Cardano oprichter Leent NFTs

Cardano-oprichter ‘leent’ NFT’s

De crypto-industrie is voorgoed veranderd sinds de komst van Non-Fungible Tokens (NFT). Voor veel mensen is het alleen nog niet duidelijk welke rechten je precies hebt wanneer je een NFT in eigendom hebt. Uitvinder Charles Hoskinson van Cardano (ADA) neemt het niet zo nauw en test de grenzen.

Iedere NFT is uniek. Niemand kan een NFT kopiëren, want anders is een NFT niet meer uniek. NFT is informatie op een bockchain, maar ze worden vaak gepresenteerd als een tastbaar iets, denk aan een kunstwerk. De informatie is meestal een JPG-bestand en dit is geen moeilijk bestand. Dit bestand kun je wel kopiëren. Hierdoor is het dus niet duidelijk van wie een digitaal kunstwerk precies is en of het dan ook in NFT-vorm bestaat.

Kopie van digitaal kunstwerk als profielfoto op Twitter

Nu heeft Hoskinson een plaatje van kunstwerk van Todd Brenn gekopieerd en dit plaatje gebruikt hij als zijn profielfoto op Twitter. Hij zegt dat hij het een mooi kunstwerk vindt, maar dat hij niet de eigenaar is van de bijbehorende NFT.

De oprichter van Cardano heeft deze actie in overleg gedaan met Todd Brenn en geeft aan dat de eigenaar van de NFT hier geen problemen mee heeft. Hij zegt zelfs dat de waarde nu stijgt omdat het meer naamsbekendheid heeft gekregen. Brenn heeft hier geen problemen mee, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Plagiaat of legaal?

Is het mogelijk om NFT’s zomaar te kopiëren of is dit plagiaat? De CEO van jpg.store (de grootste NFT-marktplaats op Cardano) Blakelock Brown vindt dat Hoskinson het originele werk moet kopen van de oorspronkelijk eigenaar en vervolgens het kunstwerk als profielfoto mag gebruiken. De uitvinder van Cardano is het hier niet mee eens en zegt dat hij geen intellectueel eigendom gaat kopen, laat staan een contract tekenen om het vrij van royalties te tonen.

Je kan je wel voorstellen dat er een hele discussie is ontstaan over het uitlenen van rechten van NFT’s. Voor nu staat er niets vast en is het niet juridisch bindend.