Zijn AR en VR NFT’s de toekomst voor NFT’s?

26-08-2022 - door NFT.nl

timer 4 min leestijd

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) zijn manieren om een meer uitgebreide ervaring te hebben in de Metaverse. NFT’s op zichzelf zijn al een interessant beleggingsproduct, maar in combinatie met AR’s en VR’s ontstaan er nieuwe mogelijkheden. In deze blog leggen we uit hoe AR’s en VR’s invloed hebben op NFT’s, en hoe deze verschillende dingen elkaar overlappen. 

Het verschil tussen AR en VR

Ondanks dat de twee termen ongeveer hetzelfde klinken, zit er toch een andere betekenis aan. Daarom leggen we ze afzonderlijk van elkaar uit. 

Wat is AR? 

AR voegt iets toe, waardoor er informatie bovenop dingen wordt geprojecteerd die je in het echt ziet. Denk bijvoorbeeld aan het spel ‘Pokémon Go’. AR heeft de kracht om huidige dingen meer diepte of context te geven. Een digitaal kunstwerk krijgt meer inhoud en toegang, ook doordat gebruikers meer en meer toegang hebben tot AR NFT’s via smartphones en websites. 

Wat is VR 

VR geeft de wereld van AR een extra boost, omdat je je onder kunt dompelen in een virtuele omgeving. Zo kun je met bijvoorbeeld een VR-headset (Denk aan Google Cardboard of Oculus Rift) communiceren met ruimtes, andere gebruikers en 3D-objecten. 

Hoe voegen NFT’s waarde toe aan AR en VR?

NFT’s kunnen van nuttige waarde zijn voor AR en VR, omdat ze deze twee dingen kunnen omzetten in verifieerbare technologie. Hierdoor wordt het ook makkelijker om ze te (ver)kopen en openen door middel van blockchaintechnologie. NFT’s bieden ook een betere toegang aan tot AR- of VR-ervaringen. Mensen die geïnteresseerd zijn of werkzaam zijn in dit gebied kunnen volgens die NFT-standaarden een veelzijdige ontwikkeling maken en bovendien complexe afspraken maken met medegebruikers. 

Hoe wordt AR en VR verwerkt in NFT’s? 

1. Kunst 

Kunst is een meeslepende en handige manier, omdat NFT-artiesten door middel van AR realistischere en veelzijdigere stukken kunnen maken. Dit gebeurd door visuele/virtuele effecten, of door geluiden toe te voegen. AR laat daarnaast NFT-verzamelaars het liefst op welke plek dan ook van kunst genieten, door toegang met slimme apparaten. 

2. Gamen 

Gamers worden sowieso al beloond met spannende gameplay van AR en VR, maar ze kunnen daarnaast met P2E (play-to-earn) games activa verwerven voor in het echte leven. Dit soort activa kan er in verschillende vormen zijn, denk aan een in-game NFT of cryptocurrency. De meeste games die blockchain bieden door middel van een eigen in-game, bieden daarbij ook de AR- en VR-ervaringen. Spelers kunnen naar verwachting over een tijd in-game assets ervaren via AR en VR, waardoor er ook meer openingen ontstaan voor een meeslepende in-game ervaring. Hierdoor wordt het verhaal in een game ook boeiender voor spelers, en creëert het nieuwe mogelijkheden. 

3. E-commerce 

Ook via elektronische bedrijfsvoering wordt er gekeken naar de ontwikkeling van AR en VR in NFT’s. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om thuis kleding of schoenen te passen, voordat je online tot aankoop overgaat? Door ontwikkeling van krachtige AR en VR is dit zeker geen onmogelijk beeld voor in de toekomst. 

Conclusie 

Meeslepende technologie kan zeker helpen om AR en VR nog een grotere rol te geven in de huidige samenleving. NFT’s kunnen daardoor ook meer ruimte krijgen, zodat de samenwerking met AR/VR ook sterker wordt. AR en VR tools kunnen de traditionele mogelijkheden overbruggen, omdat ze als verlengstuk werken voor de huidige economie en het Web 3.0. AR en VR gaan een steeds groter deel innemen in de wereld van NFT’s. 

Belangrijk om te onthouden met NFT’s, is dat het een beleggingsproduct is wat de nodige ervaring vereist. Zoek daarom als je met AR en VR te maken hebt, in combinatie met NFT, goed uit of er met het gebruik nog eventuele risico’s aan verbonden zitten. Met bijvoorbeeld games en kunst gaat er soms aardig wat geld in omloop, en als je als gebruiker daar onvoldoende over weet, dan kan dat soms vervelende gevolgen hebben. Het advies is dus om je altijd goed in te lezen over NFT, ook met een grotere rol van AR en VR. 

NFT.nl

NFT.nl is dé plek waar zowel consumenten als bedrijven worden meegenomen in de grenzeloze mogelijkheden van blockchain-technologie in het dagelijks leven.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang onze gratis dagelijkse nieuwsbrief in slechts 1 minuut.
Sluit je aan bij meer dan 1.500 NFT-enthousiastelingen en blijf op de hoogte!