NFT Kunst

NFT kunst: wat wil dat zeggen? Wie houdt zich bezig met digitale NFT kunst maken en verkopen, en wat levert dat op? En is het de moeite waard om jezelf te verdiepen in NFT kunst kopen op internet? Dit artikel behandelt deze revolutie in de kunstwereld en de meest opvallende kunstenaars, werken en verkopen van digitale NFT kunst objecten.

Wat is NFT kunst?

NFT kunst is kunst die als uniek digitaal object gekocht en verkocht kan worden. Het concept borduurt voort op het grote succes van NFT-objecten, waarvan de handel in 2021 meer dan 20 miljard euro bedroeg. Er werden reeds voor hoge prijzen digitale gamekarakters en mediabestanden verkocht, en de handel in NFT kunst is nu aan een flinke inhaalslag bezig: in 2021 werden er een paar nieuwe prijsrecords gevestigd binnen dit segment.

NFT staat voor non fungible token, een niet-inruilbaar object dus. Deze digitale objecten kunnen door particulieren en door bedrijven worden aangekocht en verkocht, waardoor ze een interessante manier van investeren zijn. De transactie die met elke NFT gepaard gaat, wordt vastgelegd op de blockchain (een keten van informatiebestanden) van een bepaalde cryptomunt. Er wordt daarom ook wel over NFT crypto kunst gepraat. Deze breed gedeelde informatie over de verkoop geeft het kunstwerk zijn echtheid en dus zijn waarde.

NFT kunst maken kan op veel verschillende manieren. Er wordt bijvoorbeeld digitale NFT kunst gemaakt in de vorm van simpele plaatjes die uit pixels bestaan, maar ook prachtige uitgebreide fan art van bekende franchises. Daarnaast kunnen we ook digitaal beschikbare mediabestanden, films, muziekbestanden en designs tot de NFT crypto kunst rekenen.

Succesvolle NFT kunstenaars

Digitale NFT kunst wordt nu vaak gecreëerd met het specifieke doel om via internet verkocht te worden. Ook zijn er traditionele artiesten die meegaan met de tijdgeest (en meeliften op de hype) en overstappen naar de NFT-branche. Streetartkunstenaar Banksy, popartiest Grimes en Damien Hirst (bekend van zijn haai op sterk water) zijn maar een paar voorbeelden. Maar het komt ook voor dat al bestaande traditionele kunstwerken als NFT’s worden verkocht. Zo werd in 2021 de volledige collectie van Wladimir Baranoff-Rossiné, een schilder die in het begin van de 20e eeuw actief was, als digitale NFT kunst aangeboden door zijn nabestaanden.

Internationaal zijn er een paar kunstenaars die bekend staan als trendsetters op het gebied van digitale NFT kunst. Mike Winkelmann maakt als Beeple bijvoorbeeld digitale schilderijen en animaties, terwijl Pak (van wie de identiteit niet bekend is) zich toelegt op zwart-witte grafische designs. Mad Dog Jones creëert kleurrijke moderne stadsgezichten en XCOPY maakt bizarre, abstracte portretten met felle lichteffecten.

Ook Nederlanders zien de mogelijkheden van NFT kunst maken en verkopen. Harm van Dorpel, een Nederlandse kunstenaar, was in 2015 een van de eerste kunstenaars die de verkoop van een van zijn werken op een blockchain vastlegde en Constant Dullaart deed hetzelfde in 2016. Op dit moment zijn er verschillende Nederlanders actief met NFT kunst verkopen. DJ Don Diablo verkoopt zijn muziek, Warbb verzorgt evenementen en Dadara verkoopt plaatjes van zijn CryptoGreyman zowel digitaal als fysiek om te kijken wat het meeste resultaat oplevert. En er zijn ook al Nederlandse galerijen (Upstream Gallery, Artifund) die zich specialiseren in digitale NFT kunst.

Voordelen voor NFT kunstenaars

Er zijn goede redenen dat sommige kunstenaars zich nu concentreren op NFT kunst verkopen. Om te beginnen is het op dit moment een flinke hype, waardoor het veel geïnteresseerden aantrekt die anders niet naar kunstwerken zouden omkijken. Ten tweede gaat een digitale verkoop en distributie makkelijker en sneller dan gesjouw met doeken of het opsturen van werk via Etsy. Ten derde bieden de verkoopplatforms vaak royalty’s als het werk later doorverkocht wordt. Ook kan er de mogelijkheid van NFT staking zijn, waarbij de kunstenaar cryptocoin ontvangt voor zijn online tokens.

NFT kunst – bekende projecten

Er bestaan een paar bekende NFT-verzamelingen die regelmatig goed scoren. CryptoKitties en Bored Ape Yacht Club zijn getekende avatars van kittens en apen, waarvan de zeldzaamste exemplaren een paar ton kunnen opbrengen. En dat is niet de bovengrens. In 2021 kwamen er verschillende artistieke NFT’s in het nieuws, vaak omdat ze voor (soms absurd) hoge bedragen verkocht werden. Everydays: The first 5000 van Beeple ging bijvoorbeeld voor €56 miljoen over de digitale toonbank, en dat was niet zijn enige werkstuk in de top 10 van 2021. Vijf extreem gepixelde CryptoPunk-karakters werden voor meer dan €6 miljoen euro per stuk opgekocht door een investeerder, en een digitaal kunstwerk van XCOPY bleef daar niet ver bij achter.

Wat is nodig om een NFT kunstwerk te maken?

Ben je zelf aspirerend kunstenaar en interesseren NFT’s jou? Je zou kunnen proberen om je stukken te digitaliseren en te uploaden naar een geschikt platform.

Om te beginnen moet je natuurlijk een kunstwerk maken. Dat hoeft echt geen Van Gogh te zijn – sommige simpele plaatjes van nog geen honderd pixels kunnen al geld waard zijn voor de juiste koper. Je hebt ook een cryptowallet nodig en een account bij een platform – het uploaden van je tokens kost ‘gas fees’ (verwerkingskosten).

Waar kun je je zelfgemaakte digitale NFT kunst kopen en verkopen? Om te beginnen zijn er veel verschillende NFT marktplaatsen, waarvan OpenSea, Mintable, SuperRare en FTX US een groot aanbod digitale NFT kunst hebben. Op deze websites zijn de art tokens ingedeeld in verschillende categorieën, zodat je snel de galerij vindt waarin jouw werk het beste tot zijn recht komt.

Zet de tokens die je gemaakt hebt online op het platform van jouw keuze. Stel een vraagprijs in en wacht tot een andere gebruiker ze opkoopt – hopelijk voor een goede prijs.

NFT kunst kopen of verkopen

Mogelijk interesseert de artistieke waarde van NFT kunst je niet. Maar je houdt vast, zoals de meeste mensen, wel van geld. En met digitale NFT kunst kopen en verkopen kán je rijk worden.

Natuurlijk heb je geen enkele garantie op winst, want in NFT kunst handelen is eigenlijk hetzelfde als investeren. De koers van je tokens kan heel snel enorm stijgen, maar ook ongelofelijk crashen. Als je gaat investeren in NFT kunst loop je vaak meer risico dan bij andere beleggingen.

Hoe koop je tokens? Het is een goed idee om je eerst in te lezen over welke NFT kunst in de toekomst waardevol kan gaan worden. Heb je je keuze gemaakt? Dan voeg je je tokens toe aan je boodschappenmandje en reken je ze af met cryptocoin. Sommige NFT kunst heeft een vaste waarde en bij andere moet je (zoals op een veiling) bieden op het stuk. Als jij op een bepaald moment het hoogste bod hebt, dan wordt het token automatisch voor je aangekocht. En dan is het wachten tot de populariteit en de waarde van je aankopen stijgt, om ze op het juiste moment weer te koop aan te bieden.