play to earn hoe werkt het blog

Play-to-Earn: hoe werkt het?

In 1972 verscheen de allereerste game op de markt en het bleek een gouden greep. Gamen is populairder dan ooit tevoren. Er gaat jaarlijks meer dan 140 miljard euro om in de game-industrie. Het is ook een wereld dat continu meegaat met zijn tijd en innovatief is. De opkomende blockchain-technologie speelt dan ook een belangrijke rol in de hedendaagse gamewereld. Je hebt misschien wel eens gehoord van het principe ‘Play-to-Earn’. Hoewel deze manier van gamen nog in de kinderschoenen staat, heeft het wel al een goede reputatie opgebouwd. Het feit dat spelers geld kunnen verdienen met gamen, dat zorgt automatisch al voor de nodige belangstelling.

Het unieke aan een Play-to-Earn game is dat het hoogstwaarschijnlijk draait op de blockchain-technologie. De karakters in het spel kunnen daadwerkelijk jouw eigendom worden, het gaat in dat geval om een non-fungible token (NFT). Dat is een groot verschil, want in de games zoals wij die kennen is niets de eigendom van de speler en kan er ook geen geld binnen worden gehaald. Je kan geld verdienen door te gamen, maar ook door in de spellen te investeren.

Transacties op de blockchain

Een zogeheten ‘Play-to-Earn’ game zal zijn gelinkt aan een blockchain. Het gaat niet om uitsluitend één blockchain, maar meerdere technologieën. Het beroemde spel Axie Infinity draait op de blockchain-technologie van Ethereum, terwijl het spelletje Defi Kingdoms op de technologie van Harmony draait. De transacties die plaatsvinden in het spel, zijn dus eigenlijk transacties op de blockchain.

De speler kan iets leuks verdienen in een Play-to-Earn game door een battle aan te gaan tegen een andere deelnemer. De winnaar zal als beloning tokens krijgen en die kunnen weer verkocht worden voor euro’s. Je kan ook een beloning krijgen in de vorm van een NFT, het kan dan gaan om een item die ook gebruikt kunnen worden in het spel. Het is verstandig om eerst goede research te doen, zodat jij een geschikt Play-to-Earn game kan vinden die bij jouw wensen aansluit.

Axie Infinity

In 2018 verscheen er een Play-to-Earn spel op de markt met de naam ‘Axie Infinity’. De game zorgde voor een grote verandering en wist Play-to-Earn echt op de kaart te zetten. Geloof het of niet, maar dagelijks spelen bijna twee miljoenen spelers de game. De meeste gamers komen uit de Aziatische landen, aangezien de inkomsten voldoende zijn om van rond te komen. Een Axie is een monstertje, zij spelen de hoofdrol in het spel. De gebruiker zal wel eerste een Axie moeten kopen, aangezien het om een NFT gaat. De Axies zijn te koop op de NFT-marktplaatsen, waaronder OpenSea. De spelers verdienen geld door tegen elkaar te vechten, want dat kan de winnaar SLP-tokens opleveren. De tokens kan een speler ook verdienen door opdrachten uit te voeren, zowel dagelijks als maandelijkse opdrachten.

Defi Kingdoms

Het Defi Kingdoms spel is eveneens populair. De speler moet zijn eigen koninkrijk bouwen. De hoofdrol gaat naar de zogeheten hero’s (helden), dat zijn non-fungible tokens. Een hero is eigenlijk gewoon jouw eigen karakter en daarmee kan je allerlei opdrachten proberen te behalen. Een hero moet bijvoorbeeld gaan vissen en kan op die manier andere NFT’s verdienen. De items kan je gebruiken om jouw koninkrijk nog verder uit te breiden, maar je kan de items ook verkopen. Het is ook mogelijk om de JEWEL tokens te staken in het spel of een boerderij gaan bijhouden. Het Play-to-Earn game Defi Kingdoms is dan ook één van de compleetste en populairste spellen binnen de cryptowereld.

Hoe kan ik starten met een Play-to-Earn game?

Een Play-to-Earn game spelen is winstgevend en een leuke activiteit. Echter zal je wel eerst een investering moeten doen, tenminste in de meeste gevallen. Het spel Axie Infinity kan je alleen spelen wanneer je op zijn minst drie Axies hebt gekocht, oftewel drie NFT’s. Defi Kingdoms is een stuk laagdrempeliger en kan je al spelen wanneer je enkele JEWEL tokens bezit. In negen van de tien gevallen zal je de beschikking moeten hebben over een bepaalde token en die kan jij gemakkelijk online aanschaffen bij een exchange. Een voorbeeld van een goede cryptocurrency exchange is Binance, KuCoin en Bitvavo. Je kan de tokens vervolgens eenvoudig in jouw eigen wallet plaatsen, bijvoorbeeld een MetaMask-wallet. Mocht je een NFT kopen, dan kan jij deze ook opslaan in een dergelijke wallet. De progressie die jij maakt in het spel zal ook in de wallet verschijnen, bijvoorbeeld wanneer jij een NFT als beloning krijgt. Connect de wallet met het Play-to-Earn spel en je kan direct beginnen met geld verdienen.

Wat heeft de toekomst te bieden?

De gamewereld is de laatste jaren steeds innovatiever geworden en gaat mee met de tijd. De Play-to-Earn games zijn bijzonder interessant en kunnen zomaar de toekomst zijn. Echter is er nog geen Play-to-Earn spel beschikbaar die lijkt op de populaire spellen van het moment. Je kan bijvoorbeeld nog geen FIFA of Grand Theft Auto spelen en geld verdienen. Mochten de grote gamebedrijven de overstap maken naar de blockchain-technologie, dan kan deze manier van spelen veel gaan bewerkstelligen. Desondanks lijkt het principe Play-to-Earn een blijvertje te zijn, maar het is en blijft koffiedik kijken.