Sharding in NFT

4 min.

In de wereld van crypto is blockchain een veelvoorkomend instrument. Op dit moment kunnen Bitcoin en Ethereum per seconde 7 tot 15 transacties aan. Voor een klein platform is dat nog te doen, maar als je vanuit de hele wereld die transacties verwerkt dan is dat aantal te laag. Hierdoor zit je al gauw verstikt in je netwerk, omdat het simpelweg te traag gaat. Waarom het momenteel zo werkt? Het antwoord daarop, is dat élke transactie gecontroleerd moet worden op het netwerk, waarbij er in overeenstemming moet worden gekomen met alle nodes op het netwerk. Je raadt het misschien al: hoe meer transacties, des te meer controles er nodig zijn. De blockchain wordt als gevolg groter, met alle gevolgen van dien. 

Sharding kan bovenstaand probleem voorkomen, omdat deze technologie de efficiëntie en snelheid van transactie verhoogt. Maar wat is sharding dan precies? Dat leggen we je uit in deze blog. We kijken naar de verschillende manieren van sharding, bespreken de voor- en nadelen en leggen de link met NFT’s. 

Wat is Sharding?

Zoals eerder gezegd is sharding een technologie die de efficiëntie verhoogt. Dit gebeurd doordat sharding ervoor zorgt dat het werk niet door alle nodes gedaan hoeft te worden, en dat het eerlijk verdeeld wordt binnen het netwerk over de verschillende nodes. Hierdoor is het belangrijkste kernmerk van sharding ‘horizontal scaling’: er kunnen meerdere transacties tegelijk worden doorgevoerd en verwerkt, waardoor het netwerk blijft groeien. 

Een voorbeeld waar je aan zou kunnen denken: stel dat er een netwerk uit 600 nodes bestaat, en er vinden 3 transacties plaats. In plaats van dat ze alle 600 de drie transacties controleren, wordt het werk verdeeld: 200 nodes controleren de eerste transactie, de andere 200 de tweede transactie en de laatste 200 de derde transacties. Het voordeel is dat ze sneller klaar zijn, en de transactie eerder tot een block kan worden verpakt, om vervolgens toe te worden gevoegd aan een blockchain. 

Drie verschillende manieren van sharden 

Nu lijkt sharden misschien een manier die maar op 1 wijze kan verlopen, maar niets is minder waar. Zo maakt bijvoorbeeld Zillinga gebruik van een hele andere manier dan Ethereum. De 3 onderstaande manieren komen het meeste voor op het gebied van sharding: 

  • Network sharding – Zillinga 
  • State sharding – Ethereum 
  • Transaction sharding 

Deze manieren hebben allemaal verschillende voor- en nadelen, waardoor het belangrijk is om je er in te verdiepen voordat je ermee gaat werken. De kans dat je dan een misstap begaat wordt dan kleiner, en daar voorkom je dus ook nieuwe problemen mee. 

Welke voor- en nadelen zitten er aan sharding zelf?

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als crypto investeerder, is of sharding jouw investering ook een betere investering maakt. Sharding geeft de volgende voor- en nadelen: 

+ De blockchain heeft minder tijd nodig om alle gegevens op te slaan en wordt er dus sneller van. 
+ De blockchain groeit mee met het aantal transacties, waardoor de capaciteit alleen maar verbeterd wordt. Verificatie en controle verloopt vlotter. 
+ Doordat de blockchain groeit komen er ook meer gebruikers, waardoor de toekomstige waarde wordt verhoogd. Er is een hogere vraag, dus ook een hogere prijs. 

– Sharding geeft geen garantie op een goed cryptoproject, wat dus betekent dat een project kwalitatief slecht kan zijn. Dat is dus ook iets om op te letten voordat je alleen maar kijkt naar of een project gebruik maakt van sharding. 

Wat is de conclusie van sharding voor jou als gebruiker?

Sharding is een interessante optie die eenvoudig toe te passen lijkt, maar zeker voorbereiding nodig heeft. Zoals bij ieder nieuw instrument, heeft het verschillende voor- en nadelen, waardoor sharding wel goed bij de een past, maar niet bij de ander. Met de huidige blockchain is er minder kans op aanval van buitenaf, waardoor de beveiliging vaak optimaal is. Als je daar iets nieuws zoals sharding aan gaat toevoegen kan de beveiliging daaronder lijden, waardoor je misschien weer andere problemen gaat creëren. Het advies is dus om eerst grondig onderzoek te doen, en er dan mee aan de slag te gaan. 

NFT.nl

NFT.nl is dé plek waar zowel consumenten als bedrijven worden meegenomen in de grenzeloze mogelijkheden van blockchain-technologie in het dagelijks leven.