaard, waardoor de authenticiteit van elk token heel hoog is. En omdat de code op blockchains niet te kraken is, is het voor fraudeurs onmogelijk om rip-offs of illegale kopieën van een NFT te maken. Elke unieke NFT die je koopt, blijft dus herleidbaar en veilig in jouw bezit – totdat je besluit om het item te verkopen.

Je boort nichemarkten aan

Veel NFT’s zijn interessant voor behoorlijk beperkte groepen consumenten. De tokens van de Bored Ape Yacht Clubs worden gekocht door beroemdheden en ondernemers, terwijl digitale kunstwerken en muziektracks interessant zijn bij influencers. NFT voor specifieke spellen en metaverses zijn heel gewild bij pro gamers en andere tokens zijn gericht op mensen die zich in een kleine subcultuur thuis voelen. Door de specialisatie en zeldzaamheid van veel verzamelingen NFT’s zijn ze interessant voor een kleine groep consumenten waarbij er bijna geen concurrentie is, en prijzen dus hoog kunnen zijn.

NFT is een toegankelijke vorm van investeren

Niks houdt je tegen om vandaag nog een cryptowallet te openen en je eerste NFT items aan te schaffen. Je hebt geen bankrekening, goedkeuring of minimale inleg nodig. Als jij weet waar de winst valt te halen in deze markt, dan koop je NFT en verhandel je die tegen een betere koers waar en wanneer je maar wilt. Er zijn heel veel collecties en plekken om die te verhandelen, en je kunt investeren in NFT’s die op elke plek ter wereld gemaakt zijn. Laat je niet tegenhouden door de beperkingen van traditionele investering en de kosten van beleggingsfondsen – trek je eigen plan en investeer nu in de tokens waarin jij toekomst ziet.

NFT kopen: stap voor stap

01.

Wat heb je nodig?

Je hebt een crypto wallet (portemonnee) nodig die zowel Ethereum en NFT’s ondersteunt. Zodra je deze zaken op orde hebt, moet je natuurlijk een startkapitaaltje aan cryptomunten hebben. Wissel je euro’s om naar ETH, zorg dat ze in je gekozen crypto wallet staan en je kunt de NFT marketplace op!

02.

Waar NFT kopen?

Kies je NFT Marketplace. Er zijn veel ‘marktplaatsen’ waar NFT’s worden aangeboden. Voor je zomaar een willekeurige marketplace opgaat is het belangrijk om te weten welk soort NFT’s je op elke marketplace kunt kopen.

03.

Laat het cryptogeld rollen!

Het NFT kopen kan beginnen! Plaats een bod op een NFT op je gekozen marketplace. De meeste NFT’s worden als veiling verkocht, maar sommigen worden ook voor één koopprijs aangeboden. Let op: er zitten soms extra administratiekosten verbonden aan het kopen van NFT’s. Het kopen van een ‘goedkope’ NFT kan dus in sommige gevallen iets duurder uitvallen dan je denkt. Ga vóór je in cryptocurrency investeert altijd even na of de markt gunstig is. De prijzen van cryptomunten kunnen namelijk binnen een paar uur drastisch veranderen.

Bekende Marketplaces

SuperRare

Op de NFT Marketplace SuperRare zal je unieke werken vinden van allerlei goedgekeurde artiesten. De instapkosten van SuperRare zijn hoger dan die van andere marketplaces, maar je weet hier in veel gevallen wél zeker dat je met het werk van echte professionals te maken hebt. Je kunt SuperRare zien als een soort exclusief clubje kunstverzamelaars. Het sociale aspect is hier ook belangrijk: kunst kopen en verkopen is op SuperRare net zo groot als het laten zien wát je hebt gekocht.

 

NFT kopen Superrare comp
NFT kopen Opensea comp

OpenSea

OpenSea is de oudste en grootste p2p NFT marketplace. Je kunt het zien als de Nederlandse website marktplaats, maar dan voor digitale goederen. Je kunt er behalve kunst ook muziek, verzamelobjecten en bijvoorbeeld in-game items kopen. OpenSea is, zoals de naam al suggereert, een open marketplace. Iedereen kan lid worden en beginnen met kopen en verkopen. Er staan miljoenen dingen te koop, variërend van compleet waardeloze prullaria tot zeldzame collectors items.

 

Rarible

De NFT marketplace Rarible lijkt een beetje op OpenSea. Je kunt er niet alleen NFT op kopen, maar ook je zelfgemaakte NFT’s op verkopen. Je kunt er bovendien een eigen NFT in veelvoud aanbieden, als een soort item met beperkte oplage dus. Ook kan je een eigen porfolio bijhouden met aangekochte NFT’s.

 

 

NFT kopen Rarible comp
sorare logo

Sorare

Ook voor de voetballiefhebber is er genoeg te beleven op het gebied van NFT’s. Met het spel van Sorare kun jij met kaarten van je favoriete voetballers geld verdienen! Met Sorare kun je tegen andere voetballiefhebbers over de hele wereld strijden in verschillende toernooien, waarbij je kaarten van je favoriete voetballers kunt inzetten. Voor elke competitie kun je 5 spelers selecteren, waarbij je uit elke linie van het elftal verplicht een speler moet selecteren en de vijfde keuze een vrije keuze is. Wanneer een speler uit jouw team tijdens zijn wedstrijd goed presteert, kun je veel punten ontvangen, waardoor je hoog in de ranglijst kan komen.

Het is mogelijk om dit spel gratis te spelen, door de kaarten die je bij het gebruiken van Sorare ontvangt. De gratis versie van Sorare is echter onder de meeste spelers in trek, waardoor de concurrentie groot is. Je kunt ook zeldzame kaarten gebruiken, waarbij de kans op beloningen stukken groter wordt. Deze kaarten kun je kopen op de Sorare marktplaats. Deze marktplaats is het centrale punt waar spelers met elkaar kun kaarten verhandelen. Alle kaarten zijn NFT’s, waardoor de eigenaar is vastgelegd in een smart contract op de blockchain.

 

OKX

Voorheen stond de Aziatische exchange OKX bekend als OKEx, die werd opgericht door de Chinees Star Xu. OKX maakt deel uit van de OK Group, een blockchain-technologiebedrijf dat in 2013 werd opgericht. Net als bij de meeste grote exchanges, biedt deze exchange veel verschillende diensten aan, waarmee jij jouw crypto aan het werk kan zetten. Ook OKX heeft een eigen NFT marktplaats, waar je NFT’s kunt verhandelen en zelf kunt publiceren.

Op het platform van OKX kun je onder het kopje MetaX het NFT-aanbod vinden. Het aanbod van NFT’s is zeer groot bij OKX. Niet alleen de bekende NFT-collecties zoals CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club kun je hier vinden, maar ook andere unieke eigendommen die te maken hebben met muziek, kunst en domeinnamen. Naast de items die op het platform worden aangeboden, kun je ook NFT’s vinden die op andere marktplaatsen worden aangeboden.

 

OKX

Dmarket

Dé NFT marktplaats op het gebied van E-sports en in-game NFT’s is Dmarket. Voor grote games zoals Counterstrike en DOTA kun je bij Dmarket terecht, om de beste wapens en skins te kopen en verkopen. Dit Amerikaanse bedrijf is op de Ethereum blockchain gebouwd en heeft een eigen token, genaamd DMarket (DMT). Sinds 2017 is de marktplaats actief, waarbij er meer dan 40 miljoen transacties sindsdien hebben plaatsgevonden.

Wanneer je op zoek bent naar de juiste in-game items, kun je deze op Dmarket kopen met cryptocurrencies en ook met fiat valuta’s. Hiervoor kun je gebruik maken van PayPal of een bankoverschrijving direct van je eigen rekening. Zowel VISA als Mastercard worden hiervoor geaccepteerd. Daarnaast kun je ook gebruik maken van cryptomunten zoals Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC) en de token van Dmarket zelf.

d market

Hoe NFT kopen

Wereldwijd investeren er al miljoenen mensen in NFT, en dat aantal wordt elke dag groter. Niet zo vreemd dat veel internetgebruikers zich afvragen of ze ook non fungible tokens moeten aanschaffen. En als dat een goed idee is – waar vind je NFT en hoe koop je ze? Lees hier welke vier stappen je moet zetten om zelf een NFT in je bezit te krijgen en ook met deze gewilde digitale tokens te gaan speculeren.

1. Een cryptowallet installeren en crypto kopen

NFT’s worden gemunt op de blockchain van een bepaalde cryptomunt. Om een token te kopen, heb je een saldo van die bepaalde munt nodig en om de cryptomunten uit te geven, installeer je een cryptowallet. Een goede keuze is MetaMask, maar er zijn veel meer interessante wallets. Het installeren van zo’n wallet is eenvoudig en veilig, en je kunt daarna direct cryptocoin kopen en op je wallet zetten.

2. Een account aanmaken bij een NFT marketplace

Er bestaan veel verschillende websites en metaverses waar NFT gekocht kan worden. De makkelijkste manier om interessante tokens te vinden, is door een account aan te maken bij een zogenaamde marketplace. Daar staan collecties van NFT en individuele tokens uitgestald met een vraagprijs en productdetails erbij. Sommige marketplaces hebben een flink aantal verschillende categorieën NFT, en andere zijn gespecialiseerd in een bepaald type NFT (bijvoorbeeld digitale kunst of muziek). Een paar van de allergrootste NFT marketplaces zijn Rarible, OpenSea en SuperRare.

3. Op zoek gaan naar interessante NFT items

Je hebt nu een cryptowallet en een account bij een NFT marketplace. Nu kan je op zoek gaan naar NFT’s die jij graag wilt bezitten, omdat je de waarde ervan inziet en/of omdat je denkt dat ze in de toekomst duurder zullen worden. Een goede NFT marketplace biedt een flink aantal zoekfuncties, submenu’s en filters om snel op het spoor te komen van de soorten tokens waarover jij goede dingen hebt gehoord. Als je interessante NFT tegenkomt, hoef je ze niet direct te kopen. Je kunt hun verkooppagina’s ook opslaan in je marketplace-account, en later rustig nagaan wat de beste keuzes voor jou zijn.

4. Jouw NFT direct kopen, of eerst bieden

Heb je een mooie, unieke NFT gevonden en wil je die kopen? Misschien zelfs een hele collectie in één keer? Dan geef je op de productpagina van het token aan dat je het wilt aanschaffen. Sommige items kunnen direct van jou zijn als je de gevraagde prijs in cryptocoin betaalt. Andere NFT’s worden per opbod verkocht, waarna de bezitter ze aan de hoogste bieder verkoopt nadat de aangegeven veilingtermijn afloopt. Je kunt soms zelfs proberen om een bedrag onder de originele vraagprijs te bieden. Als je een NFT kunt kopen, dan bevestig je de transactie en wordt de gevraagde hoeveelheid crypto van je wallet afgeschreven. Het NFT item komt nu in jouw account te staan en is jouw exclusieve bezit. De bevestiging van jouw aankoop wordt vastgelegd op de blockchain, en wordt gecontroleerd door iedereen die deze blockchain gebruikt.

Veel gestelde vragen over NFT kopen

Ondanks dat NFT’s al een tijdje bestaan, zijn er toch veel mensen nog niet heel bekend mee en zijn er veel vragen over. Hieronder een aantal veelgestelde vragen.

Als je NFT’s wilt kopen dan betaal je met cryptomunten. Deze zal je eerst in je bezit moeten hebben. Via diverse aanbieders kun je crypto kopen, bijvoorbeeld met euro’s. De aangekochte cryptomunten worden (digitaal) bewaard in een wallet. Vanuit deze wallet betaal je ook je NFT. Een NFT koop je op een speciale website die ook wel marketplace genoemd wordt. Iedere marketplace heeft zijn eigen voorkeurswallet. Je hebt dus een wallet nodig die geschikt is voor de marketplace waar jij je aankoop wilt doen.

In principe hoef je geen account aan te maken als je een NFT wilt kopen bij een marketplace. Het enige wat je nodig hebt, is een software wallet die jou verbindt met een marketplace. Een bekende software wallet is bijvoorbeeld Meta Mask. Tegenwoordig komen er steeds meer marketplaces waarvoor je geen software wallet nodig bent. Deze sites maken gebruik van een ingebouwde wallet. Zodra je inlogt, maak je hier automatisch gebruik van.

NFT’s zijn er in allerlei soorten en maten. De overeenkomst van alle soorten is dat het met kunst te maken heeft in de meest brede zin van het woord. Daarnaast is een NFT altijd digitaal. Je moet hierbij denken aan Twitterberichten, liedjes, filmpjes of foto’s. Maar ook een Tiktok- video, professionele video’s, soundtracks, aankopen in computerspellen kunnen NFT’s zijn. Een NFT is trouwens niet het digitaal object zelf, maar het eigendomsbewijs. De NFT is niet meer dan verwijzing naar het digitale bestand dat je ergens op internet kunt vinden.

Welke NFT je wilt kopen, ligt helemaal aan jezelf. Allereerst moet je jezelf de vraag stellen of je in NFT’s wilt handelen of dat je deze voor jezelf wilt houden. Wil je erin handelen dan is het verstandig om te kijken welke NFT’s op dit moment ‘hot’ zijn en (snel) in waarde stijgen. In het andere geval kun je op zoek gaan naar een NFT die je zelf leuk vindt en die je aanspreekt.

NFT’s zijn er in allerlei prijzen. Er worden NFT’s verkocht voor miljoenen euro’s, maar ze zijn er ook voor een paar euro. Er zijn zelfs gratis NFT’s te verkrijgen. Sommige websites verloten namelijk weleens een NFT.

Een NFT (Non Fungible Token) is een digitaal eigenaarschap van een bepaald object. Kunstenaars en artiesten kunnen op deze manier hun werk verkopen. Door het toevoegen van de NFT weet je zeker dat jij als koper de enige eigenaar bent. Hiermee voorkomt de kunstenaar dat er namaak van zijn werk verspreid wordt en verkocht wordt als echt. Bij de namaakproducten zit namelijk geen NFT.

Net als crypto currency worden NFT’s gemaakt via de blockchain- technologie. Je hebt dan ook cryptomunten nodig om een NFT te kunnen kopen en de munt die hier in heel veel gevallen voor gebruikt wordt, is Ethereum (ETH). Het is namelijk zo dat het Ethereum een uitstekend platform heeft voor blockchain technologie. De plaatsen waar je NFT’s kunt kopen, werken daarom het liefst met Ethereum.