De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een boete van $750.000 opgelegd aan Flyfish Club, een restaurantproject, wegens de verkoop van niet-geregistreerde crypto-activa-effecten.
Dit besluit volgde op de uitgifte van een bevel op 16 september waarin de SEC aangaf dat Flyfish Club 1.600 NFT’s had verkocht aan Amerikaanse investeerders, wat in totaal $14,8 miljoen opleverde. De NFT’s waren bedoeld als toegangsbewijzen tot een restaurant dat nog in Manhattan gebouwd moest worden.
Waarom werden de NFT’s beschouwd als effecten?
De kern van de zaak ligt in de manier waarop Flyfish Club de NFT’s aan investeerders presenteerde. Volgens de SEC werd investeerders verteld dat zij winst konden maken door de NFT’s op de secundaire markt door te verkopen. In het stopzettingsbevel verklaarde de SEC:
“Flyfish Club led investors to expect profits from the entrepreneurial and managerial expertise of Flyfish and its principals in building and running the restaurant. Flyfish Club told investors they could potentially profit from reselling their NFTs at appreciated prices in the secondary market.”
Hierdoor werden de NFT’s beschouwd als effecten die onderworpen zijn aan de federale effectenwetgeving. Dit omdat investeerders verwacht werden te profiteren van de inspanningen van anderen, een belangrijk kenmerk van een effect volgens de Howey-test, een juridische standaard die bepaalt wat als een effect wordt beschouwd.
NFT’s als een innovatieve vorm van lidmaatschap
SEC-commissarissen Hester Peirce en Mark Uyeda waren het echter niet eens met deze beoordeling. In een afwijkende brief voerden zij aan dat de NFT’s van Flyfish Club slechts een innovatieve manier waren om restaurantlidmaatschappen te verkopen en niet onder de effectenwetgeving zouden moeten vallen. Ze benadrukten dat deze handhavingsactie innovatie zou kunnen belemmeren:
“Ze zijn van mening dat makers meer vrijheid moeten hebben om te experimenteren met NFT’s zonder zich zorgen te hoeven maken over complexe juridische interpretaties.”
Peirce en Uyeda riepen de SEC op om duidelijkere richtlijnen te geven voor NFT-projecten, zodat ontwikkelaars kunnen innoveren zonder angst voor regelgevende tegenreacties.
Gevolgen voor Flyfish Club en de bredere NFT-markt
Als onderdeel van de schikking heeft Flyfish Club, geleid door ondernemer Gary Vaynerchuk, ingestemd met het vernietigen van alle resterende NFT’s en zal het geen toekomstige royalty’s van NFT-verkopen accepteren. Het restaurant, dat deze maand zou openen, is nu omgeven door onzekerheid vanwege de handhavingsactie van de SEC.
Dit incident maakt deel uit van een bredere aanpak door de SEC van NFT-projecten. Eerder heeft de SEC aanklachten ingediend tegen andere NFT-projecten zoals Impact Theory en Stoner Cats 2, en een Wells Notice uitgegeven aan OpenSea, een van de grootste NFT-marktplaatsen. Deze acties hebben geleid tot een debat over de balans tussen regulering en innovatie in de snel evoluerende wereld van NFT’s.
De uitdaging: balans tussen regulering en innovatie
De recente stappen van de SEC hebben vragen opgeroepen over hoe regelgevende instanties moeten omgaan met de opkomende NFT-markt. Terwijl de SEC zich richt op de bescherming van investeerders door middel van regulering, roepen critici op tot meer ruimte voor innovatie.
Het debat draait om de vraag hoe NFT-makers kunnen innoveren zonder in conflict te komen met de huidige regelgeving. Het geval van Flyfish Club illustreert de spanningen tussen het streven naar financiële innovatie en de noodzaak van een gereguleerde marktplaats.