nft creator artiesten blog

NFT Creator artiesten

Een zogeheten NFT is in deze tijd helemaal populair. Maar wat is het en wat maakt dit zo’n hit?

NFT

NFT staat voor Non-Fungible Token. Het is een digitaal, onvervangbaar eigendomscertificaat die je digitaal maakt en kunt koppelen aan een object. Dit object is vaak een afbeelding die je zelf hebt gemaakt. Deze afbeelding registreer je in een blockchain, ook wel de openbare database genoemd. De registratie die je doet, is tevens gekoppeld aan jouw eigen digitale crypto spaarpot. Doordat je eigenaar bent van deze zogeheten spaarpot en je hier de sleutel voor hebt (die weer is gekoppeld aan jouw NFT), kun je aan iedereen die het wil zien, bewijzen dat hetgeen je online hebt gezet, ook echt van jou is. Jouw registratie is niet te wijzigen door iemand anders en dit maakt jouw object of afbeelding dan ook uniek.  

Kortom, NFT is niets anders dan het koppelen van digitale objecten aan jouw eigenaarschap. Het is als het ware een onvervangbaar digitaal kunstwerk dat je maakt en te koop kunt zetten, want er is wel degelijk een grote markt in hetgeen wordt verkocht. NFT is dus niet het object, afbeelding zelf, maar een verwijzing naar het bestand dat ergens op het online op het internet staat geplaatst.  

Het ontstaan van de NFT hype

In 2021 verkocht kunstenaar Beeple via een veilinghuis zijn digitale verzamelwerk tegen een aanzienlijk hoog bedrag. Het is tevens ook het eerste kunstwerk op basis van de NFT dat online werd verkocht via een veilinghuis. Mede hierdoor werden mensen aangetrokken hetzelfde te doen en ontstond een hype rondom het plaatsen van online objecten in combinatie met de NFT dat op de dag van vandaag nog steeds in trek is.  

Hoe gaat NFT in zijn werk?

Door het zelf toe-eigenen van een object, zoals een afbeelding, maar ook een mp3 bestand of video, kan een overeenstemming worden bereikt met de koper en door de ‘schaarste’ van het object (er is immers maar één exemplaar en dit maakt iets uniek), kan de prijs die men ervoor wil betalen, opgedreven worden. Zo ontstaan dus eigenlijk nieuwe creaties online waar een waarde aan is gekoppeld en de verkoper dus ook zijn eigen unieke auteursrechtelijk werk verkoopt. Als maker kun je diverse NFT marktplaatsen bezoeken, zoals OpenSea, Nifty Gateway en Rarible. Wil je een NFT maken, dan moet je je hier wel in verdiepen als het gaat om erachter te komen wat digitale kunst is en hoe dit wordt beoordeeld. Als je hierachter komt, dan kun je er wel wat geld aan verdienen.  

De koper 

Heeft iemand jouw object via NFT gekocht, dan krijg je hier een digitaal certificaat van en de handtekening van de maker. Je kunt het vergelijken met het signeren van cd’s van vroeger die je als eigendom kon hebben, maar dan nu de digitale versie ervan. Je hebt echter niet de copyright rechten. Dit houdt in dat je wel naar het object mag kijken of luisteren, maar je dit niet in eigen beheer mag uitgeven of verspreiden. 

Apps en wallet

Om NFT te gebruiken, dien je wel een app te installeren op jouw telefoon. Deze app kan via OpenSea worden gecreëerd, de NFT marktplaats. Je dient immers jouw object aan te kunnen bieden op een website. 8bit Painter is ook een optie die het mogelijk maakt jouw NFT object te maken.  
Wat betreft de wallet, dien je een zogeheten Coinbase nodig te hebben, waarbij de tokens veilig zijn en je controle houdt over jouw gemaakte NFT’s.  

Kosten NFT

Helaas is het maken van een NFT niet helemaal gratis. Voor het aanmaken van een NFT ben je ongeveer 100 dollar kwijt. Maak je meerdere NFT, dan vallen deze kosten lager uit of betaal je helemaal niets. Gaat het goed met de verkoop, dan betaal je ook aan de online marktplaats een bepaald percentage voor hetgeen je hierop zet.