Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin

Bitcoin (BTC) is de eerste, grootste en meest geaccepteerde gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder tussenkomst van banken of overheden. Het is beveiligd door middel van cryptografie en een proof-of-work consensus model die directe peer-to-peer transacties faciliteert tussen gebruikers. In tegenstelling tot traditionele valuta’s, is deze digitale munt niet fysiek en wordt het ook niet gecontroleerd door een centrale autoriteit. In plaats daarvan worden transacties vastgelegd op een openbare digitale grootboek (Ledger), de blockchain.

De geschiedenis van Bitcoin

In 2008 werd de eerste cryptovaluta gecreëerd door een persoon of groep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, midden in de nasleep van de hypotheekcrisis en de daaropvolgende recessie. Het eerste blok van deze revolutionaire blockchain, bekend als het “genesis block,” werd op 3 januari 2009 gemined. In de beginjaren had deze digitale munt nauwelijks enige monetaire waarde. De eerste gedocumenteerde aankoop vond plaats in 2010, toen 10.000 munten werden ingewisseld voor twee pizza’s. Sindsdien heeft de koers enorme schommelingen doorgemaakt, met een recordhoogte van meer dan $115.000 per eenheid in december 2024.

Waarom is Bitcoin belangrijk

Bitcoin biedt een alternatief voor traditionele financiële systemen. Het stelt mensen in staat om zonder tussenkomst van banken of regeringen geld te verzenden en te ontvangen. Dit kan nuttig zijn in landen met instabiele valuta’s of strikte kapitaalcontroles. Bovendien wordt Bitcoin gezien als een vorm van “digitaal goud” vanwege de beperkte voorraad van 21 miljoen munten, wat het aantrekkelijk maakt als een opslag van waarde. Het gedecentraliseerde karakter en de beveiliging van Bitcoin maken het ook minder vatbaar voor censuur of manipulatie door externe partijen. Verder heeft Bitcoin de doorbraak van cryptocurrency en blockchain technology ingeluid en legde daarmee het fundament voor ontelbare huidige en toekomstige digitale innovaties. 

Voordelen

  • Decentralisatie: Geen centrale autoriteit die controle heeft over het geld.
  • Transparantie: Alle transacties zijn zichtbaar op de blockchain, die door iedereen bekeken kan worden.
  • Veiligheid: Beveiligd door geavanceerde cryptografische technieken en gedecentraliseerde verificatie. 
  • Schaarste: De maximale voorraad is gelimiteerd tot 21 miljoen Bitcoins, wat inflatie tegen gaat.
  • Goedkoop: Voor de snelheid en veiligheid die Bitcoin biedt is het vele malen goedkoper dan regulieren internationale transacties. 
  • Adoptie: Bitcoin wordt al door vele (online) winkels accepteert en aangeboden als investering door traditionele financiële instituties.

Risico’s van Bitcoin

  • Volatiliteit: De prijs van Bitcoin kan sterk fluctueren.
  • Frauderisico’s: Phishing, hacking en andere vormen van fraude zijn risico’s.
  • Technische barrières: Het begrijpen en veilig beheren van Bitcoin kan complex zijn voor nieuwe gebruikers.
  • Regulatie: Mogelijke toekomstige regelgeving kan invloed hebben op de waarde en het gebruik van Bitcoin. (Deze onzekerheid neemt recentelijk sterk af.)

Hoe begin ik met Bitcoin?

Als je wilt beginnen met het gebruiken van of investeren in Bitcoin, zijn er verschillende manieren om het te verkrijgen:

  • Kopen via beurzen: Platforms zoals Bitvavo of OKX bieden de mogelijkheid om Bitcoin te kopen met traditioneel geld.
  • Betalen of betaald worden: Dit kan via diverse apps die cryptocurrency-transacties ondersteunen zoals PayPal of Venmo.
  • Investeren: Investeren via gereguleerde brokers zoals Robinhood of fondsen zoals VanEck en BlockchainTraders.
  • Minen: Dit vereist aanzienlijke computercapaciteit en energie om nieuwe Bitcoins te genereren door transacties te verifiëren en aan de blockchain toe te voegen.

Wees zoals altijd extra oplettend bij het aankopen bitcoin en gebruiken van cryptocurrency gerelateerd apps. De financiële aard de technologie gecombineerd met onvoldoende informatie, maakt de cryptocurrency sector aantrekkelijk voor oplichters.

Ordinals: NFT’s op Bitcoin

Ordinals is een methode om non-fungible tokens (NFT’s), zoals kunstwerken, boeken of digitale verzamelobjecten, direct op de Bitcoin blockchain op te slaan. Dit maakt unieke digitale activa mogelijk die verhandeld kunnen worden, net als traditionele NFT’s op platforms zoals Ethereum. In tegenstelling tot blockchains en NFT’s staat de volledige data, zoals de afbeelding zelf, in de blockchain opgeslagen, daar waar andere blockchain vaak enkel een link naar de daadwerkelijk data opslaan op de blockchain met een serienummer. 

Toekomst van Bitcoin

De toekomst van cryptovaluta wordt met de dag zekerder en stabieler en blijft een belangrijk onderwerp in zowel de financiële als de technologische wereld. De technologie achter Bitcoin, zoals blockchain, inspireert innovaties in diverse sectoren. Terwijl sommige landen regelgeving introduceren die het gebruik van Bitcoin kan beperken, omarmen andere landen het juist als een legitiem betaalmiddel.

Door de unieke eigenschappen en de groeiende acceptatie kan Bitcoin blijven evolueren en mogelijk een steeds belangrijkere rol spelen in de mondiale economie. De interesse in Bitcoin als beleggingsmiddel en als alternatief voor traditionele valuta blijft groeien, wat de ontwikkeling en innovatie in de crypto-industrie verder zal stimuleren.



NFT.nl

NFT.nl is dé plek waar zowel consumenten als bedrijven worden meegenomen in de grenzeloze mogelijkheden van blockchain-technologie in het dagelijks leven.