Waarde bepalen: hoeveel is een NFT waard?

Natuurlijk heb je op nieuwssites wel gelezen dat sommige NFT’s voor miljoenen euro’s verkocht worden – anders was je er waarschijnlijk niet in geïnteresseerd geraakt. Maar hoe krijgt een digitaal plaatje of bestandje zo’n ongelofelijk hoog prijskaartje? Lees hier hoe de waarde van een Non Fungible Token bepaald wordt en welke factoren daarbij meespelen.

Waarde bepalen hoeveel is een NFT waard

Wat is een NFT?

Een NFT of non-fungible token is een digitaal object dat uniek is. Vaak gaat het om een kunstwerk, een item uit een videogame of een onderdeel van software. De waarde van een NFT laat zich niet direct vertalen naar een bepaalde hoeveelheid euro of cryptocoins – het token is non-fungible, dus niet inwisselbaar.

En dat is nu juist de eigenschap die NFT zo interessant maakt voor handelaars. Een bepaald token kan voor hele hoge bedragen worden aangeboden en gekocht. Nog veel meer dan in de echte wereld, waar vaak wel een soort richtbedrag voor een bepaald type handelswaar bestaat, geldt voor een NFT: het is waard wat de gek ervoor geeft. Behalve dat een goede NFT kopen helemaal geen gek besluit hoeft te zijn.

Wat is een NFT
Wat geeft een NFT waarde

Wat geeft een NFT waarde?

Voor een deel is de waarde van een NFT speculatief. Elke transactie ervan verhoogt de prijs en daarmee de waarde. En sommige NFT’s hebben ook echt een hoge artistieke waarde, die meetelt voor het bepalen van de vraagprijs. Dat is zeker waar voor de kunstwerken van sommige bekende NFT-artiesten als Beeple, die in 2021 een digitale collage verkocht voor bijna $70 miljoen. En nieuwe tracks van bekende artiesten zoals Don Diablo, en collecties van eeuwenoude schilderijen die nu als NFT verkocht worden, hebben ook waarde voor kunstverzamelaars.

Is er vraag naar?

Voor een groot deel is de waarde van een individuele NFT afhankelijk van de hype die er rond geldt. De apenkoppen van de Bored Ape Yacht Club, de pluizige poezen van de CryptoKitties en de voetbalhelden van Sorare zijn niet heel bijzonder om hoe ze eruit zien, maar omdat grote beroemdheden en rijke verzamelaars ze aankopen. Daardoor stijgt de waarde en willen anderen ze ook bezitten als statussymbool of interessant handelsobject.

Dat is ook zichtbaar bij stukjes cultuurgeschiedenis, zeker als die per opbod worden verkocht. Iedere verzamelaar die een beetje meetelt in de wereld en goed in de slappe was zit, wil bijvoorbeeld de eerste Tweet, een bekende meme of een iconisch werk van Banksy hebben. Omdat de hype vóór en tijdens de veiling ongekend wordt opgevoerd, gaat zo’n NFT uiteindelijk voor miljoenen van de hand – vaak nog voor een veel hoger bedrag dan waar het veilinghuis op hoopte.

Is er vraag naar NFT
Zeldzaamheid van de NFT

Zeldzaamheid van de NFT

Een andere factor die de prijs van een token bepaalt, is hoe zeldzaam deze is. Stel dat er voor een fantasygame een gameobject zoals een eenvoudige speer bestaat. Daarvan zijn tienduizenden exemplaren van in omloop, die voor een paar in-game credits of voor een kleine hoeveelheid cryptovaluta te koop zijn. Een door Odin persoonlijk ingezegende kruisboog in datzelfde spel, waarvan er maar vijfhonderd bestaan, kan al veel meer opbrengen. En het Verwoestende Onderaardse Vuurtongzwaard van Nidhöggr, waarvan er exact één exemplaar bestaat, is het ultieme object qua prestige én gameplay – en daarom kan het een fortuin waard zijn voor sommige spelers. Ditzelfde principe werkt ook voor memes, plaatjes en kunstwerken: hoe zeldzamer ze zijn, hoe méér ze als NFT kunnen opleveren.

NFT’s zijn blijvend

Een pluspunt voor de waarde van NFT’s is het permanente karakter ervan. De transactie van elk token wordt gemunt (vastgelegd) op de blockchain van een grote cryptomunt zoals Ethereum. Daardoor is het heel duidelijk welk object het bezit is van welk persoon. En een token valt niet te vervalsen, te stelen of te beschadigen: de code ervan staat vast in niet-veranderbare codeblokken die door heel veel gebruikers gedeeld worden. Daarom is een NFT een aankoop voor de eeuwigheid – of in ieder geval tot de verkoop aan een hogere bieder. En dat maakt een NFT interessant voor kopers die ‘echte’ kunstwerken wantrouwen omdat ze niet het eeuwige leven hebben.

NFT's zijn blijvend
Elke NFT is uniek

Elke NFT is uniek

De laatste factor die de waarde van een NFT bepaalt, is het feit dat elk object uniek is. Terwijl de gewilde plastic Darth Vader-figuurtjes van Star Wars in principe gelijk zijn, heeft elk NFT-item zijn eigen unieke digitale watermerk. Ook die staat als computercode stevig verankerd op de blockchain. En het in bezit komen van een uniek object is al heel lang de reden dat verzamelaars miljoenen willen neertellen voor iets wat andere mensen als waardeloos zouden beschouwen.

Een grote vraag door alle hype eromheen, een hoge zeldzaamheid, en de kans om een blijvend en uniek digitaal voorwerp te bezitten – allemaal zaken die een non-fungible token gigantisch duur kunnen maken. NFT’s bewijzen nu al dat ze mensen rijk kunnen maken, en die trend zal zich de komende jaren nog veel sterker doorzetten.

Voor een deel is de waarde van een NFT speculatief. Elke transactie ervan verhoogt de prijs en daarmee de waarde. En sommige NFT’s hebben ook echt een hoge artistieke waarde, die meetelt voor het bepalen van de vraagprijs. Daarnaast weet de koper dat hij de enige eigenaar is van een NFT en dat jouw aankoop schaars is.  

Een pluspunt voor de waarde van NFT’s is het permanente karakter ervan. De transactie van elk token wordt gemunt (vastgelegd) op de blockchain van een grote cryptomunt zoals Ethereum. Daardoor is het heel duidelijk welk object het bezit is van welk persoon. En een token valt niet te vervalsen, te stelen of te beschadigen: de code ervan staat vast in niet-veranderbare codeblokken die door heel veel gebruikers gedeeld worden.

De laatste factor die de waarde van een NFT bepaalt, is het feit dat elk object uniek is. Elk NFT-item zijn eigen unieke digitale watermerk. Ook die staat als computercode stevig verankerd op de blockchain.