NFT’s zijn een vrij nieuw fenomeen in de wereld, er moet nog veel over ontdekt worden. Toch is er al een grote NFT-community en daardoor ook diverse begrippen die goed van pas kunnen komen als jij geïnteresseerd bent in NFT’s. We hebben vijf NFT-begrippen die jij moet kennen hieronder op een rijtje gezet.
5. NFT
We trappen ons lijstje af met de term NFT. Als je besluit te gaan handelen in NFT’s, is het wel handig dat je weet waar het over gaat. NFT staat voor Non Fungible Token. Iedere NFT staat voor een uniek digitaal item, of een item dat niet vervangbaar is. Dit in tegenstelling tot fysiek geld of Bitcoins, welke wel vrij en oneindig voor elkaar ingewisseld kunnen worden. Een NFT kan van alles zijn: een kunstwerk, een meme, een video, iets in een digitale wereld of zelfs een concertkaartje.
4. Minten of Minting
Een NFT minten betekent eigenlijk niets meer dan jouw digitale kunstwerk een plekje geven op de blockchain. Je verandert een digitaal bestand in een crypto verzamelobject op de blockchain. Het digitale bestand wordt voor altijd opgeslagen in deze gedecentraliseerde database of gedistribueerd grootboek, en vanaf dan is het onmogelijk om het te bewerken, wijzigen of verwijderen.
3. Royalties
Geld verdienen met je NFT’s, het kan door middel van royalties. Telkens wanneer een NFT wordt verkocht op een marketplace, ontvangt de (eerste) originele eigenaar hier een percentage over. Deze royalties ontvang je voor altijd, en worden uitgekeerd door smart contracts. Let wel op, niet iedere NFT levert royalties op. Royalties moeten specifiek in de voorwaarden van de NFT gecodeerd zijn, en niet iedere marketplace biedt NFT-royalties aan. Voor een uitgebreidere uitleg over NFT-royalties, klik hier.
2. Metaverse
De toekomst van het internet, soms wel genoemd: de Metaverse. Een virtuele wereld die met andere gebruikers gedeeld kan worden. In deze 3D wereld kun je games spelen, handelen in NFT’s en de interactie opzoeken met andere gebruikers. De Metaverse bestaat uit NFT-onderdelen die door gebruikers kunnen worden opgekocht, wat het een decentraal systeem maakt. De Metaverse wordt weergegeven met Virtual Reality en Augmented Reality. Het verschil tussen die twee, lees je hier.
We zien al een aantal grote bedrijven terug in de Metaverse: Nike, Disney, Adidas en Facebook maken er deel van uit. Sandbox en Decentraland zijn enkele voorbeelden van grote Metaverse werelden waar je NFT’s kunt kopen en verkopen.
1. Ethereum
Ethereum is de meest belangrijke term die jij moet kennen als het gaat om NFT’s. De Ethereum blockchain wordt het meest gebruikt als het gaat om NFT’s handelen. Makers van Non Fungible Tokens leggen de contracten voor de verkoop van hun tokens op de Ethereum keten vast. Dit kan bijvoorbeeld niet op de blockchain van Bitcoin. Wil je NFT’s kopen, moet je vaak eerst Ethereum kopen om vervolgens je NFT aankopen te kunnen doen. Ethereum kan aangeschaft worden bij verschillende betrouwbare crypto exchanges.