De in’s en out’s van NFT Minting

20-07-2022 - door NFT.nl

timer 4 min leestijd

Een NFT is een non-fungible token, wat betekent dat deze token wordt opgeslagen in een blockchain (dit is 9 van de 10 keer Ethereum). Het is een bewijs van eigendom van een specifiek object. 

Wat houdt het minten van NFT’s in?

De betekenis van minten is dat non-fungibel tokens in een blockchain worden gemaakt; er wordt letterlijk een munt geslagen. Er zijn verschillende manieren waarop je een NFT kan minten, dit moet ook eerst worden gedaan voordat deze wordt verkocht. 

Van mintable tokens is er geen vaste voorraad die er altijd is. Dit betekent dat uitgevers van tokens zo vaak een NFT kunnen minten als ze willen. Er is dan de keuze tussen het uitgeven van één of meerdere NFT’s. Wel is er een limiet voor het instellen van het maximale aantal tokens. Wordt een collectieve verkoop van een serie beëindigd en is de limiet behaald? De tokens worden dan beslagen en wel overgedragen aan een nieuwe eigenaar. 

Wat zijn de voordelen van Minten?

De meeste platforms zijn zo behulpzaam om investeerders te vertellen wat de kenmerken van non-fungible tokens zijn, en de verkoopvoorwaarden. Want zodra je een non-fungible token maakt, betaal je kosten om met het smart contract te communiceren die je token gaat minten. 

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat niet alle markten dezelfde manier van werken hebben. Sommige platforms brengen geen kosten in rekening, voor het vermelden van NFT’s. De commissie voor het minten van NFT’s wordt pas belangrijk wanneer non-fungible tokens worden verkocht, en door de koper de kosten geabsorbeerd worden. 

Niet alle markten werken met een specifiek soort blockchains, omdat wallets een juiste cryptovaluta moeten hebben. Voor het gebruiken van een cryptocurrency-uitwisseling moet je een geschikt bedrag in de juiste valuta bezitten. Er is ook aan deze conversie een commissie verbonden. 

NFT’s kunnen niet rechtstreeks met elkaar worden verhandeld, dit kan bijvoorbeeld wel bij bitcoins. De methoden om geld te verdienen met dit middel zijn dus uniek. NFT’s worden op onderliggende blockchaintechnologie opgeslagen, hierdoor wordt het bewijs van eigendom zeer transparant. Daarnaast worden ze op verschillende speciale platformen verhandeld, voor de verkoop van tokens. Dat maakt het een zeer flexibel en interessant product om mee te handelen.

Wat zijn de nadelen van minten? 

Non-fungible tokens zijn niet-materiële activa, en daar hangt een groot deel van de nadelen aan vast. Er wordt door verwerking van digitale activa een enorme hoeveelheid energie verbruikt, waar een groeiende bezorgdheid over is. Het komt namelijk van bronnen die niet hernieuwbaar zijn, met dus een grotere invloed op de klimaatverandering. 

Nog een ander nadeel is dat er geen mogelijkheid is om ze in kleinere eenheden op te splitsen. Vooral voor kunstenaars is dit wél gunstig, voor anderen niet zo. Je krijgt er als originele eigenaar van NFT de mogelijkheid mee om de prijs erg op te blazen, zelfs al is dat niet de waarde. 

Tot nu toe heeft het naar hartelust maken van non-fungibels op gratis en openbare platforms ertoe geleid dat veel gebruikers van enkele opkomende artiesten kunnen profiteren. Omdat er zoveel anonimiteit op de blockchains is, is het ook erg moeilijk om te traceren of de artiest van de digitale kunst ook echt de oorspronkelijke eigenaar is. 

Algemeen advies over het handelen in NFT’s

Wat altijd belangrijk als je bezig bent met het handelen in NFT’s, is dat je je goed inleest over de verschillende kanten ervan en vooraf goed onderzoek doet. Op die manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan, die je meer verlies dan winst opleveren. 

Voor het minten van NFT’s geldt ook dat het geen waterdichte manier is om er erg rijk mee te worden, en je zeker als onervaren handelaar goed moet nadenken over de keuzes die je maakt. Natuurlijk is dat ook zo bij de aankoop van NFT’s: heeft een kunstwerk wel echt zoveel waarde als je denkt? Onthoudt dan dat het een manier van winst behalen blijft. En dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat dat vaak ook zo is. 

NFT.nl

NFT.nl is dé plek waar zowel consumenten als bedrijven worden meegenomen in de grenzeloze mogelijkheden van blockchain-technologie in het dagelijks leven.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang onze gratis dagelijkse nieuwsbrief in slechts 1 minuut.
Sluit je aan bij meer dan 1.500 NFT-enthousiastelingen en blijf op de hoogte!