china lanceert eerste nft marketplace

China lanceert eerste NFT-Marketplace

In 2021 werd er nog een verbod ingevoerd op Bitcoins op de bullmarkt in China. Nu lanceert de Chinese overheid de eerste nationale NFT-marketplace. De naam van deze marktplaats is ‘China Digital Asset Trading Platform’.

Openingsceremonie in Beijing op 1 januari

De opening is inmiddels al geweest, namelijk op 1 januari 2023. Er is een openingsceremonie geweest die is georganiseerd door de overheid samen met de private partijen die meedoen aan het project. De opening was in Beijing.

Achter het project zitten drie staats- en private bedrijven. De eerste twee bedrijven zijn eigendom van de staat, namelijk China Technology Exchange, Art Exhibitions China en Huban Digital. De laatste partij is een privaat bedrijf.

Het idee achter deze NFT-marktplaats is om digitale auteursrechten, eigendommen en verzamelstukken te verhandelen. Ook krijgt het platform een onderliggende blockchain, genaamd ‘China Cultural Protection Chain’.

China en crypto

De combinatie tussen China en crypto is flink tegenstrijdig en allemaal net iets anders. NFT’s worden in China digitale verzamelprojecten genoemd. Ook is het niet mogelijk om digitale verzamelobjecten (NFT’s) te kopen met cryptomunten. Wel zijn ze heel bekend onder de Chinese handelaren, maar nog niet zo bekend als in de rest van de wereld.

Wel is het mogelijk om digitale kunst te kopen in China, maar dit kan alleen op platforms die streng gereguleerd zijn. Dit is bij ons toch net iets anders. Als je kijkt naar het FTX-debacle, dan zou het Chinese-model niet eens heel verkeerd zijn.

De wereldmarkt en China

Bepaalde mensen zien de NFT-marketplace in China als een goeie ontwikkeling, sommige zeggen dat China de technologie weer wil omarmen. Andere reageren iets minder positief en verwachten er niet veel van. Dit is bijvoorbeeld gebaseerd op het feit dat het niet mogelijk is om met cryptomunten NFT’s te kopen of NFT’s te verkopen. Het is dus lastig om hiermee de wereldmarkt te betreden. Het lijkt erop dat deze NFT-marktplaats vooral gericht is op de nationale markt voor digitale kunst en auteursrechten.