GameFi

GameFi: crypto verdienen door games te spelen

Gratis crypto klinkt misschien als te mooi om waar te zijn. Toch is het mogelijk. Hoe? Door GameFi. Wij vertellen je in deze blog meer over dit begrip en leggen uit hoe het werkt.

Wat is GameFi?

GameFi, een samenstelling van de woorden ‘game’ en ‘finance’, maakt vrijwel altijd gebruik van de blokchaintechnologie. De term GameFi wordt gebruikt om games aan te duiden waarmee spelers geld kunnen verdienen. Door games te spelen, is het mogelijk om gratis crypto verdienen. Blockchaintechnologie heeft namelijk meer toepassingen dan alleen cryptocurrency: ook het spelen van games via de blockchain is mogelijk. Momenteel is een explosieve groei zichtbaar op het gebied van GameFi.  

Games op de blockchain 

Bij games welke gebruik maken van de blockchaintechnologie, heeft iedere individuele speler invloed op het spel. Iedere speler heeft dus de vrijheid om het spel mede vorm te geven. En wat nu als de assets die jij hebt toegevoegd in het spel NFT’s zijn?  

Indien de assets NFTs zijn, ben jij de enige eigenaar van de betreffende in-game asset. Door de blockchaintechnologie kan niemand dit van je afnemen. Hier komen unieke tokens om de hoek kijken, deze zijn namelijk onmisbaar voor GameFi. Dit zijn de in-game assets, welke je gebruikt om het spel te spelen. Doordat deze in-game assets tevens NFTs zijn, kan je ook crypto (en dus geld) verdienen. Gameplatforms hebben namelijk vaak een eigen NFT-handelsplatform, waar jij unieke tokens kan kopen en verkopen. Hierbij geldt natuurlijk: hoe unieker de NFT, hoe lucratiever de handel.  

Blockchains waarop GameFi draait 

Verschillende soorten blockchaintechnologieën waarop GameFi draait, hebben met elkaar gemeen dat ze ondersteuning bieden aan smart contracts. Dit is ook een vereiste: ontwikkelaars kunnen alleen dan een game ontwikkelen welke draait op blockchain. De eerste blockchain welke ondersteuning aan smart contracts bood, was Ethereum. De meeste GameFi-games maken dan ook gebruik van Ethereum. Ethereum is echter niet per definitie de beste, omdat het erg lang kan duren voordat transacties verwerkt worden. Bovendien zijn de transactiekosten hoog. Daarom draaien GameFi-games ook veel op: 

 • BSC 
 • Solana 
 • Polkadot 
 • Polygon 
 • OEC 
 • TRON 
 • Wax 

Belangrijkste GameFi-Games 

Op dit moment zijn een aantal GameFi-games uitermate populair. Onderstaande games zijn veelal in 2020 en 2021 gelanceerd: 

 • Axie Infinity: Kan vergeleken worden met CryptoKitties en Pokémon. Het doel is om Axies te fokken, welke uniek zijn voor wat betreft krachten en vaardigheden. Beloningen kan je verdienen door missies te voltooien. Geld kan je verdienen doordat alle items welke in het spel gewonnen worden, ook doorverkocht kunnen worden.  
 • FarmersWorld: Wordt voornamelijk vergeleken met FarmVille. In FarmersWorld ben jij de eigenaar van je eigen boerderij. Je kan geld verdienen door te handelen in gereedschap, wat in de vorm van NFTs aanwezig is. Dit gereedschap heb je in het spel nodig om te kunnen telen en oogsten.  
 • Gods Unchained: Een kaartspel, vergelijkbaar met Hearthstone. Je bent eigenaar van je eigen kaarten, welke tevens NFT’s zijn. In het kaartspel neem je het tegen elkaar op, waarbij je kaarten kan winnen. 
 • Sorare: Een voetbalspel, wat iets wegheeft van de voetbalstickers waar je vroeger mee speelde. Gebruikers kunnen virtuele teams samenstellen, welke in virtuele competities spelen. Hierbij hangen de resultaten af van de prestaties van de echte spelers in de echte wereld. Dit spel is begin 2022 ook bij het grote publiek bekend geworden, toen bleek dat ook Ajax-spelers Daley Blind en Davy Klaassen online meespelen. Hierbij zouden zij hebben gehandeld met voorkennis.