schilderij als nft

Beroemde schilderijen nu ook beschikbaar als NFT

De wereld van de digitale kunst is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. De zogeheten NFT’s (non-fungible tokens) gaan voor extreem hoge bedragen over de virtuele toonbank. De Hermitage in Sint-Petersburg heeft besloten om enkele beroemde kunstwerken in de vorm van een NFT te gaan verkopen. Het gaat dan onder andere om de Madonna Litta van Leonardo da Vinci en de Lila struik van Vincent van Gogh. Het wereldberoemde museum in Rusland hoopt dat liefhebbers op deze unieke manier kennis kunnen maken met de pareltjes uit kunstwereld.

Verkoop in augustus

Naast de eerdergenoemde kunstwerken verschijnen ook enkele andere topstukken op de veiling. Het is eind augustus mogelijk om mee te bieden op de Judith van Giorgione, Een hoek van de tuin in Montgeron van Claude Money en de Compositie VI van Wassily Kandinsky. Het gaat dus niet om de echte schilderijen, maar een digitale kopie. Er zal echter slechts één kopie van de kunstwerken worden gemaakt, waardoor het een lucratieve veiling zal gaan worden. Er werden eerder al miljoenen euro’s geboden op NFT’s. Een non-fungible token kan ook een audiofragment of een video zijn, het kan echt alle kanten op.

Wat is NFT?

Een NFT is een unieke code op het internet. Een digitaal kunstwerk kan worden gekoppeld aan een code, waarvan er slechts eentje is. Het is daardoor ook onmogelijk om een kopie te maken, waardoor het een waardevolle business is. De Bitcoin-techniek zorgt ervoor dat de NFT’s overal ter wereld opgeslagen kunnen worden en het eenvoudig om de eigenaar te achterhalen.

Digitalisering in de kunstwereld

Het Russische museum hoopt met de veiling een totaal nieuwe manier te creëren om te kunnen genieten van de kunstcollectie. De directeur van het Hermitage Mikhail Piotrovsky ziet het geld niet als de belangrijkste reden achter de veiling. “Dit benadrukt de democratie van het museum en het belang van digitalisering als een nieuwe fase in de kunstcollectiewereld”. De online kunstwerken beschikken over de handtekening van de directeur, waardoor het een uniek object zal gaan worden. “We willen luxe toegankelijker maken, maar tegelijkertijd uitzonderlijk en exclusief zijn”.

Het is overigens niet de eerste keer dat een museum zijn collectie zal aanbieden als NFT’s. Eerder werd een kunstwerk uit het Uffizi-museum verkocht voor een bedrag van 143.000 euro. Het ging om een kunstwerk van Michelangelo.