nft crypto kunst

Beroemde ‘Side Eyeing Chloe’ ongekend succesvol als NFT

In 2013 verscheen er een video van Chloe op het internet. Het jonge meisje wist het internet te veroveren met het komische filmpje. Ruim 20 miljoen mensen hebben de video al gezien, het was dus al snel een viral. Het 10-jarige meisje Chloe Clem heeft nu haar debuut gemaakt als NFT. Een still van de video werd namelijk omgetoverd in een NFT en is razend populair. Dat is geen verrassing, aangezien de foto nog altijd gebruiken op sociale media en op Whatsapp.

Populaire meme

De populaire afbeeldingen worden ook wel een ‘meme’ genoemd. Een goed voorbeeld daarvan is de Shiba Inu van de Dogecoin. Een meme is vaak komisch en daardoor ook succesvol. De moeder van het meisje schrok in eerste instantie van het succes van het filmpje. Al snel stond het hele internet vol met afbeeldingen en gifjes van haar dochter. “Ik opende social media en overal stond Chloe’s gezicht. Ook mijn familie en vrienden stuurden me de meme. Tot op de dag van vandaag doen ze dat nog steeds”, aldus de moeder.

Non-fungible token

Het originele afbeelding van het meisje is momenteel verkrijgbaar als een zogeheten non-fungible token, oftewel een NFT. De afbeelding kan op die manier worden verkocht en een andere bezitter krijgen. Bij aankoop van de NFT ontvangt de koper dan een bewijs van eigendom. De origineelste en zeldzaamste NFT’s gaan voor grote bedragen over de digitale toonbank. De plaatjes worden gezien als kunstwerken. Het kan ook voorkomen dat de kunstenaar zijn NFT verkoopt, maar zelf het auteursrecht behoudt. De koper krijgt wel de originele afbeeldingen in handen en dat kan best lucratief uitpakken. Er zijn dan ook veel bekende NFT’s die worden doorverkocht voor hogere bedragen.

Startbod van 13.000 euro

De NFT van Chloe zal spoedig op de NFT-markt verschijnen en het startbod is vastgesteld op een vijftal Ethereum. De NFT’s worden namelijk verkocht voor cryptocurrency. Het eerste bod bedraagt 13.000 euro, maar de verwachting is dat de veiling nog veel meer zal gaan opbrengen. Het meisje zelf is wel te spreken over het idee en heeft gezegd ‘dat het best cool is’.