De waarde van NFT’s
Waarom worden er duizenden, of soms zelfs miljoenen betaald voor een NFT? Omdat NFT’s relatief nieuwe concepten zijn moeten we even aan het idee wennen. Het is voor velen namelijk nog een gek idee. Wat heb je aan een uniek digitaal exemplaar van iets? Bedenk je goed dat er talloze mensen zijn die miljoenen zouden geven voor een origineel schilderij van een beroemde kunstenaar. Waarom is zo’n schilderij zo veel waard? Er zit véél meer achter dan ‘wat de gek ervoor geeft.’ Zo is er vaan maar één exemplaar van, staat er ergens op het doek een handtekening van de kunstenaar, is het praktisch onmogelijk om het werk precies na te maken en geeft het een bepaald gevoel van macht om te weten dat niemand anders dit werk in z’n bezit heeft. Bij NFT’s werkt het ongeveer hetzelfde:
Elke NFT is uniek
Er is maar één van elke NFT. Het is onmogelijk om zelfstandig een NFT te maken met hetzelfde nummer. Omdat een NFT op de blockchain staat kan iedereen de achtergrond van de NFT zien. Namaken heeft dus ook weinig zin.
Er zit mogelijk copyright op NFT
Als de maker en verkoper van de NFT ervoor kiest om een copyright te koppelen aan de NFT, ben je niet alleen verzekerd van het feit dat het om een token met een unieke code gaat, maar ook dat de inhoud van het token (bijvoorbeeld digitale kunst of muziek) ook echt gebruikt mocht worden door de maker. Op die manier ben je dubbel verzekerd van de authenticiteit van een NFT.
Zeldzame NFT’s
Als iets uniek en niet te reproduceren is, wordt het automatisch zeldzaam. Het gebeurt zelden dat een maker of verkoper duizenden NFT’s op de blockchain zet. Op die manier stijgt de waarde automatisch.
NFT als verzamelobject
Je kunt net als iemand die een kunstcollectie heeft ook een NFT-collectie hebben. De NFT’s hoeven dan niet eens per sé als liefhebber aangekocht te worden, maar kunnen ook voor eventuele doorverkoop worden verzameld. Het verzamelen en handelen in NFT’s kan zo een zeer lucratieve hobby zijn.
NFT’s zijn onveranderbaar
Het is onmogelijk om de metadata van de NFT te veranderen. De naam, de eventuele bijbehorende afbeelding en alle andere achtergrondinfo blijft altijd aan de NFT verbonden op de blockchain.
NFT’s zijn oneindig
Er zit geen houdbaarheidsdatum aan een NFT vast. Koop je er een, dan heb je ‘m eeuwig in je bezit. De blockchain blijft intact, de data dus ook. Zelfs als je NFT een in-game item binnen een inmiddels niet-meer-bestaande videogame zou representeren blijft de NFT van jou. Tenzij je de NFT weer doorverkoopt natuurlijk…
Je kunt NFT’s verkopen
Het is in elk geval mogelijk om je NFT weer door te verkopen. Dat is eigenlijk het hele punt van NFT’s – de handel. Er zit een hoop geld in het in- en verkopen van NFT’s op zogenaamde marketplaces. Des te minder exemplaren er van een NFT bestaan, des te hoger de prijs dreigt te worden. Wie vroeg inkoopt kan op die manier dus een fortuin verdienen.