Cardano oprichter Leent NFTs

NFT nieuw verdienmodel voor kunstenaars

In de NFT-markt gaat het met vallen en opstaan. Van enorme recordprijzen naar ingestorte markten. Het heeft de reputatie van de kunst-NFT’s geen goed gedaan. Over één ding is de kunstwereld wel enthousiast en dat is de digitale code als certificaat van echtheid bij een digitaal of fysiek kunstwerk.

Kunstenaar Harm van den Dorpel lanceerde begin deze maand NFT’s in samenwerking met Mercedes Benz. Het contract tussen de kunstenaar en het bedrijf bestond uit maar liefst dertig pagina’s. Dit is veelzeggend voor hoeveel er nog onduidelijk is op juridisch gebied, belastingtechnisch en aansprakelijkheid. Toch ziet Van den Dorpel het als iets positiefs dat grote bedrijven zoals Mercedes Benz zich in de NFT-markt begeven. I

In de begindagen van de NFT’s was de technologie achter de blockchain voor vele mensen nog onbekend. Toen de speculanten erop doken en de prijzen omhoog schoten en er een ware NFT-hype ontstond. In 2021 werd er volgens Global Art Market Report voor ruim 2,9 miljard dollar aan kunst-gerelateerde NFT’s verhandeld. Zo snel als de piek kwam, zo snel was deze ook weer voorbij. In 2022 waren de NFT-verkopen namelijk weer gehalveerd.

Volgens Van den Dorpel was de markt korte tijd hysterisch. Hij zegt hierover: “Corona had er iets mee te maken. Mensen hadden tijd zich in NFT’s te verdiepen en het gevoel van fomo speelde mee. Maar het meeste werk dat werd aangeboden was bagger. Nu alles is afgekoeld is het kaf gescheiden van het koren en er wordt nog steeds meer verkocht dan voor de piek.”

NFT’s zijn immuun voor vervalsing

Volgens de NFTs for Dummies luidt de definitie van NFT’s als volgt: “Een uniek digitaal identificatiemiddel dat is verankerd en wordt bewaard op een publieke blockchain.” Het is dus een code die wordt geproduceerd –‘gemint’ in NFT-jargon, door een netwerk van computers. Dit systeem maakt de NFT’s immuun voor vervalsing. Mocht er namelijk iemand iets proberen te veranderen aan een NFT, dan wordt gelijk het gehele netwerk gealarmeerd. Dat maakt NFT’s zo geschikt als certificaat van echtheid, dat kan worden gekoppeld aan een kunstwerk – digitaal of fysiek. In NFT’s worden ook gegevens opgeslagen: wie het kunstwerk heeft gemaakt, in welke oplage, wie het heeft gekocht en weer verkocht, en voor hoeveel.

Doordat de technologie zo veilig is en kunstenaars zo effectief en veilig hun kunst kunnen verhandelen, lijkt er NFT-technologie voor de kunstsector een blijvertje. Kunstenaars maken er steeds meer gebruik van en dit lijkt de NFT-markt de komende jaren ten goede te komen.