Bored Ape Yacht Club 

De Bored Ape Yacht Club is een interessante verzameling non-fungible tokens (NFT’s) van aangeklede apen. Deze collectie is sinds 2021 regelmatig in het nieuws gekomen omdat tokens ervan voor hoge prijzen verkocht werden, onder andere aan Nederlandse en internationale beroemdheden. Lees hier wat de BAYC precies is en waarom deze apen zo gewild zijn.

Bored Ape Yacht Club

Beste NFT platformen

Sorare

Handel en speel met officiële spelers NFT’s van 250 voetbalclubs

Fantasy football game

Binance

NFT Marketplace

’s Werelds grootste cryptoplatform door handelsvolume

OKX

Maak, koop en handel in bijzondere NFT’s bij OKX

Ontvang welkomstcadeau t.w.v. $10

Wat is de BAYC?

De Bored Ape Yacht Club is, naast de CryptoKitties en de CryptoPunks, een van de bekendste verzamelingen NFT’s of non-fungible tokens. Het gaat hier om een verzameling digitale kunst: elke Bored Ape is een antropomorfe (mensachtige) aap die in een cartoony stijl getekend is.

De BAYC is nog helemaal niet zo’n oude NFT-verzameling: pas in 2021 werd de ‘club’ gelanceerd door vier anonieme vrienden die “leipe apen wilden tekenen en iets geks in elkaar wilden zetten”. Dat klinkt niet heel ambitieus, en toch is de BAYC sinds die tijd de NFT-collectie geworden waar in potentie het meeste geld in zit. Door een combinatie van slimme hypebuilding en toeval, en vooral ook de support van celebrity’s, is deze verzameling apen nu hét voorbeeld van een geslaagd NFT-project en is zelfs bekend bij mensen die niets van crypto, blockchains of non-fungible tokens weten.

Wat is de Bored Ape Yacht Club?
Kenmerken van Bored Ape

Kenmerken van Bored Ape

De Bored Ape Yacht Club is een verzameling van 10.000 unieke NFT’s. Elk token is een cartoonplaatje van een mensaap met kleding, tattoos, brillen, hoofddeksels en andere mensenattributen. Veel van de apen zien er uit alsof ze terugkomen van een teleurstellend dagje varen op een jacht – de Jachtclub der Verveelde Apen dus.

Elke individuele aap is uniek – er zijn dus geen twee plaatjes hetzelfde. Wel delen sommige apen dezelfde bril of hetzelfde matrozenpakje. Dat komt omdat elk plaatje is opgebouwd uit zeven attributen (achtergrond, vacht, hoed, kleren, ogen, mond, oorversiering) met 172 verschillende mogelijke variaties, waardoor er veel verschil in uiterlijk is ontstaan.

Het design van de apen heeft zowel positieve als negatieve reacties opgeleverd. Sommige reviewers prijzen het moderne en interessante uiterlijk van veel karakters. Andere recensenten vinden het onbegrijpelijk dat vrij simpele cartoonplaatjes zo veel waard worden, terwijl andere kunstenaars met veel complexer werk moeite moeten doen om rond te komen. Of je de apen nou echte kunst vindt of stiekem nogal lelijk – feit is dat ze geld waard zijn.

Wat maakt een Bored Ape zo waardevol?

Een van de oorzaken van de hoge prijzen voor de Bored Ape is dat beroemdheden ze graag kopen. Net als een Lamborghini en een dikke villa geeft een dure Bored Ape de status van de eigenaar aan. De apen worden door hun eigenaars onder andere ingezet als avatars op social media en in internetprofielen. Aan de andere kant zijn de beroemdheden die de apen kopen ook gewoon bezig met slim investeren.

De BAYC is zo populair dat er een spin-off van is ontwikkeld (zoals de Mutant Ape Yacht Club, een ras van zombieapen) en dat er copycats zijn opgestaan, die vervolgens door grote NFT-marketplaces als OpenSea geweerd werden. Er is in begin 2021 een film in productie genomen die draait om het project, en het bekende Universal Music Group heeft zelfs een fictieve muziekgroep samengesteld uit de apen. Ook heeft het BAYC-project inmiddels zijn eigen cryptomunt, de ApeCoin ($APE). Al deze zijsporen verhogen natuurlijk weer de populariteit van de originele NFT-verzameling.

Wat maakt een Bored Ape zo waardevol?
Zeldzame Ape

Zeldzame Ape

Elke Bored Ape heeft een eigen combi van kleding en andere attributen. Maar niet elke variatie van deze eigenschappen komt even vaak voor in het project. Dat betekent dat sommige variaties – en de apen die ze wél bezitten – zeldzaam zijn. En wat zeldzaam is, wordt duur, zeker in de wereld van NFT’s.

Wat levert een zeldzame Bored Ape op? In september 2021 verkocht het veilinghuis Sotheby’s 101 min of meer zeldzame apen voor meer dan 22 miljoen euro. De duurste individuele aap is Bored Ape YC#2087 (met een strak regenboogvachtje) die in dezelfde maand voor 769 ETH (zo’n 2 miljoen euro) werd verhandeld. Bored Ape YC#3749 (met kapiteinspet en laserogen) was met 740 ETH (op dat moment 2,7 miljoen euro) niet veel goedkoper. En Bored Ape YC #8585 (óók een regenboogvachtje, maar nu met een enorme kroon) deed het met 697 ETH (toen 2,5 miljoen euro) ook nog best leuk.

Bekende personen

Beroemdheden zien de koop van een Bored Ape als geinig speeltje om hun ego te strelen, om een leuke investering achter de hand te hebben en om weer een keertje in het nieuws te komen. De lijst van beroemdheden die een apentoken hebben gekocht of aandacht aan het project hebben geschonken, is lang. Mensen die al één of meer zeldzame Bored Apes op de kop hebben getikt, zijn muzikanten Eminem, Snoop Dogg, Post Malone, Justin Bieber en Martin Garrix, celebrity’s Jimmy Fallon, Paris Hilton en Gwyneth Paltrow, investeerder Mark Cuban en sporthelden Shaquille O’Neal, Memphis Depay en Neymar.

Hoe kun je een Bored Ape kopen?

Hoe kun je een Bored Ape kopen?

Ben jij toevallig een internationale superster of profvoetballer? En wil je ook een plaatje van een aap die toe is aan een beetje lol? Er zijn verschillende marketplaces voor NFT’s die tokens van de BAYC aanbieden. OpenSea staat erom bekend dat het veel van de 10.000 Apes op zijn website aanbiedt, maar ook Binance en andere exchanges hebben delen van de collectie in huis. De BAYC is gemunt op de Ethereum-blockchain. Daarom heb je Ethereum-crypto nodig en een wallet die Ethereum ondersteunt – MetaMask is een uitstekende keuze. Ga even op deze exchanges neuzen, en we hopen dat je een aap tegenkomt die perfect past bij jouw stijl – voor een zacht prijsje!

De Bored Ape Yacht Club is, naast de CryptoKitties en de CryptoPunks, één van de bekendste verzamelingen NFT’s of non-fungible tokens. Het gaat hier om een verzameling digitale kunst: elke Bored Ape is een antropomorfe (mensachtige) aap die in een cartoony stijl getekend is..

Eén van de oorzaken van de hoge prijzen voor de Bored Ape is dat beroemdheden ze graag kopen. Net als een Lamborghini en een dikke villa geeft een dure Bored Ape de status van de eigenaar aan. De apen worden door hun eigenaars onder andere ingezet als avatars op social media en in internetprofielen. Aan de andere kant zijn de beroemdheden die de apen kopen ook gewoon bezig met slim investeren.

Er zijn verschillende marketplaces voor NFT’s die tokens van de BAYC aanbieden. OpenSea staat erom bekend dat het veel van de 10.000 Apes op zijn website aanbiedt, maar ook Binance en andere exchanges hebben delen van de collectie in huis. De BAYC is gemunt op de Ethereum-blockchain.