Defi NFT.nl

Wat is DeFi?

Gedecentraliseerde financiering, dát is DeFi. Waar je in het verleden je vermogen en investeringen aan banken of financiële adviseurs moest toevertrouwen, kan dat tegenwoordig anders. Door de opkomst van online technologieën is het mogelijk een decentraal systeem op te zetten en hier zelf de controle over te behouden via code. Op deze manier ben je niet meer afhankelijk van centrale banken en financiële instellingen.

Met DeFi behoud jij de controle

Sla je transacties eenvoudig op in een blockchain. Dit is een database waar transacties worden opgeslagen. Met dit gedeelde grootboek wordt jouw digitale waarde bijgehouden en ben jij degene die controleert. Maak gebruik van deze transparante manier van decentrale financiering en beheer jouw investeringen en bezittingen zonder bemoeienis van een extern tussenpersoon.

Hoe ontstaat een blockchain?

Via applicaties kunnen tokens (digitale middelen) door ontwikkelaars worden ontwikkeld, opgeslagen en beheerd. Dit gebeurt door slimme contacten (smart contacts) en DAapps te schrijven en te bouwen. Hiermee heb je de mogelijkheid om definitieve, ingewikkelde afspraken te maken. Meer dan een internetverbinding heb je niet nodig om toegang te krijgen tot jouw smart contacts. 

Veiligheid van een blockchain

Met overtuigen je eigen investeringen beheren, vraagt om vertrouwen. Dit wordt bij een blockchain op drie manier bereikt, via een: 

  • peer-to-peer netwerk 
  • hash 
  • hash van het vorige block 

Alle leden van een peer-to-peer netwerk (P2P) hebben toegang tot het netwerk en krijgen een volledige kopie van de blockchain. Elk block heeft een digitale vingerafdruk, de zogeheten hash. Deze is vingerafdruk is niet alleen uniek, maar controleert ook de inhoud en het block. Er ontstaat een keten, doordat ieder block de hash van het vorige block bevat. De veiligheid en betrouwbaarheid van het decentrale financieringssysteem wordt vergroot en wel doordat het enige tijd duurt om nieuw blocks aan te maken. 

Word je eigen bank

Via leen- en uitleen platforms kun je als gebruiker geld storten en dit naar keuze uitlenen aan andere gebruikers. Via de digitale smart contacts worden kredietverstrekkers en kredietnemers eenvoudig aan elkaar gekoppeld en kunnen de voorwaarden worden vastgesteld. Tussenkomst van een bankinstelling of financieel adviseur is daarmee niet meer nodig. Dit biedt jou de mogelijkheid een hoger rendement te behalen. Het vertrouwen groeit door de transparante manier van zakendoen een stuk. Deze vrije manier van werken geeft elke deelnemer de kans om zonder toestemming het gewenste DeFi-product te maken, te veranderen, te mixen en te koppelen. Het is zelfs mogelijk bovenop blocks te bouwen met een dichter en veiliger systeem tot gevolg. 

Wat zijn de risico’s van DeFi?

Een systeem is zo sterk als de zwakste schakel en dat geldt ook voor het gebruik van DeFi. Misbruik van de smart contracts komt nogal eens voor, omdat de contracten niet waterdicht geschreven zijn. Ben je niet alert op de veranderingen in voorwaarden voor dienstverlening, dan loop je met je beleggingen al snel ongewild risico. Blijf je bewust van je eigen financiële verantwoordelijkheid en blijf actief betrokken.&

Combinatie van DeFi met NFT

Via de DeFi-technologie worden NFT-leningen en financieringen ondersteund. Met behulp van DeFi wordt het kredietverstrekkers mogelijkheid gemaakt de waarde van NFT-toezeggingen zelf bepalen. Pas als een eigenaar de prijs, berekening en heeft bepaald, wordt een lening toegekend. Door de smart contacts is de combinatie van DEFi met NFT niet alleen voorbehouden aan financiële investeringen en het bankwezen. NFT’s vormen een echte ondersteuning voor decentrale financiering en kunnen daarom breder worden ingezet. Denk aan verzekeringspolissen die je als NFT opslaat. Uitsluitend bevoegden hebben via smart contacts toegang hebben tot de documenten. Dit bespaart onnodig veel handelingen en contactmomenten tussen de betrokken partijen. Hiermee ligt een snelle afhandeling bij onder meer schade binnen handbereik.

Conclusie

Decentrale financiering maakt het mogelijk om zelf de controle te houden over je financiën en investeringen en maakt de tussenkomst van banken en financiële adviseurs overbodig. Via een systeem dat gebruikmaakt van smart contacts en DAapps kun je met een vingerafdruk jouw bezittingen controleren en beheren. Het gebruik van smart contacts maakt een combinatie van DeFi met NFT mogelijk, waardoor ook voor andere sectoren handelingen van externe tussenpersonen steeds minder voorkomen. Zorg wel dat je altijd alert en actief blijft om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken.