Stablecoins zijn een specifieke categorie van cryptocurrencies die zijn ontworpen om prijsstabiliteit te bieden doordat hun waarde is gekoppeld aan een andere stabielere activa, zoals fiatvaluta’s (bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar), andere cryptocurrencies, of grondstoffen zoals goud.
Hierdoor behouden ze een relatief constante waarde, wat ze aantrekkelijk maakt voor dagelijks gebruik en internationale transacties. Tevens worden stablecoins steeds meer gebruikt door inwoners van landen als Argentinië en Turkije om de extreme inflatie van de nationale munteenheid te ontvluchten.
Belangrijkste punten
- Stablecoins zijn cryptocurrencies die proberen hun marktwaarde te koppelen aan een externe referentie.
- Stablecoins zijn geschikter dan volatiele cryptocurrencies, als ruilmiddel en betaalmiddel.
- Stablecoins kunnen gekoppeld zijn aan een valuta zoals de Amerikaanse dollar of de prijs van een grondstof zoals goud.
- Stablecoins streven naar prijsstabiliteit door het aanhouden van reserve-activa als onderpand of door algoritmische formules die het aanbod moeten beheersen.
- Stablecoins blijven onder toezicht van regelgevers vanwege de snelle groei van de markt van meer dan €150 miljard en het potentiële effect op het bredere financiële systeem.
- Tether Stableboin (USDT), momenteel de grootste stablecoin met een marketcap van meer dan €100 miljard, is recentelijk verboden voor gebruik in Europa.
- In de zelfde Markets in Crypto Assets (MiCA) wetgeving zijn ook algorimische stablecoins verboden voor gebruik in Eauropa.
Soorten Stablecoins
Er zijn vier soorten stablecoins, gebaseerd op de activa die worden gebruikt om hun waarde te stabiliseren:
- Fiat-onderpand Stablecoins: Deze stablecoins hebben een reserve van een fiatvaluta (of meerdere valuta’s), zoals de Amerikaanse dollar, als onderpand, wat de waarde van de stablecoin garandeert. Bekende voorbeelden zijn Tether (USDT) en Circle’s USDC.
- Grondstof-onderpand Stablecoins: Deze stablecoins zijn gekoppeld aan de marktwaarde van grondstoffen zoals goud, zilver of olie. Een voorbeeld is Tether Gold (XAUt), een cryptocurrency die is gekoppeld aan goudreserves. Er zijn recent ook meer experimenten met stablecoins met een Real World Asset (RWA) onderpand, zoals vastgoed.
- Crypto-onderpand Stablecoins: Deze stablecoins zijn gedekt door andere cryptocurrencies. Omdat de reservecryptocurrency ook volatiel kan zijn, zijn deze stablecoins vaak overgedekt, wat betekent dat de waarde van de cryptocurrency in reserve groter is dan de uitgegeven stablecoins. Een voorbeeld hiervan is MakerDAO’s DAI, die crypto-onderpand en algoritmische stabilisering combineert.
- Algoritmische Stablecoins: Deze stablecoins houden doorgaans geen reserve-activa aan en vertrouwen op algoritmen om de waarde stabiel te houden door het aanbod te reguleren. Een voorbeeld hiervan is Ampleforth (AMPL). Zoals te zien is aan de prijshistorie, is het moeilijk om de absolute koppeling algoritmisch te garanderen. Deze vorm van stablecoins is inmiddels verboden in de EU, onder andere door de ondergang van Terra Luna’s UST, die in 2022 zijn waarde verloor met ongekend desastreuze gevolgen voor Luna- en UST-investeerders, wat zorgde voor een domino-effect van faillissementen binnen de cryptomarkt.
Waarom zijn Stablecoins zo belangrijk?
Cryptocurrencies staan bekend om hun volatiliteit. Hoewel deze volatiliteit aantrekkelijk kan zijn voor handelaren, maakt het het gebruik van deze cryptocurrencies als betaalmiddel risicovol voor zowel kopers als verkopers. Om als ruilmiddel te dienen, moet een valuta relatief stabiel blijven, zodat degenen die het accepteren, er zeker van kunnen zijn dat het op korte termijn zijn koopkracht behoudt. Bij traditionele fiatvaluta’s zijn dagelijkse schommelingen van zelfs 1% in de forexhandel relatief zeldzaam, terwijl Bitcoin regelmatig dagelijkse bewegingen van 5-10% laat zien. Daarnaast bieden stablecoins bieden handelaren en investeerders de mogelijkheid om hun gemaakte winsten te verzilveren en veilig te stellen ten tijde van hoge volatiliteit. Zoals de naam al doet vermoeden, proberen stablecoins deze problemen aan te pakken door de waarde van de cryptocurrency stabiel te houden. Ze hebben een essentiële rol gespeeld in de groei en ontwikkeling van de cryptocurrency-markten en ondergaan momenteel een grondige evolutie ten behoeve van regulering en mainstream adoptie.
Regulering van Stablecoins
Stablecoins worden steeds meer onderworpen aan regelgeving vanwege de snelle groei van de markt en het potentiële effect op het financiële systeem. In 2024 introduceerden Amerikaanse senatoren Lummis en Gillibrand een wetsvoorstel om een regelgevend kader voor stablecoins te creëren. In Europa is onder de Markets in Crypto Assets (MiCA) Regulation van 2023 het gebruik van algoritmische stablecoins verboden, en moeten alle andere stablecoins worden ondersteund door activa die door een derde partij worden gehouden met een 1:1 verhouding van activa tot munten.
Tether (USDT), de stablecoin met de grootste marktkapitalisatie, voldoet niet aan de MiCA-regelgeving en is daarmee sinds juli 2024 verboden, met een overgangsperiode tot het einde van het kalenderjaar. Volgens Tether bestaat hun onderpand uit een gevarieerde mix van de gekoppelde valuta, aandelen en (staats)obligaties. Dit voldoet echter niet aan de eisen van de MiCA-regelgeving, die vereist dat de coins 1-op-1 worden gedekt door de munt waaraan ze zijn gekoppeld. Tether ziet deze eis juist als een groot risico, omdat banken slechts een klein deel van hun deposito’s daadwerkelijk in kas hebben en volledige dekking niet kunnen garanderen mocht een bank failliet gaan, iets wat de laatste jaren zowel in Amerika als in Europa heeft plaatsgevonden.
Conclusie
Stablecoins zijn cryptocurrencies die zijn gekoppeld aan andere activa, zoals fiatvaluta of grondstoffen die in reserve worden gehouden. Het doel is om een crypto-activa te creëren met veel lagere prijsvolatiliteit, wat ze beter geschikt maakt voor gebruik gebruik. Stablecoins zijn of worden in veel rechtsgebieden gereguleerd vanwege instabiliteiten en verliezen die in het verleden zijn opgetreden bij pogingen om vooral algoritmische stabiele munten te creëren.