Metaverse

De metaverse is een van de grote beloftes van het moment. In 2021 maakten verschillende grote bedrijven bekend dat ze gingen investeren in deze virtuele realiteit, die door sommigen de toekomst van het internet genoemd wordt. Of je nu wel of niet precies snapt wat het metaverse inhoudt, je weet vast dat het een hype is. Hieronder lees je wat deze VR-wereld, met zijn 3D-technologie, cryptocoins en non fungible token producten is en wat je ermee kunt.

Wat is het Metaverse?

De metaverse is een virtuele wereld die met andere gebruikers wordt gedeeld. In het metaverse kunnen gebruikers een 3D-wereld verkennen. Hier kunnen ze games spelen, nieuws en informatie vinden, non fungible tokens (ver)kopen en  interacteren met andere gebruikers. Omdat de metaverse uit digitale NFT onderdelen bestaat die door de gebruikers kunnen worden opgekocht, is het een decentraal systeem met een hoge mate van vrijheid.

De eerste beschrijving van iets wat echt op een metaverse lijkt, is afkomstig uit de jaren 90, de begintijd van het internet. In zijn thriller Snow Crash beschreef Neal Stephenson hoe zo’n ruimte eruit zou kunnen zien. Dat boek had een duidelijke sciencefictionsfeer. Nu, 30 jaar later, zijn virtuele online werelden, waar gebruikers in 3D avonturen beleven, games spelen en non fungible token items verkopen, aan een serieuze opmars bezig.

Grote techbedrijven zien in het metaverse opwindende mogelijkheden om hun dienstverlening uit te breiden. Het geeft deze bedrijven krachtige marketingtools in handen, nieuwe manieren om hun (non fungible token) producten en diensten aan te bieden en om hun gebruikers te bereiken. Facebook, Disney, adidas en Nike zijn een paar van de merken die inmiddels actief zijn in het metaverse en de verwachting is dat er snel meer zullen volgen.

Definitie

Omdat het zo uitgebreid en complex is, is het is niet eenvoudig om een korte definitie van het metaverse te geven. Het is om te beginnen een digitaal netwerk op het internet, dat wordt vormgegeven met virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Het metaverse bestaat uit verschillende platforms en (game)werelden die in 3D zijn opgebouwd en waarin de gebruiker dus kan rondlopen alsof het de echte wereld betreft. Verder gebruikt de metaverse blockchaintechnologie om de aankopen van non fungible token items vast te leggen en is cryptovaluta de meest gebruikte manier om diensten en non fungible tokens in het metaverse te verhandelen.

Kenmerken

Er zijn drie kenmerken die onlosmakelijk met de metaverse verbonden zijn.

Interface. Om een metaverse wereld te beleven, gebruik je een VR-bril of VR-headset. Daardoor zie je de gamewereld in 3D om je heen, en je kunt met een controller of door in één richting te kijken door de wereld heen bewegen, acties uitvoeren of een NFT kopen. Er is een flink aantal geavanceerde VR-tech sets dat comfortabel zit en een goede ervaring biedt in de metaverse, en de verwachting is dat de kwaliteit van deze technologie nog veel beter zal worden.

Avatar. In de meeste metaverse werelden maak je een avatar aan, een karakter dat jouzelf vertegenwoordigt terwijl je door de wereld navigeert. Avatars kunnen een simpele 3D-smiley zijn, een schattig fantasiebeestje, een persoon die op jou lijkt of een zwaarbewapende futuristische soldaat. Je kunt je avatar aankleden zoals jij wilt, en eventueel NFT skins, wapens en kleding kopen, die dan ook zichtbaar zijn voor de andere deelnemers.

Technologie. Er is een aantal technologieën dat voor de nu bestaande metaverse werelden onmisbaar is. Om te beginnen is er blockchaintechnologie, de drijvende kracht achter cryptomunten. Dankzij blockchains kunnen spelers decentraal NFT’s zoals land, media, skins en kunst aankopen. 3D-technologie is nu zo geavanceerd dat er snel een geloofwaardige virtuele wereld mee kan worden gebouwd – door de ontwikkelaar van een game, maar ook door de gebruiker zelf. De steeds verdere integratie van internet met de echte wereld (internet of things) maakt bovendien dat het metaverse realistisch, dynamisch en intelligent is.

NFT Metaverses

Er zijn honderden spellen en platforms die virtual of augmented reality en NFT’s gebruiken, en daardoor als een onderdeel van de metaverse kunnen worden opgevat. Er komen bovendien snel meer spellen bij, en het is afwachten hoe groot elk van deze titels wordt. In 2022 zijn dit een paar grote metaverse werelden waar je NFT’s kunt kopen en aanbieden.

  • Sandbox is een spel waarbij je land op kunt kopen, NFT’s kunt aanbieden en games kunt spelen.
  • Dat geldt ook voor Decentraland, een virtuele wereld waar je een brede reeks attracties kunt inrichten om geld te verdienen aan andere gebruikers.
  • StarLink is een project van Tesla-voorman Elon Musk en heeft een stevige focus op de ruimte en de verkenning daarvan. Hier kun je bijvoorbeeld een satelliet als non fungible token kopen.
  • Illuvium is een Pokemon-achtige fantasy game waarin je tegen andere karakters opbokst om zo veel mogelijk spelkarakters te vangen.
  • Axie Infinity is ook een fantasyspel, waarbij deelnemers geld kunnen verdienen door nieuwe spelvormen te ontwikkelen en hun eigen non fungible token items aan anderen te verkopen.

Metaverse en Crypto

Cryptomunten hebben een stevige link met de metaverse. Met crypto kun je toegang tot zulke virtuele werelden betalen en op een virtuele marktplaats een non fungible token betalen die waarde heeft binnen en/of buiten het metaverse. Denk bijvoorbeeld aan de inzet bij een virtueel casino, de aanschaf van skins voor je in-world karakter en het opkopen van verzamelobjecten voor je favoriete games. Al die aankopen regel je snel en gemakkelijk door een cryptowallet aan een metaverse game of platform te koppelen. Er zijn zelfs speciale cryptocoins die gebruikt worden binnen één bepaalde metaverse game, zoals MANA (Decentraland), AXS (Axie Infinity) en SAND (The Sandbox). Andere werelden binnen het metaverse accepteren (ook) andere crypto’s – vooral Ethereum is populair, omdat veel van deze games op de blockchain van Ethereum draaien.

Bekende merken actief met Metaverse

De metaverse biedt de mogelijkheid om mensen te verbinden, diensten aan te bieden, NFT items te verkopen en entertainment te leveren. Het is dan ook geen wonder dat verschillende grote merken hun eerste stappen in de metaverse hebben gezet, en van plan zijn om in de nabije toekomst veel meer VR-content aan te bieden. Dit zijn een paar van de koplopers op dit moment.

Adidas en Nike

Deze twee grote sportbedrijven hebben elk op een andere manier hun aanwezigheid in de metaverse gevonden. Terwijl adidas vooral veel sponsordeals is aangegaan met bedrijven die al in het metaverse aanwezig waren, heeft Nike eigenhandig zijn Nikeland uit de grond gestampt op het Roblox-platform. Deze twee bedrijven zijn nu in stappen bezig met het opkopen van virtueel landgoed, het patenteren van VR-technologie en het verkopen van virtuele schoenen en andere NFT producten.

Disney

De entertainmentgigant Disney lijkt ook toe te werken naar een virtuele toekomst in de metaverse. In januari 2022 kreeg het bedrijf een patent voor een nieuwe VR-technologie. Het gaat om techniek voor 3D-projectieapparatuur, waardoor een gebruiker door een virtueel pretpark van Disney zou kunnen lopen met een hoge mate van realisme. Er is nog niet veel bekend over de visie van Disney voor zijn VR-realiteit, maar CEO Bob Chapek zegt dat dit nog maar het begin is van Disney’s reis de echte en de digitale wereld met elkaar te verbinden.

Facebook

Eind 2021 heeft Meta, de nieuwe naam voor het bedrijf achter Facebook, zijn eerste VR-platform geopend. Horizon Worlds is een virtueel socialmediaplatform waarin gebruikers kunnen chatten, gamen en vergaderen. Mediamagnaat Mark Zuckerberg heeft aangegeven dat de metaverse wat hem betreft de toekomst van sociale media is en wil tientallen miljarden in Horizon Worlds investeren om het een hub te maken voor gaming, communicatie en shopping.

Filosoof Jon Radoff

Jon Radoff is een filosoof die onder andere betrokken was bij het socialnetworkspel Game of Thrones Ascent, en die tientallen artikelen heeft geschreven over de mogelijkheden van de metaverse. Hij ziet de metaverse als een revolutie voor de manier waarop we het internet beleven en met elkaar communiceren. Radoff denkt dat het systeem grote voordelen kan hebben. Omdat de metaverse als non fungible token items in de handen van ontwikkelaars en gebruikers is, krijgen die meer macht ten opzichte van grote bedrijven.