everydays the first 5000 days

De top 5 duurste NFT’s ooit

Dat er een hoop geld omgaat in de koop en verkoop van NFT’s is duidelijk. Terwijl er jarenlang redelijk onder de radar gehandeld werd met kleinere bedragen (lees: een paar duizend euro) per NFT, schieten de astronomische koopsommen je tegenwoordig om de oren. NFT is hot, en ook de rijkste mensen ter wereld hebben dat inmiddels door. Logisch dus dat er hier en daar flink betaald wordt voor exclusieve non-fungible tokens. Maar welke NFT is de duurste? We hebben de vijf hoogste bedragen die betaald zijn voor een NFT op een rijtje gezet:

5. 1,3 miljoen euro – CryptoPunk #6965

Hoewel we tegenwoordig vooral cryptokunst in de nieuwsberichten over verkochte NFT’s voorbij zien komen, is er op de achtergrond nog steeds een flinke markt in NFT’s als verzamelobjecten. NBA Basketbal cards doen het goed, CryptoKitties zie je ook nog wel eens voorbij komen, maar het échte geld zit in de mysterieuze CryptoPunks. Nummer 6965, een lichtblauwe kerel met hoofdband ging onder de hamer voor 1,3 miljoen euro. Vraag je niet af waarom dit soort pixel art-avatars zo veel geld opbrengen, maar vraag je eerder af waarom jij nog steeds geen coole crypto punk in je bezit hebt!

4. 2,1 miljoen euro – Eerste Tweet van Jack Dorsey

Deze onlangs verkochte NFT haalde een heleboel headlines. Da’s niet gek, aangezien iedereen weet wat een Tweet is. Dat zo’n blokje met beperkt aantal tekens maar liefst 2,1 miljoen euro waard zou zijn is voor veel mensen totale waanzin. Toch moet je bedenken dat deze allereerste Tweet uit 2006 van Twitter-oprichter Jack Dorsey een heus stukje internethistorie is. De Tweet werd verkocht op de NFT Marketplace Valuables by cent. Doe er een strik om, plak er een digitaal echtheidszegel op en je hebt een uniek document dat over 300 jaar misschien net zo beroemd en kostbaar is als de Amerikaanse onafhankelijkheidsdeclaratie. We zullen zien…

3. 4,6 miljoen euro – CROSSROAD van Beeple

Cryptokunstenaar Beeple staat twee keer in deze top 5. Zijn iets goedkopere, maar niet minder tot de verbeelding sprekende CROSSROAD ging voor 4,6 miljoen onder de hamer. Op het digitale kunstwerk, dat niet alleen beweegt maar ook geluid maakt ligt een soort enorme met graffiti bekladde Donald Tump op een gazonnetje terwijl twee mensen fluitend langslopen. Schitterend en toch eigentijds. Eigenlijk is 4,6 miljoen een koopje dus!

2. 6,4 miljoen euro – CryptoPunks #7804 en #3100

Daar zijn ze weer! Op plaats twee staan twee CryptoPunks die voor precies hetzelfde bedrag verkocht werden: 6,4 miljoen euro. Het moet gezegd: deze pet-dragende, pijp-rokende, zonnebril-dragende punk is toch echt ’n stukje stoerder dan z’n collega die op plek vijf van deze lijst staat..

1. 58,4 miljoen euro – Everydays: the first 5000 days van Beeple

Beeple was al de bekendste cryptokunstenaar ter wereld, maar met de verkoop van zijn werk Everydays: the first 5000 days voor 58,4 miljoen euro aan een mysterieuze cryptomagnaat werd hij ook meteen een onuitwisbaar onderdeel van een historisch moment op gebied van NFT. Hij heeft met zijn collage niet alleen verkooprecords gebroken, maar was ook de eerste kunstenaar van wie een digitaal kunstwerk bij Christie’s, het grootste veilinghuis ter wereld, geveild werd.

58,4 miljoen euro