Wat is NFT (non fungible token)?
Wat is een NFT en wat is de NFT betekenis? Een non fungible token (NFT) is een uniek bestand dat staat opgeslagen op een digitaal kasboek, ook wel blockchain genoemd.
Elke NFT staat voor een uniek digitaal artikel of item dat niet vervangbaar (fungible) is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld geld of Bitcoins die je wél gewoon vrij en oneindig voor elkaar kunt inwisselen. Ondanks dat het dus twee verschillende dingen zijn, worden NFT’s vaak nog steeds verward met Bitcoins en andere cryptocurrency.

Beste NFT platformen

Sorare
Handel en speel met officiële spelers NFT’s van 250 voetbalclubs
Fantasy football game

OKX
Maak, koop en handel in bijzondere NFT’s bij OKX
Ontvang welkomstcadeau t.w.v. $10
Kenmerken en NFT betekenis van een Non Fungible Token
De volledige naam van NFT’s maakt al een hoop duidelijk over de NFT betekenis. NFT is de afkorting van non fungible token. Iets wat niet fungible is, is niet zomaar te vervangen. Dit is direct de grootste kenmerk van een NFT, namelijk de digitale uniekheid van een token. Als je mensen vraagt: Wat is NFT? Dan zullen de meeste mensen de NFT’s kennen van de digitale afbeeldingen, maar je kunt ze in elke branche gebruiken.
Uniek
Deze unieke tokens worden in een smart contract vastgelegd op de blockchain. In het smart contract kun je alle informatie over de NFT vinden, terwijl deze informatie door de blockchain technologie voor iedereen inzichtelijk is. Doordat de NFT op de blockchain staat, kun je deze unieke token niet kopiëren. Het eigendomsrecht ligt vastgelegd op de blockchain, waar je niet zomaar iets aan kunt veranderen.


Gedecentraliseerd
Doordat de transacties op meeste blockchains door verschillende partijen wordt gevalideerd, is er geen centrale partij die alle macht heeft. Daarnaast is er geen partij die bepaalt wie de eigenaar van iets is, maar staat dit vastgelegd op de blockchain. Hierdoor kun je de echtheid van een eigendom verifiëren via de blockchain. Dit zorgt ervoor dat ook fysieke objecten steeds vaker op de blockchain worden vastgelegd.
Blockchain
De meest bekende blockchain is die van Ethereum. De Ethereum blockchain is verreweg de meest gebruikte blockchain, wanneer je kijkt naar de hoeveelheid dApps die hierop gebouwd worden. Ook maken de meest bekende NFT marktplaatsen vaak gebruik van de Ethereum blockchain. Voorbeelden hiervan zijn OpenSea, Mintable en SuperRare.
Doordat de Ethereum blockchain vrij hoge transactiekosten rekent en relatief traag is, zijn er verschillende projecten die hun eigen blockchain gemaakt hebben. Doordat deze blockchains stukken goedkoper en sneller zijn, is de adoptie van deze blockchains enorm toegenomen. Er zijn tientallen concurrenten van Ethereum, maar de meest bekende en succesvolle zijn Luna, Avalanche, Polkadot en Cardano.
Exclusief verkrijgbaar via marketplaces
Doordat NFT’s op verschillende blockchain worden vastgelegd, zijn deze unieke tokens vaak exclusief voor een bepaalde blockchain. Ook de NFT marketplaces zijn verbonden aan een vaste blockchain, waardoor deze exclusiviteit ook voor deze partijen geldt. Echter, de blockchain technologie blijft verder ontwikkeld worden, waardoor je in de toekomst waarschijnlijk cross-chain kunt gaan werken met NFT’s en dApps.
Lees meer over de geschiedenis van NFT.

Wat kun je met een non fungible token?
De NFT betekenis is nog vrij onbekend bij mensen. Dit is te verklaren omdat de non fungible tokens nog relatief nieuw zijn en vele mensen nog geen kennis met het digitaal eigenaarschap hebben gemaakt, zijn de mogelijkheden van NFT’s nog niet volledig ontplooid. De echte adoptie is in 2021 begonnen, waarbij de focus voornamelijk lag in het verhandelen van illustraties, video’s en items in verschillende games.
Echter zijn NFT’s voor alle unieke eigendommen geschikt. Daarom zijn handelaren die bijvoorbeeld schilderijen en horloges verkopen ook druk bezig met de ontwikkelingen rondom NFT’s. Ook zijn verschillende bedrijven bezig met het maken van vastgoed NFT’s. Hierdoor kun je jouw huis eenvoudig verkopen, door de NFT over te dragen. De ontwikkelaar van de NFT heeft als voordeel dat er royalties gemoeid zijn met de verkoop, waardoor je ook bij latere transacties royalties ontvangt.
Dit geldt ook voor muzikanten, die Non fungible tokens kunnen uitbrengen. Zo zijn er artiesten die albums uitbrengen als NFT, maar ook concertkaarten kunnen zo worden uitgebracht. Echte fans en verzamelaars handelen ook in deze tokens, waardoor een artiest extra inkomsten uit royalties krijgt.


Welke soorten NFT zijn er?
Er zijn zeer veel verschillende soorten NFT’s. De meest bekende digitale kunstwerken zijn de Non fungible token collecties, die uit duizenden illustraties bestaan. Daarnaast is onroerend goed ook zeer populair, zoals de landgoederen in de metaverse. Hieronder kun je enkele bekende voorbeelden vinden:
- CryptoPunks
- Bored Ape Yacht Club
- CyberKongz
- VeeFriends
- Decentraland
- The Sandbox
- ERC20 Tokens
Wat kun je met een non fungible token?
Doordat non fungible tokens nog relatief nieuw zijn en vele mensen nog geen kennis met het digitaal eigenaarschap hebben gemaakt, zijn de mogelijkheden van NFT’s nog niet volledig ontplooid. De echte adoptie is in 2021 begonnen, waarbij de focus voornamelijk lag in het verhandelen van illustraties, video’s en items in verschillende games.
Echter zijn NFT’s voor alle unieke eigendommen geschikt. Daarom zijn handelaren die bijvoorbeeld schilderijen en horloges verkopen ook druk bezig met de ontwikkelingen rondom NFT’s. Ook zijn verschillende bedrijven bezig met het maken van vastgoed NFT’s. Hierdoor kun je jouw huis eenvoudig verkopen, door de NFT over te dragen. De ontwikkelaar van de NFT heeft als voordeel dat er royalties gemoeid zijn met de verkoop, waardoor je ook bij latere transacties royalties ontvangt.
Dit geldt ook voor muzikanten, die NFT’s kunnen uitbrengen. Zo zijn er artiesten die albums uitbrengen als NFT, maar ook concertkaarten kunnen zo worden uitgebracht. Echte fans en verzamelaars handelen ook in deze tokens, waardoor een artiest extra inkomsten uit royalties krijgt.

Geld verdienen met NFT
NFT’s bestaan logischerwijs ook in serieuzere vorm. Misschien wel de meest krachtige functie van de NFT is hoe het de kunstwereld totaal kan veranderen. Artiesten kunnen hun werk als Non fungible token op de blockchain zetten. Daardoor krijgt het werk een unieke ‘stempel’ krijgt en meteen door werkelijk iedereen gekocht kan worden. De koper weet dankzij deze traceerbare stempel zeker dat ze een origineel exemplaar hebben en dat er van hun zojuist gekochte kunstwerk maar een klein aantal in de omloop is. Je kunt een NFT dus zien als een soort gesigneerd werk waarmee je niet langs Tussen Kunst en Kitsch hoeft. Omdat het op de blockchain staat is precies te achterhalen waar het werk vandaan komt. Nu nog een passende lijst vinden…
Hoewel NFT’s praktisch nog in hun kinderschoenen staan is het belangrijk om je te realiseren hoeveel potentie er in deze unieke tokens zit. Er worden de laatste tijd steeds vaker digitale werken voor miljoenen euro’s verkocht. Geen wonder dat men spreekt over een heuse hype. Je weet nu wat NFT is en wat de verschillen zijn met crypto.
NFT Kopen met crypto
Cryptocurrencies en NFT’s zijn niet hetzelfde, maar je hebt wel het één nodig om het andere te kunnen kopen. Wie al bekend is met crypto heeft dus een lichte voorsprong. Maar waarom is het dan zo interessant om met je zuurverdiende (of gekochte) cryptomunten een NFT te kopen?
Non fungible tokens worden gebruikt om controleerbare digitale schaarste te creëren. Hierbij kan je denken aan ‘onschuldige’ dingen als verzamelobjecten. Zo bestaat er een website waarop je virtuele katten (CryptoKitties) met beperkte oplage kunt verhandelen en verzamelen. Onschuldig staat tussen aanhalingstekens, aangezien er zelfs voor deze schattige huisdiertjes vaak al duizenden euro’s betaald wordt.

Hoe bewaar je een NFT?
Net als jouw cryptocurrencies is een wallet zeer belangrijk bij het bewaren van een NFT. Er zijn verschillende soorten crypto wallets, die voornamelijk verdeeld worden in software en hardware wallets. Software wallets kun je eenvoudig als extensie in je internetbrowser gebruiken, zoals de Metamask wallet. Dit gebruiksgemak is het grote voordeel van een software wallet, maar ook hardware wallets hebben hun voordelen. Zo worden hardware wallets als de meest veilige wallets gezien, omdat je op deze manier jouw NFT’s offline kunt bewaren.
Veiligheid
Naast de veiligheid van een geschikte wallet, zijn er meer factoren waar je rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je geen virussen of malware op je PC krijgt. Via diverse trucs kunnen hackers eenvoudig aan jouw gegevens komen, waardoor ze is jouw wallet kunnen komen en deze helemaal leeg kunnen halen. Een hardware wallet kan dit probleem grotendeels tegenhouden, maar ook deze oplossing is niet waterdicht.
Privacy
Doordat NFT’s op de blockchain worden opgeslagen, heb je als handelaar of artiest weinig privacy. Iedereen kan immers zomaar in je wallet kijken en je transacties zien. Daarom gebruiken veel Non Fungible token houders verschillende wallets, om het risico een stukje af te dekken en meer privacy te hebben.
Is NFT cryptocurrency?
Wat is NFT en wat is crypto? NFT en crypto hebben enkele overeenkomsten en diverse verschillen. Cryptocurrency of cryptogeld zijn virtuele munten waarmee je allerlei producten of diensten kan kopen of betalen. Beleggen is ook een populaire toepassing van cryptocurrency. Toch wordt er tegenwoordig ook steeds vaker mee afgerekend in (online) winkels. Er zijn in Nederland en de rest van Europa al talloze fysieke winkels die bitcoins en andere cryptomunten accepteren. De mogelijkheden zijn dus praktisch eindeloos: je kunt er een biertje mee bestellen, een hotelovernachting mee boeken, maar je zou ook met crypto bijvoorbeeld NFT kunnen kopen!
Zowel NFT’s als crypto zijn gebaseerd op blockchain en maken gebruik van vergelijkbare innovatie en vergelijkbare standaarden. Het belangrijkste verschil wordt aangegeven in de naam. Cryptovaluta is een valuta. Net als elke andere valuta heeft het alleen economische waarde en is het vervangbaar. Dat betekent dat het binnen een bepaalde cryptocurrency niet uitmaakt welke crypto-token je hebt; het heeft dezelfde waarde als de volgende, 1 $ ETH = 1 $ ETH.
Cryptocurrencies en NFT’s zijn dus niet hetzelfde, maar je hebt wel het één nodig om het ander te kunnen kopen. Wie al bekend is met crypto heeft dus een lichte voorsprong in Non Fungible tokens. Maar waarom is het dan zo interessant om je zuurverdiende (of gekochte) cryptomunten aan een NFT uit te geven?


Wat kan je met cryptocurrency?
Cryptocurrency of cryptogeld zijn virtuele munten waarmee je allerlei producten of diensten kan kopen of betalen. Beleggen is ook een populaire toepassing van cryptocurrency. Toch wordt er tegenwoordig ook steeds vaker mee afgerekend in (online) winkels. Er zijn in Nederland en de rest van Europa al talloze fysieke winkels die bitcoins en andere cryptomunten accepteren. De mogelijkheden zijn dus praktisch eindeloos: je kunt er een biertje mee bestellen, een hotelovernachting mee boeken, maar je zou met crypto ook bijvoorbeeld een NFT kunnen kopen!
Een non fungible token (NFT) is een uniek bestand dat staat opgeslagen op een digitaal kasboek, ook wel blockchain genoemd. Elke NFT staat voor een uniek digitaal artikel of item dat niet vervangbaar (fungible) is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld geld of Bitcoins die je wél gewoon vrij en oneindig voor elkaar kunt inwisselen. Ondanks dat het dus twee verschillende dingen zijn, worden NFT’s vaak nog steeds verward met Bitcoins en andere cryptocurrency.
NFT’s komen in allerlei soorten en vormen voor. Zo wordt er gehandeld in video’s, tweets, kunst, liedjes en digitale huisdieren (CryptoKitties). Momenteel worden NFT’s vooral nog gebruikt als verzamelobject en digitale kunst. Iedere Non Fungible Token is uniek, dus jij bent altijd de enige eigenaar van het digitale object.
Welke NFT je wilt kopen, ligt helemaal aan jezelf. Allereerst moet je jezelf de vraag stellen of je in NFT’s wilt handelen of dat je deze voor jezelf wilt houden. Wil je erin handelen dan is het verstandig om te kijken welke NFT’s op dit moment ‘hot’ zijn en (snel) in waarde stijgen. In het andere geval kun je op zoek gaan naar een NFT die je zelf leuk vindt en die je aanspreekt.