Wat is een ERC-20 token?

Ethereum is de populairste cryptomunt bij de makers en kopers van non-fungible tokens. De standaard (software) van deze coin kan erg makkelijk aangepast worden door mensen die zelf cryptovaluta en/of digitale handelswaar willen maken. De ERC-20 standaard is een belangrijke doorontwikkeling vanuit het Ethereum-netwerk en de basis voor de explosie van NFT-items in de afgelopen tijd. Ook basiskennis over twee verwante Ethereum-tokens, de ERC-1155 en ERC-721, is verplichte kost voor mensen die interesse hebben om in non-fungible tokens te investeren.

Wat is een ERC 20 token

ERC-20 standaard

Een ERC-20 token is een token dat op de blockchain van Ethereum werkt. Het is een benaming voor verschillende soorten digitale munten, die meestal door gebruikers zelf gemaakt zijn. Dat kan doordat het Ethereum-netwerk een vorm van opensourcesoftware is, waarbij individuen behoorlijk veel eigen initiatief kunnen nemen met de software. Daardoor is het mogelijk, en zelfs erg makkelijk, om zelf ERC-20 cryptocoins te maken en te verkopen aan anderen.

ERC 20 standaard

De ERC-20 standaard is eigenlijk een aangepaste versie van de Ethereum (ETH) coin, maar staat daar verder los van en heeft een andere waarde. De naam van deze tokens staat voor Ethereum Request for Comments. Als je zo’n token lanceert, doe je eigenlijk een officieel verzoek om het Ethereum-systeem te mogen upgraden, en 20 is de exacte code van zo’n soort verzoek. Als je een ERC-20 token hebt gemaakt, kan je die eventueel lanceren met een ICO (initial coin offering), waarbij je je nieuwe tokens uitdeelt aan investeerders in ruil voor bestaande crypto als Bitcoin of Ethereum.

Het verschil met ERC-1155 en ERC-721

Er zijn behalve de ERC-20 tokens nóg twee soorten tokens die vastgelegd zijn op het Ethereum-netwerk, en die ook onderling code of functionaliteiten met elkaar delen. Dat zijn de ERC-1155 en de ERC-721 tokens, en deze muntjes zijn interessant voor investeerders in crypto en NFT’s.

erc 1155

ERC-1155

ERC-1155 tokens zijn de munten van de Enjin (ENJ) cryptomunt en zijn een andere manier om eigen gemaakte fungible crypto’s te lanceren. Ook dit type munt maakt gebruik van de software achter Ethereum en de Bitcoin van die munt. De ERC-1155 standaard wordt vaak gebruikt om non-fungible tokens te maken, maar kan ook ingezet worden om met hoge efficiëntie nieuwe cryptomunten te maken en te releasen. Deze standaard borduurt niet alleen voort op de standaard van Ethereum, maar ook op die van ERC-20 en ERC-721 coins. Sommige gebruikers beschouwen de ERC-1155 standaard als de veiligste en eenvoudigste manier om crypto te ontwikkelen.

ERC-721

Tokens die gemaakt zijn met de ERC-721 standaard zijn non-fungible: ze zijn niet één op één inwisselbaar voor andere tokens. Deze tokens zijn ontwikkeld in 2017 en bedoeld als sjabloon om NFT-objecten te programmeren, die dan in een game of metaversewereld gebruikt kunnen worden. Een bekende toepassing van de ERC-721 standaard is de NFT-verzameling CryptoKitties, plaatjes van lieve en rare katten, waarvan de zeldzaamste voor meer dan een ton verkocht zijn aan nieuwe eigenaren. In totaal zijn ERC-721 tokens goed voor een waarde van miljarden dollars aan non-fungible tokens die ergens op internet gebruikt of verkocht worden.

ERC 721
Hoe maak je een ERC 20 token?

Hoe maak je een ERC-20 token?

Het is verrassend makkelijk om zelf een ERC-20 token te programmeren en te kijken of er mensen in geïnteresseerd zijn. Om te beginnen kies je een catchy naam voor jouw nieuwe crypto en een afkorting van drie tot vijf lettertekens ervoor. Natuurlijk moet het een unieke naam zijn die nog niet gebruikt is door een van de (vele) andere ERC-20 tokens. Kies ook hoeveel decimalen achter de komma je nieuwe cryptomunt moet hebben en hoeveel je ervan in omloop wilt brengen.

Nu kun je een smart contract voor de handel in je nieuwe crypto aanmaken. Je kunt die zelf programmeren met PHP, maar er zijn ook apps in omloop die dit voor je doen. Als dat gelukt is, kun je de gebruiksvriendelijke cryptowallet MetaMask inzetten om je nieuwe munteenheid te testen op een goede werking. Accepteert de wallet je nieuwe cryptotoken? Dan kun je gaan nadenken over manieren om je nieuwe ERC-20 token onder de aandacht van anderen te brengen – bijvoorbeeld door middel van een release via een ICO.

ERC-20 en non-fungible tokens

Het Ethereum-netwerk is een van de populairste manieren om nieuwe non-fungible tokens (NFT’s) op te ontwikkelen, en dat geldt nog meer voor ERC-20 tokens. NFT’s zijn interessant voor investeerders, omdat ze snel in waarde kunnen toenemen. En omdat het gaat om ‘begrijpelijke’ voorwerpen (onderdelen van videogames, pixel art, muziektracks, unieke verzamelobjecten) zijn NFT’s makkelijker onder de aandacht van een groot publiek te brengen dan de handel in cryptovaluta, die voor veel mensen niet makkelijk te doorgronden is.

ERC 20 en NFT's

Vooral de ERC-721 token is al veel gebruikt als basis voor nieuwe NFT-objecten – er zijn al duizenden verschillende gamekarakters, wapens, skins en world builder objects met deze standaard gemaakt. De ERC-721 standaard is een van de modernste en meest gebruiksvriendelijke token om zelf interessante NFT’s te maken.

Omdat deze tokens gebaseerd zijn op opensourcesoftware én omdat ze non-fungible zijn (niet direct inwisselbaar), geven ze nu al een grote impuls aan de handel in online objecten. De snelle ontwikkeling van ERC-20 tokens en andere cryptotokens op het Ethereum-netwerk heeft zich zo binnen een paar jaar ontwikkeld van een alternatief voor echte munten tot een manier om unieke digitale bezittingen te maken en te verkopen. Wie weet hoe deze wereld er over 10 jaar uitziet, mag het zeggen.