Hermes NFT

Frans modehuis Hermès wint rechtszaak tegen NFT-kunstenaar

Luxemerk Hermès staat vooral bekend om zijn Birkin-tassen. De tassen zijn voor veel merken en kunstenaars een inspiratie, zo ook voor kunstenaar Mason Rothschild. Het komt hem alleen duur te staan. Rothschild maakte namelijk een NFT van de welbekende Birkin tassen, maar heeft de rechtszaak tegen Hermès verloren.

Meta Birkins

De jury van de rechtszaak heeft beslist: de zogenoemde Meta Birkins kunnen niet als kunst gezien worden. Diezelfde jury gaf Luxemerk Hermès gelijk en veroordeelde Mason Rothschild tot een schadevergoeding van €133.000 euro. De rechtszaak duurde ruim een jaar. Rothschild verkocht Non-Fungible tokens waarin hij de bekende Birkin-tassen aankleedde met kleurrijke vachtjes.

Hermès liet weten de Meta Birkins een inbreuk op het handelsmerk van de iconische handtas te vinden en spande daarom de rechtszaak aan.

Schadevergoeding

Zoals hierboven omschreven moet Rothschild een schadevergoeding van 133.000 dollar betalen. Dit omvat de geschatte winst van 110.000 dollar plus 23.000 dollar extra voor de domeinkaping van MetaBirkins.com.