De vijf duurste NFT's

Vijf extreem dure NFT’s

Tegenwoordig wordt er veel geld uitgegeven aan NFT’s. De beroemdste NFT’s zijn digitale kunstwerken maar deze Non-Fungible Tokens worden niet alleen gebruikt in de wereld van kunst. Waarom geven mensen zoveel geld uit aan NFT’s? Wij geven je in dit artikel vijf voorbeelden van NFT’s waar mensen enorme bedragen voor over hadden.

Wat zijn NFT’s?

NFT’s (Non-Fungible Tokens) zijn digitale bestanden die gekoppeld zijn aan een digitaal ‘iets’. Denk aan een afbeelding, filmpje of een video. In de NFT staat wie de eigenaar is van het digitale object. Zie het als een digitaal bewijs van eigenaarschap. Als je een NFT bezit, kun je dus aantonen dat jij de eigenaar bent en dat het geen kopie is. Als eigenaar heb je iets unieks, vandaar dat NFT’s gebruikt worden bij digitale kunstwerken of schilderijen. Wanneer je iets unieks bezit, betekent dit vaak dat het veel waard is. De volgende vijf NFT’s werden voor enorme bedragen verkocht.

Human One

Het eerste kunstwerk is Human One van ‘Beeple’, de echte naam is Mike Winkelmann. Het is een videobeeld dat driedimensionaal is. Het beeld verandert naarmate de dag vordert. Het kunstwerk bestaat uit LED-schermen en is meer dan twee meter hoog. Deze NFT werd eind vorig jaar verkocht voor 28,9 miljoen dollar.

CryptoPunk

Het tweede kunstwerk is CryptoPunk, deze bestaat uit een reeks van 10.000 digitale kunstwerken. CryptoPunk zijn portretten van karakters met allemaal verschillende eigenschappen. Het meest opmerkelijke is dat je de individuele pixels kunt zien. CryptoPunk werd gelanceerd in 2017 door The American Larva Labs Studio. Het was één van de eerste NFT-projecten. Nummer 5822 is het duurste portret dat verkocht is, namelijk voor 23,5 miljoen dollar.

De eerste SMS

Als derde een historisch moment, geen kunstwerk. Het gaat hier om de allereerste SMS die ooit verstuurd is. De eigenaar heeft dus de eerste SMS als NFT. Op 3 december 1992 werd het bericht verstuurd door de programmeur Neil Papworth. Vodafone-medewerker Richard Jarvis was de ontvanger van de SMS. Vodafone heeft het bericht verkocht voor 132.680 euro. Dit bedrag is geschonken aan Het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen: de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Bored Ape Yacht Club

De Bored Ape Yacht Club is weer een kunstwerk. Hiervan is, net zoals de CryptoPunk een beperkte oplage van 10.0000 stuks. De kunstwerken zijn portretten van apen die zich vervelen, ‘Bored Apes’. Als je eigendom bent van zo’n kunstwerk, word je ook gelijk lid van The Bored Ape Yacht Club. Als toegangsbewijs voor bepaalde evenementen waar eigenaren van Bored Apes samenkomen heb je alleen je NFT nodig. Nummer 8817 was het duurste portret, hiervoor werd 3,4 miljoen dollar neergeteld.

De geboorte van het internet

Als laatste geen kunstwerk maar een historisch moment, namelijk de geboorte van het internet. Het ontstaan van het ‘World Wide Web’. Wanneer je in bezit bent van deze NFT dan ben je de eigenaar van bestanden waarin de code staat waarmee het wereldwijde web gemaakt werd. Het internet bestaat sinds 1989, de grondlegger is de Britse Tim Berners-Lee. Hij maakte de NFT pas in 2021, 32 jaar later. Het bestand(je) waarin de code staat (de NFT) werd verkocht voor iets minder dan 5,5 miljoen euro.