Over OKX

OKX is een van de grotere cryptocurrency exchanges, een marktplaats waar je cryptovaluta kunt verhandelen. Dit platform heeft zijn thuisbasis op dit moment op de Seychellen en is actief sinds 2017. OKX had in 2021 een handelsvolume van meer dan 166 miljard en groeit nog steeds. Het platform heeft ook een eigen cryptomunt, de OKB token. In tegenstelling tot sommige andere exchanges heeft OKX een centraal bestuur – het platform is geen eigendom van de gebruikers.

OKX biedt behalve cryptocoin ook handelsmogelijkheden voor non fungible token items (NFT’s) aan. Een speciaal onderdeel van het platform ging onder de naam MetaX in februari 2021 online. Op dit deel van de website kun je dus kunst, verzamelobjecten, digitale werelden en zelfs domeinnamen kopen. De transacties van die objecten worden vastgelegd op de Ethereum-blockchain, waardoor het bezit van de token erg goed controleerbaar is.

Wat zijn de mogelijkheden van OKX als je interesse hebt om tokens te kopen en/of te verkopen? In dit artikel bespreken we het aanbod, de betrouwbaarheid en de kosten van het platform. Ook leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een non fungible token op de site aankoopt of juist in de digitale etalage zet.

Wat kun je bij OKx?

Wil je NFT’s zoeken of verkopen op OKX? Navigeer dan eerst naar het onderdeel MetaX via deze link. In dit onderdeel van het platform zie je suggesties voor populaire items, en in de Marketplace kun je een categorie tokens selecteren die jouw interesseert. Met behulp van filters kun je het aanbod snel selecteren op bijvoorbeeld datum van toevoeging, prijsrange of tag. Blader vooral even rond: het assortiment is gigantisch en wordt elke dag groter.

Zie je een non fungible token die je interesseert? Klik erop en je ziet een uitgebreid overzicht met informatie over de inhoud ervan, het aantal beschikbare exemplaren, de prijsgeschiedenis en de aanbieder. Je kunt dan een account aanmaken en de token kopen. Als je zelf een NFT wilt aanbieden op de website kun je het uploaden. Daarbij is het slim om redelijk wat informatie en tags toe te voegen, wat je potentiële klanten helpt om de token te vinden en de waarde ervan te beoordelen.

Natuurlijk kun je bij OKX ook op alle mogelijke manieren crypto verhandelen. Er zijn opties voor basic trading, margin trading, passief inkomen verdienen door staking en leningen aan te gaan. Er zijn ook een paar nieuwere gebruiksmogelijkheden op het platform die deels nog in ontwikkeling zijn, bijvoorbeeld een ontwikkelingscentrum voor NFT’s en gedecentraliseerde werelden, en een bridge om een verbinding met andere blockchains te maken.

Aanbod

OKX heeft een ruim en vooral goed gevarieerd aanbod non fungible token item. De grootste categorie is Art, met (net als bij de meeste NFT marktplaatsen) veel afbeeldingen die ergens tussen meme en digitaal kunstwerk zweven. Je kunt bijvoorbeeld hier tokens van Bored Ape Yacht Club, CryptoPunks en uwucrew kopen, en OKX biedt ook items uit de collecties van gespecialiseerde NFT kunstplatforms zoals Rarible en SuperRare aan.

Een andere grote categorie is de verzameling NFT’s van sporten (MLB Champions, Sorare, Battle Racers) en muziek van artiesten zoals Kristoph Galland, Gramatik en 3LAU. De meer bijzondere NFT’s op OKEx zijn de domeinnamen, virtuele werelden en collectibles die je als non fungible token kunt kopen. Wat op deze website (nog) grotendeels ontbreekt, zijn de tokens (karakters, skins, gear) van bekende computerspellen.

Hoe betrouwbaar is OKX?

OKX heeft een goede reputatie wat veiligheid en betrouwbaarheid betreft. Zo is het platform in 2022, tijdens de 5 jaar dat het bestond, nog nooit gehackt en zijn er geen datalekken opgetreden. De website gebruikt een SSL-protocol als versleuteling van zijn verbindingen en slaat de private keys op in RAM om hacks te voorkomen. De netwerkcommunicatie is versleuteld door middel van semi-offline signatures en biedt zijn gebruikers instructies om zelf hun account zo goed mogelijk te beveiligen. In Nederland, België en de meeste andere westerse landen is handelen op OKX legaal.

Welke betaalmogelijkheden biedt OKX?

Om tokens te kopen bij OKX heb je een cryptowallet nodig. De website accepteert betalingen in crypto en accepteert twaalf verschillende cryptovaluta, namelijk Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin SV (BSV), Ethereum (ETH) Tether (USDT), Ripple (XRP), Litecoin (LTC), Chainlink (LINK), Dogecoin (Doge), USDK (USDK) en de eigen token OKB (OKB).

Je moet dus eerst een bepaalde cryptomunt aanschaffen om non fungible tokens te kopen. Gelukkig is OKX óók een crypto exchange. Als je dus nog geen crypto hebt, kun je net zo goed direct op de website crypto kopen. Je kunt op dit moment op negen manieren betalen voor je crypto. Kies daarvoor uit deze betaalmethoden: iDEAL, VISA, Mastercard, Google Pay, Apple Pay, SEPA, Sofort, AdvCash Wallet of gewoon een ouderwetse bankoverschrijving.

Handelen bij OKX

OKX is een handelsplatform met een omzet van meer dan een miljard euro per dag. Het bedrijf heeft het dan ook zo makkelijk mogelijk gemaakt om crypto en NFT’s te kopen. Je kunt je eigen non fungible token items snel aanschaffen en verkopen door een account bij OKX te maken en daar een cryptowallet mee te verbinden. Nu kun je, zoals steeds meer mensen doen, NFT’s kopen en wachten tot ze méér waard zijn, om ze vervolgens weer te koop aan te bieden. Let op – net als bij een belegging is er bij het handelen in NFT’s een risico om je geld kwijt te raken.

Heb ik een account nodig bij OKX om te kunnen handelen?

Ja, om tokens te kunnen verhandelen bij OKX heb je een persoonlijk account nodig. Dat maak je op de website aan door op de aanmeldknop te klikken. Je wordt dan gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven, en je account te verifiëren via een bestaand e-mailadres of telefoonnummer. Kopieer de code in de mail of SMS naar de website en je account wordt goedgekeurd. Nu ben je klaar om NFT’s te gaan zoeken of uploaden. Houd er rekening mee dat je ook een cryptowallet aan je account moet koppelen.

Hoe kan ik een NFT kopen bij OKX?

Als je eenmaal een account hebt en een non fungible token op het oog hebt, kun je dat snel aanschaffen. Met de optie Buy Now koop je het item direct voor de prijs die daarvoor vermeld staat. Maar je kunt ook een bod uitbrengen dat lager is dan de vraagprijs en hopen dat de verkoper dat bod accepteert. Sommige tokens worden verkocht via een veiling, waarbij de hoogste bieder bij het verstrijken van de termijn de eigenaar van de token wordt. Elke NFT token die je koopt, komt in een speciale map in je account te staan.

Hoe kan ik een NFT verkopen bij OKX?

Heb je zelf een digitale afbeelding, muziekbestand of gamewereld die je als non fungible token wilt aanbieden? Op de Marketplace van OKX kun je de token uploaden. Voer een naam en een beschrijving voor het item in, en kies je eigen royalty – elke keer dat jouw token aan een volgende eigenaar wordt doorverkocht, ontvang je opnieuw die royalty. Kies dan voor de optie Mint en je token komt op de marktplaats te staan.

Zitten er kosten aan OKX verbonden?

Ja, je betaalt transactiekosten aan OKX wanneer je een non fungible token koopt of verkoopt. Die transactiekosten zijn meestal laag en ze hangen af van de blockchain waarop het token is gemunt. Als je een token (ver)koopt, berekent de website automatisch de bijkomende kosten voor je.

Welke wallets ondersteunt OKX?

Dit platform ondersteunt een lange reeks wallets, maar een precieze lijst daarvan is niet beschikbaar. OKX ondersteunt in ieder geval de populaire wallet MetaMask. Op de MetaX-pagina kun je zelf met behulp van een QR-code je cryptowallet aan je account koppelen. OKX heeft ook een eigen gedecentraliseerde wallet ontwikkeld, die je op het platform zelf kunt aanmaken.

  • Grote marketplace
  • Combineer account met exchange
  • Bijzonder NFT’s