Het verschil tussen fungible en non-fungible tokens

Een non-fungible token of NFT is een digitaal voorwerp, zo ver komen de meeste mensen tegenwoordig wel. Maar wat de waarde ervan is, of waar de naam precies voor staat? En wat is een (wél) fungible token eigenlijk? Het concept van een non-fungible token heeft te maken met blockchains, economie en digitale werelden. Wil je het zelf snappen? Lees onze toegankelijke uitleg over het verschil tussen een fungible en een non-fungible token, en waarom de waarde van een NFT zo hoog kan oplopen.

Het verschil tussen een fungible en non fungible token

Wat is een fungible token?

Een fungible token is een (digitaal) voorwerp dat direct in te wisselen is voor een handelswaar, voor een dienst of voor een munteenheid. Fungible tokens zijn niet uniek, en zijn in te wisselen voor andere tokens van hetzelfde type.

Wat is een Fungible token?

Een voorbeeld is een festivalmuntje voor consumpties dat je koopt met behulp van euro’s. Je kunt het inwisselen voor een biertje of een cola, en dat altijd in dezelfde verhouding. Je zou je festivalmuntje ook kunnen inwisselen voor een ander muntje van hetzelfde type (als je dat zou willen). En als je geluk hebt, kun je de niet gebruikte muntjes aan het einde van het feest weer omruilen voor hetzelfde aantal euro’s als je ervoor betaald hebt.

Cryptomunten zijn ook een voorbeeld van fungible tokens. Je kunt een bepaalde hoeveelheid Bitcoin inruilen voor een dienst of er een product mee afrekenen, en je kunt de Bitcoin voor een bepaalde hoeveelheid Ethereum inwisselen. Utility tokens zijn fungible tokens waarmee je producten en diensten kunt kopen op een blockchain, en security tokens geven je zeggenschap of aandelen op die blockchain.

Wat is een non fungible token

Wat is een non-fungible token?

Nu we een beeld hebben van wat een fungible token op een blockchain is, kunnen we het gaan hebben over non-fungible tokens of NFT’s. Een NFT is óók een object dat vastgelegd is op een blockchain – maar het valt níet zo maar in te wisselen. Om te beginnen is het uniek, zodat het niet ingewisseld kan worden voor een ander item. Dat item heeft een andere waarde, omdat het niet gelijkvormig is. Ten tweede is een NFT niet een vast aantal Bitcoin of Ethereum waard – het is waard wat de verkoper er op dat moment voor wil hebben, of wat een koper ervoor wil bieden.

In het echte leven telt een huis, een auto of een kunstvoorwerp als non-fungible token. Je ziet nooit iemand zijn huis één op één ruilen voor een ander onderkomen. Voordat een woningruil kan plaatsvinden, moeten de waardes van de twee woningen vergeleken worden. Daarvoor moet gekeken worden naar het bouwjaar, het interieur, de isolatie, het vloeroppervlak en nog veel meer details. En zelfs al staat een huis op instorten – als de koper een projectontwikkelaar is die een enorme potentiële waarde in het krot of de locatie daarvan ziet, dan kan de verkoopprijs toch heel hoog uitvallen.

Ook een NFT op een blockchain heeft een reeks eigenschappen die de waarde kan verhogen of verlagen. De populariteit van het item, de zeldzaamheid, de geschiedenis van de doorverkopen, de prijsontwikkeling en zelfs de subjectieve waarde die koper en verkoper eraan hechten – allemaal doen ze een duit in het zakje bij de beslissing voor hoeveel cryptocoin een NFT uiteindelijk van eigenaar verwisselt.

Het belangrijkste verschil

Wat is nou hét verschil tussen fungible en non-fungible tokens? Van de eerste staat de waarde vast, van de tweede niet. En juist omdat de waarde van een NFT niet vaststaat, is handel en speculatie ermee mogelijk. Hoeveel euro of Ethereum-coins één Bitcoin over een jaar ook waard is, hij is nog steeds evenveel waard als één andere Bitcoin. De waarde van een NFT is niet gekoppeld aan welke traditionele munteenheid, cryptomunt of fungible token dan ook. Dat betekent dat er flink wat ruimte is om handel te drijven en winst te maken met een NFT.

Het belangrijkste verschil

Voorbeelden van NFT-projecten

Er zijn tientallen games, kunstverzamelingen en virtuele werelden waarin tokens met hoge handelswaarde voorkomen. Laten we even kijken naar twee voorbeelden van succesvolle NFT-projecten.

Cryptokitties voorbeeld

CryptoKitties

Een van de bekendste computerspellen waarin NFT’s gebruikt worden, is CryptoKitties. Dat is een verzameling digitale tekeningen van katten, en elke kat kan gekocht en verkocht worden als non-fungible token. De katten kunnen jonkies krijgen en hun eigen vachtkleur, patroon, oogkleur en speciale eigenschappen aan zijn kittens doorgeven. Omdat er twaalf van zulke eigenschappen zijn met verschillende variaties is bijna elke CryptoKitty uniek. En de leukste katten kunnen voor grof geld verkocht worden – in 2018 ging er eentje voor €130.000 euro van de hand.

Decentraland

Decentraland is het beste te omschrijven als een virtuele 3D-wereld waar de gebruiker doorheen kan lopen, een zogenaamd metaverse. In deze online wereld kun je land kopen, karakters vormen, objecten bouwen en zelfs evenementen organiseren. En omdat zo’n beetje elk onderdeeltje van Decentraland een non-fungible token is, is alles in de wereld verhandelbaar – van karakterskins tot toegangskaartjes voor minigames of modeshows in de virtuele wereld. Verschillende grote bedrijven zoals Samsung, Atari en Adidas hebben al bezittingen in Decentraland.

Decentraland voorbeeld

Conclusie

Een NFT heeft geen vaste monetaire waarde en is daarom zo interessant voor speculanten. Zeker omdat non-fungible tokens op dit moment zo’n grote hype zijn, bieden ze de mogelijkheid om flinke winsten te maken. Als jij een van de mensen bent die de kansen ziet van de bruisende nieuwe wereld van de NFT’s, dan zou je zelf in de tokens kunnen gaan handelen. Op onze marktplaatsen kun je je oriënteren op de beschikbare tokens en direct je eerste aankopen doen. Succes!