Over OpenSea

OpenSea is een gedecentraliseerde applicatie (dApp) die het mogelijk maakt om te handelen in non-fungible tokens (NFT’s). De liefhebber hoeft waarschijnlijk niet uitgelegd te worden dat deze digitale goederen stevig in trek zijn. Dit is terug te zien bij OpenSea, die begin 2021 met spectaculaire cijfers naar buiten kwam. Het aantal transacties zou met meer dan 1400% zijn gestegen. Verschillende concurrenten werden hiermee officieel gepasseerd. OpenSea is vandaag de dag één van de grootste, meest gebruikte en oudste platforms voor het handelen in NFT’s.

OpenSea is opgericht in 2017 in New York. Devin Finzer en Alex Atallah stonden hierbij aan het roer. Het platform vertoonde sinds het begin al enige groei. Deze groei kreeg nog eens een extra boost wegens het feit dat OpenSea zo’n $23 miljoen had opgehaald vanuit investeerders. Dit heeft ervoor gezorgd dat OpenSea door kan gaan met het ontwikkelen van hun platform. Dit is vanuit verschillende opzichten erg wenselijk.

Wat kun je bij OpenSea?

Via OpenSea kan je NFT’s kopen, verkopen en maken. Met name het feit dat je NFT’s kunt maken is uniek. Het platform van OpenSea kent onder het menu ‘Create’ een aantal handleidingen die je helpen met het maken van je eerste NFT. Uiteraard hoef je deze handleidingen niet te volgen. Je krijgt de volledige vrijheid over wat je maakt en hoe je dat doet. Natuurlijk hoef je niet alles dat je verkoopt zelf gemaakt te hebben. NFT’s die in het verleden zijn gemaakt, kunnen ook gewoon worden geüpload. Dit doe je door je wallet te koppelen. Al bij al kan worden gesteld dat de mogelijkheden van OpenSea erg ruim zijn. De marketplace zorgt ervoor dat praktisch alle mogelijke beperkingen bij de handel in NFT’s, worden weggenomen. Dit is een relevante stap richting de toekomst en OpenSea profileert zich dan ook als een serieuze speler.

Aanbod

De homepagina van OpenSea beweert dat het de ‘largest NFT marketplace’ betreft. Dit is zeker geloofwaardig, nu meer dan 20 miljoen digitale goederen worden aangeboden op het platform. In tegenstelling tot veel andere marketplaces, specialiseert OpenSea zich niet zozeer in één soort digitale goederen. Zo vind je niet alleen kunstwerken, maar ook ruilkaarten, verzamelitems en sport tokens terug. Een goed voorbeeld van een populaire collectie aan NFT’s op Opensea, is Waifusion. Hierin vind je duizenden anime kunstwerken. Een ander concreet voorbeeld wordt gevormd door cryptokitties. Deze (virtuele) verzamelobjecten uit games zijn ook te verhandelen via het platform van OpenSea en worden steeds populairder. Ben je de weg kwijt in het zeer ruime aanbod? Via het tabblad ‘Browse’ kan je navigeren door verschillende categorieën.

Hoe betrouwbaar is OpenSea?

OpenSea is een grote speler in de wereld van NFT’s. Het gaat inmiddels sinds 2017 mee. Sinds de oprichting is OpenSea nog nooit beschuldigd van mogelijke frauduleuze activiteiten. Het platform lijkt dus een aardige ‘clean sheet’ te hebben. Verder lijkt het met de veiligheid ook wel goed te zitten bij OpenSea. Dit heeft te maken met het feit dat transacties worden gebaseerd op een smart contract. Zo profiteer je van alle veiligheidsvoordelen die het gebruik van blockchain technologie met zich meebrengt. Daarnaast is het relevant om te weten dat jouw NFT’s niet worden bewaard op het platform van OpenSea. Zo worden eventuele veiligheidsrisico’s (hacks) vermeden.

Welke betaalmogelijkheden biedt OpenSea?

Wat betreft betaalmogelijkheden, heb je niet veel te kiezen op het platform van OpenSea. Het is namelijk niet mogelijk om te betalen met behulp van een creditkaart, bankpas, Paypal of een bankoverschrijving. Maar hoe kan je dan wél betalen? Met cryptocurrencies. De meeste transacties gaan in ETH. Je zal eerst ETH moeten bezitten in een wallet, om dit vervolgens te kunnen gebruiken op OpenSea. Hoewel het betalen met ETH goed past bij een NFT platform, kan dit voor sommigen een beperkende factor zijn. Gelukkig is het altijd mogelijk om ETH te kopen met behulp van een gewenste betaalmethode bij een exchange. Zo kan je indirect tóch van veel betaalmethodes gebruikmaken.

Handelen bij OpenSea

Het platform van OpenSea is vrij gebruiksvriendelijk. Tóch is de kans groot dat er een aantal vragen bij je blijven hangen. Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen, voorzien van een passend antwoord.

Heb ik een account nodig bij OpenSea om te kunnen handelen?

Ja, het is niet mogelijk om zonder account te handelen bij OpenSea. Daarnaast heb je ook een wallet nodig voor je ETH tokens. Je account op OpenSea dien je aan deze wallet te koppelen. Dit kan via het menu ‘My Profile’. Het koppelen is niet lastig en vereist weinig tijd.

Hoe kan ik een NFT kopen bij OpenSea?

Wanneer je een leuke NFT hebt gevonden, kan je deze kopen. Afhankelijk van het type advertentie kan je deze direct kopen met behulp van de ‘Buy Now’ functie. Sommige digitale goederen worden echter geveild. Je herkent deze aan de woorden ‘On Auction’. Je kan zoveel bieden als je zelf wil. Het hoogste bod, wint.

Hoe kan ik een NFT verkopen bij OpenSea?

Wanneer je zelf een NFT wil aanbieden op OpenSea, doe je dit door te navigeren naar ‘My Profile’. Je kan hier een bestaande NFT selecteren. Vervolgens druk je rechts bovenin op ‘Sell’. Je kan zelf de wijze van verkoop en de prijs bepalen. Wanneer je geen NFT’s hebt om te verkopen, kan je deze ook zelf maken.

Zitten er kosten aan OpenSea verbonden?

Het gebruik van het platform van OpenSea is in de regel kosteloos. Wel gaat 2,5% van elke verkoop naar OpenSea. Transactiekosten bestaan met name in de vorm van gaskosten. Dit zijn kosten die om de hoek komen kijken bij het gebruik van ETH. Wat de precieze kosten zijn, verschilt per situatie. Voor een volledig overzicht kan je de FAQ van OpenSea raadplegen.

Welke wallets ondersteunt OpenSea?

OpenSea ondersteunt veel verschillende wallets. De kans is groot dat jouw favoriete wallet ook wordt ondersteund. De meeste gebruikers maken gebruik van Metatask. Andere mogelijkheden zijn Coinbase Wallet, TrustWallet, Portis en Bitski. Sommige van deze wallets worden alleen ondersteund op mobiele apparaten.