Efteling

Woede en ontevredenheid over NFT-project Efteling

De Efteling heeft in de afgelopen dagen bakken met kritiek ontvangen van NFT-liefhebbers en andere mensen. Er is een digitale versie van het Spookslot uitgebracht, maar later bleek dat de Efteling deze alleen beschikbaar stelde voor medewerkers. Dat zorgde voor grote verbazing.

Veel kritiek

De kritiek is niet mals. Er werd in eerste instantie gedacht aan een 1 april grap van het grote attractiepark, maar dat blijkt niet zo te zijn. Nagenoeg alle reacties die de Efteling heeft gekregen, zijn negatief. Want waarom bekend maken dat je een NFT gaat veilen als het toch alleen maar beschikbaar is voor medewerkers? Velen vragen zich af waarom dat openbaar gemaakt wordt. Zo zei Job van Tol op Twitter: “Als iets alleen voor medewerkers is, dan kun je het gewoon in de nieuwsbrief zetten. Ik heb nu gelezen over iets waar ik geen gebruik van kan maken.”

Milieuonvriendelijk

De grootste kritiek is misschien nog wel op het feit dat de Efteling zich mengt in de NFT-wereld. In het park is de Efteling flink bezig met milieuvriendelijker worden, maar een stap naar de NFT-wereld zou volledig milieuonvriendelijk zijn. Een van de andere reacties was om het personeel gewoon geld te geven in plaats van geld uit te geven aan dingen die niemand leuk vindt.

Spookslot in de Metaverse

In 2022 werd er afscheid genomen van het Spookslot in de Efteling. Dit jaar is er dus besloten om Spookslot digitaal te vereeuwigen in de Metaverse. Een unieke 3D-belevenis, aldus de Efteling. ‘In ons creatief gedachtegoed staat dat we bouwen voor de eeuwigheid. Soms, zoals bij het Spookslot, is dit niet mogelijk. Maar als het niet meer lukt iets in de fysieke wereld te laten bestaan, waarom dan niet in de digitale wereld?’.

Dit project komt de Efteling duur te staan. Veel mensen hebben laten weten niet meer achter het attractiepark te staan en hun abonnement op te zeggen.