Hoe bescherm je jouw nft's?

Hoe bescherm je jouw NFT’s?

Door de enorme populariteit, die gepaard gaat met schaarste, kunnen NFT’s enorm veel waard zijn. Deze dure digitale kunstwerken wil je daarom veilig bewaren, want kwijtraken zou doodzonde zijn! En niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor de zeldzaamheid. NFT’s zijn net zo uniek als fysieke schilderijen, die je niet zomaar kunt vervangen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw NFT’s zo goed mogelijk beschermd worden? Ontdek in dit artikel waar je jouw non-fungible tokens het best kunt bewaren en hoe je zorgt dat anderen jouw digitale kluis niet kunnen beroven! 

Hoe bewaar je een NFT?

Er zijn verschillende opties op jouw NFT’s te bewaren. De digitale wallet is hierbij de rode draad, maar er zijn verschillende soorten wallets. Welke wallet jij graag wil gebruiken hangt ook af van het soort NFT’s dat je in bezit hebt. Indien jouw NFT’s gebouwd zijn op bijvoorbeeld de blockchain van Binance (BNB Smart Chain) of op Ethereum, dan kan het zijn dat je verschillende wallets nodig hebt. NFT’s zijn net als coins verpakt als tokens in een smart contract. Deze tokens zijn specifiek voor een bepaalde blockchain gebouwd, waardoor niet elke NFT zomaar in een digitale wallet kan. 

De meest gebruikte wallets zijn software en hardware wallets. Deze wallets hebben ieder hun eigen voordelen. Om te voorkomen dat je al jouw digitale bezittingen in één keer verliest, is het handig om jouw NFT’s in verschillende wallets op te slaan. Indien iemand één wallet hackt, verlies je niet direct al jouw non-fungible kunstwerken. Maar welke wallets passen het beste bij jou? 

Software wallets

Software wallets zijn makkelijk in gebruik, omdat je ze eenvoudig via een app op je mobiel kunt openen of bijvoorbeeld als extensie in je webbrowser kunt gebruiken. Een bekend voorbeeld van een software wallet is de MetaMask wallet, die door veel NFT-handelaren gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het handelen op marktplaatsen zoals OpenSea.  

Hardware wallets

De meest veilige wallet is de hardware wallet. Dit is een fysieke wallet, die het mogelijk maakt om jouw digitale vermogen veilig en offline op te slaan. Doordat jouw NFT’s offline bewaard kunnen worden, is het lastiger voor bijvoorbeeld hackers om in jouw wallet te komen. Echter, indien je jouw NFT’s van de Ledger of Trezor af wil halen, komen ze weer online. Hierdoor heb je nooit 100% zekerheid. 

Veiligheid is meer dan een wallet

De veiligheid is natuurlijk meer dan alleen je wallet, het gaat over jouw complete online veiligheid op het internet. Klik bijvoorbeeld nooit zomaar op een link, waarvan je niet weet waar je heen wordt gebracht. Zo’n link kun je treffen in jouw mailbox of gewoon op het internet. Wees hier altijd alert op, zodat je niet op een verkeerde site terecht komt of opeens iets aan het downloaden bent. Deze gedownloade bestanden kunnen ervoor zorgen dat hackers op jouw computer kunnen en hierdoor toegang tot jouw wallet kunnen krijgen. Deze methode wordt ook wel phishing genoemd.

Bewaar jouw private keys goed!

Denk daarnaast ook aan het goed bewaren van je private keys. Mensen die deze code in bezit hebben kunnen alles uit je wallet halen. Bewaar deze code daarom niet online, maar überhaupt niet op je desktop of mobiel, en wel op een plek die niemand weet of vinden kan. Zorg er echter wel voor dat je zelf deze plek goed onthoud, want zonder jouw codes kun je zelf ook niet meer jouw wallet terughalen! Indien jij je wachtwoord niet meer weet, kun je via deze code alsnog toegang krijgen tot je NFT’s.