MetaMask Wallet

Wil je Ethereum (ETH) gaan verhandelen en/of NFT’s kopen of munten? Dan heb je een digitale portemonnee nodig om de juiste cryptocoin op te bewaren. MetaMask is een van de meest toegankelijke cryptowallets om dit te doen. Bovendien is de wallet geschikt voor Ethereum, de crypto die gebruikt wordt om het merendeel van alle non fungible tokens mee te kopen. Lees hier hoe MetaMask werkt en hoe je zelf eenvoudig deze wallet installeren kunt.

metamask-wallet-header

Wat is MetaMask?

MetaMask is een cryptowallet (in het kort wallet), een digitaal account waarop je cryptovaluta kunt plaatsen. Met MetaMask kun je online diensten, goederen of NFT’s kopen, en je kunt ook cryptocoins ontvangen als je iets verkoopt. MetaMask is in 2022 een van de meest gebruikte wallets, zowel bij ervaren als bij nieuwe gebruikers van crypto. Dat komt onder andere omdat deze wallet makkelijk te gebruiken is, een goede beveiliging door middel van encryptie heeft en een grote community van enthousiaste gebruikers heeft. In juli 2021 waren er wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen die minstens één keer in de maand MetaMask gebruikten.

Wat is Metamask?
Hoe werkt Metamask?

Hoe werkt MetaMask?

MetaMask en andere cryptowallets lijken wel een beetje op e-wallets als PayPal, omdat je er digitale valuta op zet. Maar cryptowallets zijn alleen geschikt voor cryptocoins, en een bepaalde wallet is nooit geschikt voor alle crypto’s die er bestaan. Dat geldt ook voor MetaMask: op deze wallet kun je alleen Ethereum (ETH) en op Ethereum gebaseerde ERC-20 tokens plaatsen en ontvangen. Ook heb je Ethereum nodig om NFT’s op de Ethereum-blockchain te kopen – en dat is het grootste deel van alle NFT’s die er bestaan.

Hoe werkt een betaling met MetaMask? Iemand die Ethereum betaalt vanaf zijn MetaMask wallet kiest het gewenste bedrag en ondertekent de transactie met zijn persoonlijke digitale sleutel. De computercode van die transactie wordt dan in een wachtrij gezet en door een gebruiker als een smart contract vastgelegd op de blockchain van Ethereum. Het smart contract wordt automatisch bevestigd door alle users die dit gegevensblock gebruiken – maar de privacygegevens van de betaler en ontvanger blijven geheim.

Chrome extensie

Nog een reden dat MetaMask veel gebruikt wordt, is dat deze cryptowallet gemakkelijk te installeren is. Hij is namelijk gratis te installeren als browserextensie voor Chrome, Firefox en Edge, en er zijn ook apps beschikbaar voor iOS en Android. Dat biedt je een laagdrempelige manier om zelf Ethereum te kopen, naar NFT’s te gaan shoppen en meer met crypto te doen.

Chrome extensie
Metamask welke platformen

Met welke platformen is MetaMask te integreren?

MetaMask kan met veel verschillende online websites, metaverses en marketplaces geïntegreerd worden. Het gaat altijd om platforms die Ethereum accepteren. Juist omdat de meeste non fungible tokens op de Ethereum-blockchain gemunt worden, is MetaMask zo’n goede wallet om in NFT’s te gaan handelen. Dit zijn tien belangrijke platforms die compatibel zijn met MetaMask:

 • OpenSea is een van de grootste marketplaces voor NFT.
 • Binance is een crypto exchange waarbij in meer dan zeshonderd cryptomunten gehandeld kan worden.
 • FTX.com is een andere marktplaats waar je NFT’s kunt kopen en verkopen.
 • Rarible is een gedecentraliseerde marketplace voor NFT’s.
 • Decentraland is een metaverse waar users land kunnen kopen, digitale objecten kunnen maken en attracties kunnen ontwerpen.
 • The SandBox is ook een metaversewereld waar bijna alle mogelijkheden open liggen.
 • IDEX is een andere gedecentraliseerde marketplace waarbij je je cryptocoin in eigen beheer houdt.
 • SuperRare is een marketplace die zich speciaal richt op de handel in kunst-NFT’s.
 • Sorare is een populair spel dat om het verzamelen van voetbalplaatjes als NFT draait.
 • Ethlance is een service voor creatief talent waar in Ethereum betaald kan worden.
 • Axie Infinity is de populairste metaversegame, waarbij zelf gefokte fantasiewezentjes geld kunnen opleveren.

Is MetaMask veilig?

MetaMask staat bekend als een van de veiligste cryptowallets. Hoe beschermt de app jouw cryptocoin? Om te beginnen zijn de verbindingen tussen gebruikers beschermd door sterke digitale encryptie. Er is een actief team beheerders dat constant waakt over de veiligheid, en een brede gebruikersbasis, waardoor de broncode van de wallet telkens geüpdatet wordt. De persoonlijke sleutels van gebruikers worden niet op de server van MetaMask bewaard, en de wallet staat het gebruik van tweestapsverificatie toe. Er is met MetaMask tot nu toe geen enkel ernstig incident met hacking of diefstal geweest.

Metamask veilig
Hoe maak ik een metamask account aan

Hoe maak ik een MetaMask account aan?

Wil je zelf MetaMask installeren in je Chrome-browser? Ga dan naar de Chrome Web Store (https://chrome.google.com/webstore/category/extensions) tik ‘metamask’ in de zoekbalk, en je vindt direct de pagina voor de wallet. Je kunt dan rustig de informatie over de extensie doorlezen of hem direct installeren door op de knop ‘Toevoegen aan Chrome’ te klikken. Voor andere browsers en mobiele apparaten zoek je via de betreffende app stores naar de extensie of je zoekt hem gewoon via de zoekmachine.

Als je de MetaMask-extensie geïnstalleerd hebt, kies je een sterk wachtwoord. Je krijgt dan een persoonlijke code (een seed phrase) die je als backup naar een document kopieert. Ook krijg je een persoonlijk adres voor je wallet, die je nodig hebt om transacties uit te voeren. Gefeliciteerd – je bent nu klaar om Ethereum op je MetaMask wallet te zetten en naar NFT’s te gaan winkelen.

MetaMask is een digitale portemonnee om je Ethereum (ETH) te verhandelen en/of NFT’s te kopen. De MetaMask Wallet is één van de meest toegankelijke cryptowallets. Bovendien is de wallet geschikt voor Ethereum, de crypto die gebruikt wordt om het merendeel van alle non fungible tokens mee te kopen. 

Op deze wallet kun je alleen Ethereum (ETH) en op Ethereum gebaseerde ERC-20 tokens plaatsen en ontvangen. Ook heb je Ethereum nodig om NFT’s op de Ethereum-blockchain te kopen, dat is het grootste deel van alle NFT’s die er bestaan. 

Iemand die Ethereum betaalt vanaf zijn MetaMask wallet kiest het gewenste bedrag en ondertekent de transactie met zijn persoonlijke digitale sleutel. De computercode van die transactie wordt dan in een wachtrij gezet en door een gebruiker als een smart contract vastgelegd op de blockchain van Ethereum. Het smart contract wordt automatisch bevestigd door alle users die dit gegevensblock gebruiken. Goed om te weten is dat de privacygegevens van de betaler en ontvanger geheim blijven. 

MetaMask staat bekend als een van de veiligste cryptowallets. Hoe beschermt de app jouw cryptocoin? Om te beginnen zijn de verbindingen tussen gebruikers beschermd door sterke digitale encryptie. Er is een actief team beheerders dat constant waakt over de veiligheid, en een brede gebruikersbasis, waardoor de broncode van de wallet telkens geüpdatet wordt. De persoonlijke sleutels van gebruikers worden niet op de server van MetaMask bewaard en de wallet staat het gebruik van tweestapsverificatie toe. Er is met MetaMask tot nu toe geen enkel ernstig incident met hacking of diefstal geweest.