De NFT-wereld wist in 2021 pas echt onder de aandacht te komen van de investeerders. De non-fungible tokens wisten de wereld in een raptempo te veroveren. De gekste NFT-projecten groeide uit tot een ongekend succes, waaronder de collectie van Sultan Ghozali. De student wist een miljoenenproject te lanceren en dat allemaal dankzij zijn selfies.
Hij besloot zijn selfies namelijk te verkopen als NFT en opmerkelijk genoeg bleek dat een enorm succes. De NFT-collectie van Ghozali begon als een grap, maar enkele dagen later waren zijn selfies al meer dan één miljoen dollar waard. Het toont eens te nimmer de mogelijkheden aan van deze unieke wereld. In dit artikel vertellen wij meer over het unieke project van de student.
Sultan Gustaf Al Ghozali
De 22-jarige Sultan Gustaf Al Ghozali komt uit Indonesië. De student computerwetenschappen legde zijn focus vooral op de ontwikkelingen van logo’s, maar maakte ook al vroegtijdig kennis met de unieke wereld van de blockchain-technologie. Hij besloot ook meer te weten te komen over de metaverse en kwam al redelijk snel terecht bij de non-fungible tokens.
Ghozali besloot om als afstudeerproject een timelapse met foto’s van zichzelf te maken, maar hij besloot deze uiteindelijk als NFT’s te gaan verkopen. Na enkele dagen kwam zijn collectie onder de aandacht van ongekend veel investeerders en steeg de waarde van zijn gehele collectie naar meer dan één miljoen dollar. Wij kunnen dan ook wel spreken van een geslaagd afstudeerproject.

933 unieke selfies
De Indonesiër maakt voor een periode van vijf jaar dagelijks meerdere foto’s van zichzelf, oftewel simpele selfies. Verwacht ook geen geweldige achtergronden, want iedere foto is gemaakt vanachter zijn computer. Het ging niet om een origineel idee, want het was al vaker gedaan op de bekende sociale media.
Echter was Ghozali wel de eerste die besloot om zijn foto’s te gaan aanbieden als non-fungible tokens. De foto’s werden gemaakt tussen 2017 en 2021. In totaal kwamen er 933 selfies te koop te staan en deze verschenen begin januari 2022 op de markt. De selfie/NFT is een ERC-1155 token, er is namelijk gebruik gemaakt van de blockchaintechnologie van Polygon. Desondanks kan een NFT wel worden aangeboden op de NFT-marktplaats OpenSea.
arkt brengt.
Geen miljoen voor Ghozali
Het NFT-project kwam al snel in de media en de selfies werden in één klap wereldberoemd. Dat had ook Ghozali niet kunnen zien aankomen, aangezien hij slechts 3 dollar vroeg voor een selfie. Hij verkoopt zijn foto’s binnen no-time en dat bracht hem 2799 dollar op. Dat is voor de gemiddelde Indonesiër nog altijd een geweldig bedrag, maar uiteindelijk waren het de investeerders die pas echt hun zakken wisten te vullen.
Na een paar dagen werden de eerste selfies aangeboden voor 0,9 Ethereum, oftewel 3000 dollar. Er werd al voor meer dan één miljoen dollar verhandelt met zijn NFT’s. Opvallend genoeg heeft Ghozali aangegeven dat zijn ouders nog niet op de hoogte zijn van het NFT-project en hij vraagt de koper om met respect om te gaan met de afbeeldingen.
Weird Whales
Het feit dat echt iedereen succesvol kan worden op de NFT-markt werd nogmaals onderstreept. In de zomer van 2021 wist ook de 12-jarige Benjamin Ahmed de aandacht op zich te vestigen. Het jongetje uit Londen boekte een mega groot succes door zijn NFT-collectie Weird Whales te koop aan te bieden. De jongen maakte eigenhandig een grote collectie aan walwissen en verkocht deze als NFT’s. Binnen 9 uur waren alle NFT’s verkocht en mocht het jongetje zichzelf miljonair noemen.
one bezitten een BAYC NFT.
Play-to-earn in arme landen
De blockchain-technologie heeft ook voor veel mogelijkheden gezorgd in de derdewereldlanden. De miljardenindustrie opent ongekend veel deuren, ook voor inwoners in arme landen. De opkomst van Play-to-Earn is dan ook zeer gewenst. In de Filipijnen verdienen de inwoners slechts enkele honderden euro’s per maand, maar zij richten zich nu massaal op Play-to-Earn. Dat kan namelijk het dubbele opleveren, zonder daar fysieke arbeid voor te hoeven doen.
De nieuwste Play-to-Earn games die beschikbaar zijn gekomen zijn laagdrempelig. Er hoeft geen investering te worden gedaan, de spellen kunnen direct gratis worden gespeeld. Het is dan ook interessant dat vrijwel de gehele wereld profijt kan hebben van de laatste ontwikkelingen op het gebied van crypto. Natuurlijk kunnen wij als Nederlanders ook geld verdienen met Play-to-Earn en NFT’s.