beeple-crypto-art

Wie is cryptokunstenaar Beeple?

Mike Winkelmann is NFT-bekendheid Beeple

Hij ziet er niet echt uit als een wereldberoemde kunstenaar, maar toch is Mike Winkelmann – online bekend als Beeple – hét universele gezicht van crypto kunst en NFT. Hoewel hij niet met kwasten zwaait, geen miljoenenvilla heeft en een afgetrapte auto rijdt is Mike toch écht een onvervalste artistiekeling. Hij heeft zich gespecialiseerd in digitale kunst. Zijn werken zijn soms even indrukwekkend als humoristisch en zitten bovendien vol met gitzwart sociaal commentaar. Vooral Donald Trump komt er in het werk van Beeple vaak bekaaid af.

Zijn gezicht doet veel mensen misschien geen belletjes rinkelen, maar het werk van Beeple is echt overal. Zijn miljoenen instagramvolgers smullen van zijn werk, dat bovendien tijdens één van de grootste sportevenementen van Amerika in de rust getoond werd. Inmiddels worden er tientallen miljoenen neergelegd voor de werken van Mike Winkelmann.

Wie is Beeple?

Mike Winkelmann is een 40-jarige man uit de Amerikaanse staat South Carolina. Hij heeft twee kinderen en is al jaren getrouwd met een basisschoollerares. Als artiest gebruikt hij de naam Beeple, wat een verwijzing is naar een gedateerd Amerikaans knuffelbeest op batterijen.

Sinds december 2020 verkopen zijn digitale kunstwerken aan de lopende band. De één voor een paar honderdduizend dollar, de duurste voor 69 miljoen dollar. Hij heeft nog een hoop werken om te verkopen: Beeple maakte de afgelopen 13 jaar elke dag één kunstwerk. Dat begon met pen en papier, maar gebeurt inmiddels exclusief digitaal. Hij had eigenlijk weinig kennis van kunst en NFT’s toen hij er in oktober 2020 inrolde. Toen was hij dus al járen bezig met het creëren van digitale kunst. Hij had dus al een grote en uitermate geschikte collectie om de wereld van NFT mee in te duiken. Bovendien had hij dankzij zijn ambitieuze project een aanzienlijke groep online fans vergaard. Interesse in zijn werk was er dus al, maar hoe haal je opbrengsten uit afbeeldingen die iedereen vrij kan downloaden? Het verkopen van zijn kunst als NFT kwam als geroepen.

Toen Beeple besloot om op NFT Marketplace Nifty Gateway verder te gaan met het verkopen van zijn werk ging het hard. Record na record werd gebroken en ineens moest iedereen een originele Beeple hebben. De rest van de wereld werd wakker, en de rest is geschiedenis. Inmiddels is Beeple zo ‘mainstream’ dat grote modemerken hem om raad vragen, en hij tegenwoordig zelfs de visuele kant van popconcerten van bijvoorbeeld Justin Bieber verzorgt. Nu hij ook bij wereldberoemd veilinghuis Christie’s een werk voor 69 miljoen dollar verkocht heeft – het eerste digitale kunstwerk ooit op een fysieke veiling – is het jongensboek compleet. Toch blijft Beeple rustig verder timmeren aan zijn carrière. Hij lijkt het nog steeds niet echt te beseffen (hij noemt zijn kunstwerken regelmatig ‘crap’), maar op dit moment is hij misschien wel de meest gewilde kunstenaar ter wereld.