Soulbound tokens

Soulbound tokens: wat is het en waar kun je ze voor gebruiken?

Onder de altcoins zijn Soulbound tokens (SBT) het nieuwe concept waar veel van wordt verwacht. Er zijn vele duizenden altcoins, die ieder hun eigen rol spelen op de cryptomarkt. Soulbound tokens hebben een unieke plek binnen de cryptomarkt, met enorme mogelijkheden.  
 
Maar wat houdt het precies in en wat zijn deze mogelijkheden? Eén van de oprichters van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, kwam in het begin van 2022 met het idee voor deze tokens. De huidige CEO van de op één na grootste cryptomunt beschrijf zijn idee in een artikel, wat door veel mensen positief in ontvangen. In dit artikel nemen we deze tokens volledig onder de loep en kun je alle voor- en nadelen van SBT’s ontdekken! 

Wat zijn Soulbound tokens? 

Soulbound tokens zijn bijzondere tokens, die speciale eigenschappen hebben. Vitalik Buterin zijn idee is gericht op non-fungible tokens (NFT’s), waarbij de zeldzame eigenschap als Soulbound wordt omschreven. Deze soulbound tokens zijn als een soort NFT verbonden aan jouw crypto wallet. 
 
Deze omschrijving komt uit het computerspel World of Warcraft (WoW), waarbij speciale items een markering hebben, die soulbound wordt genoemd. Deze items zijn niet verhandelbaar en zijn daarom enorm zeldzaam. Je kunt ze niet zomaar via een online marktplaats kopen, aangezien ze verbonden zijn aan een speler. 

Voordelen van Soulbound tokens 

Het idee van Soulbound tokens is bedacht om de nodige voordelen te leveren. In eerste instantie zijn de voordelen niet direct zichtbaar, aangezien je deze tokens niet kunt verhandelen. Echter, doordat het token niet verhandelbaar is, is het token authentiek. SBT’s kun je daarom beter zien als een soort medaille of label. 
 
Hierdoor kunnen SBT’s handig zijn om echte documenten op de blockchain te bewaren. Natuurlijk is dit een toepassing van de blockchain, waarvan verwacht wordt dat dit in de toekomst de normale gang van zaken is, maar SBT’s kunnen een ideale aanvulling zijn. Met een SBT kun je via je crypto wallet aantonen dat jij bijvoorbeeld bepaalde diploma’s hebt of aan bepaalde evenementen hebt deelgenomen. 

Nadelen van Soulbound tokens 

Naast de verschillende voordelen van Soulbound tokens, zijn er ook kritische noten. Zo speelt de hoeveelheid diefstal en fraude in de web3.0 wereld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van SBT’s. Deze tokens zijn niet verhandelbaar maar voor hackers en andere fraudeurs is het wel mogelijk om toegang te krijgen tot jouw crypto wallets. Dit kan een hindernis vormen voor de adoptie van SBT’s, omdat mensen geen doelwit van fraude willen worden.