nft blockchain

Het verschil tussen cryptocurrency en NFT

De afgelopen jaren is de cryptovalutamarkt enorm gegroeid. Door het geloof in de potentie van blokchaintechnologie, investeren bedrijven en consumenten volop in deze sector. Maar de afgelopen tijd is er nog een speler op de markt verschenen die volop gebruik maakt van blockchaintechnologie; Non Fungible Tokens (NFT’s).  
 
Maar wat is cryptovaluta precies? En wat houdt een NFT precies in? In dit artikel vertellen we je precies wat deze 2 concepten precies betekenen. Daarnaast leggen we ook kort en duidelijk uit wat het verschil is tussen cryptovaluta en NFT’s. Zo weet jij precies wat je aan deze 2 concepten persoonlijk hebt. 

Wat is een NFT? 

 NFT’s zijn unieke digitale eigendomscertificaten die voorwerpen uit de echte wereld representeren, zoals muziek, video’s, foto’s, en kunstwerken. Ze worden in een digitaal grootboek beheerd en in datzelfde grootboek online verkocht of gekocht. In plaats van een echt kunstwerk te kopen om in huis te nemen, ontvangt de koper juist een uniek digitaal bestand. Vrijwel alle digitale dingen , zoals een tweet, virtueel onroerend goed of een Tiktok video, kunnen zowel worden gemaakt en gekocht als een NFT. 
 
Nonfungible houdt verder in dat NFT’s niet onderling kunnen worden uitgewisseld. Elke NFT is uniek en verschilt ten opzichte van fungibele tokens, zoals cryptovaluta, die juist wel kunnen worden ingewisseld voor elkaar. 
 
NFT’s zijn gekoppeld aan specifieke data met eigendomscertificaten van echtheid, wat betekent dat ze niet met elkaar kunnen worden uitgewisseld of vervangen doordat elke NFT op een gedecentraliseerd digitaal platform staat wat is gebaseerd op blockchain-technologie . 

Wat is cryptocurrency? 

 Cryptocurrency of cryptovaluta is een gecodeerde vorm van digitale valuta die onafhankelijk is van de steun van financiële instellingen waarmee transacties worden geverifieerd. Cryptovaluta wordt juist in een digitale portemonnee opgeslagen. 
 
Dit zogenaamde peer-to-peer-systeem, dat met blockchain-technologie werkt, zorgt ervoor dat iedereen betalingen kan ontvangen en verzenden. Indien cryptovaluta door een persoon wordt overgemaakt naar een ander, wordt er een registratie gemaakt in een grootboek.  

Welke verschillen zijn er? 

 Er zijn een aantal verschillen tussen NFT’s en cryptovaluta. Het belangrijkste verschil is dat NFT’s, in tegenstelling tot cryptovaluta, niet kunnen worden verhandeld met elkaar. Hetzelfde geldt voor ontvangen. Iedere NFT is uniek en verschilt wezenlijk van fungibele tokens. Cryptovaluta kan juist zonder waardeverlies met elkaar worden geruild. 

Welke overeenkomsten hebben NFT en cryptocurrency? 

 Tot slot delen cryptovaluta en NFT’s ook enkele overeenkomsten. Allebei zijn het objecten die volkomen digitaal zijn, en dus niet tastbaar. Daarnaast maken cryptovaluta en NFT’s ook gebruik van blockchaintechnologie. Via een speciale portemonnee zijn ze versleuteld. Ze zijn dus beiden gedecentraliseerd en de online gemeenschappen bepalen de specifieke regelgeving over de NFT of Cryptovaluta. 
 
Tot slot zijn NFT’s en cryptovaluta doorzichtig. Ieder persoon kan zien wat alle transacties van een andere gebruiker waren door het gegeven dat iedere transactie wordt geplaatst in een openbaar blockchain-netwerk.  
 
In dit artikel hebben we uitgelegd wat cryptovaluta en NFT’s inhouden. Daarnaast weet je nu ook de verschillen en overeenkomsten tussen deze 2 begrippen. We hopen je voldoende geïnformeerd te hebben en wensen je veel succes met investeren en het kopen van NFT’s op Marketplaces