Non Fungible Tokens staan in het jaar 2022 echt in de schijnwerpers. Steeds meer bekende personen en kunstenaars tonen interesse in de digitale kunstobjecten. Het maken van en het handelen in NFT’s is iets waar veel mensen zich mee bezig houden. Er kan geld aan verdiend worden, mede door het concept NFT-royalties. Wat zijn NFT-royalties en wat kun je ermee? Dat lees je in dit artikel.
NFT-royalties uitgelegd
Telkens wanneer een NFT wordt verkocht op een marketplace, ontvangt de (eerste) originele eigenaar hier een percentage over. Deze zogenaamde royalties worden uitgekeerd door smart contracts en ontvang je voor altijd. Op veel marketplaces is het mogelijk om zelf het royaltypercentage zelf te kiezen. Een royaltypercentage tussen de 5 en 10% komt het vaakst voor.
Hoe werken NFT-royalties?
Stel, je hebt een NFT-kunstwerk gemaakt op OpenSea. Iemand toont interesse in jouw kunstwerk en koopt deze voor 5 ETH. Dan heb jij 5 ETH verdiend. Bij het maken van jouw NFT heb je NFT-royalties gecodeerd, daarin heb je verwerkt dat jij 10% van alle toekomstige opbrengsten krijgt.
De koper van jouw NFT verkoopt diezelfde NFT weer, maar dit keer voor 20 ETH. Dit betekent dat jij maar liefst 2 ETH aan deze verkoop verdient. Dat is de 10% die je hebt gecodeerd bij het maken van je NFT. Door deze NFT-royalties ontvangt de maker een terugkerend salaris over zijn creaties.
Kan ik overal gebruik maken van NFT-royalties?
Het antwoord op die vraag is vrij simpel: nee. Niet elke NFT levert royalties op, mede doordat het specifiek in de voorwaarden van de NFT gecodeerd moet zijn. Daarnaast bieden ook niet alle marketplaces NFT-royalties aan. Van OpenSea en Rarible zijn bekend dat ze wel NFT-royalties aanbieden bij het maken van een NFT.
Op welke platformen kan ik handelen in NFT’s?
Bekende marketplaces waar je kunt handelen in Non Fungible Tokens zijn OKEx, FTX, OpenSea en Rarible. Voor een volledig overzicht van exchanges, klik hier.