Decimated

Decimated is een futuristische RPG-game die op de Solana-blockchain werkt. Het spel is ontwikkeld door de Estlandse gamestudio Fracture Labs en werd in 2021 als pre-alfa beperkt gelanceerd. Bij dit spel zijn veel verschillende manieren om in-game tokens te verdienen en die uit te geven aan voertuigen, gear en andere non fungible token items. Lees hier hoe je die tokens scoort, hoe de vette cyberpunkwereld van Decimated eruitziet en hoe je zelf geld kunt verdienen met deze gloednieuwe titel.

Wat is Decimated?

Het einde van de wereld: als het echt gebeurt, is dat waarschijnlijk geen pretje, maar zover is het gelukkig nog niet. Tot die tijd kunnen we gelukkig risicoloos computerspelletjes spelen die met veel fantasie voorspellen hoe zo’n postapocalyptische wereld eruitziet. Best cool eigenlijk, als we Decimated mogen geloven: racen in gelikte raketracers door de woestijn, de goodies van verwoeste steden plunderen en zo veel mogelijk kilo’s lood in gemuteerde monsters pompen.

Decimated speelt zich dus af in een half verwoeste 3D-wereld, waarin je een thirdpersonview hebt op je cyborg of plunderaar. Je kunt in zandbuggy’s door de wereld scheuren, met een jetpack je vijanden verrassen of in zwevende aanvalsvoertuigen raids uitvoeren. De game wordt aangedreven door de engine van Unreal 4, waardoor het spel soepel loopt. De graphics zijn voor een pre-alfa bovendien prima. Het grootste deel van het terrein volgt het thema en is een kale woestijn, maar je kunt ook verlaten steden en een aantal geredde natuurgebieden verkennen.

Decimated games

Hoe werkt Decimated?

Decimated is een survivalgame waarbij je er het beste van probeert te maken na de ondergang van de beschaving. De vermogende burgers hebben hun biezen gepakt naar een andere planeet, terwijl de criminelen, armen en andere ongewensten de boel moeten zien te rooien op onze vervuilde en verlaten planeet

Je eerste keuze is of je wilt spelen als een Mad Max-achtige menselijke plunderaar of dat je wilt proberen om orde in de chaos te scheppen als cyborg-politieagent. Dan ga je op pad om quests uit te voeren, zeldzame grondstoffen veilig te stellen, en natuurlijk te vechten tegen andere spelers en tegen de NPC karakters en mutanten die de wereld van Decimated bevolken. De gamewereld van Decimated is bijzonder groot, waardoor het heel lang duurt voordat je alle gebieden en omgevingen bezocht hebt – er is altijd iets nieuws te ontdekken.

Geld verdienen Decimated

Dit spel heeft misschien wel méér mogelijkheden dat elke andere NFT game om die tokens binnen te harken. Je kunt om te beginnen tokens verdienen door gevechten te winnen, maar ook door monsters te doden, producten of mensen te smokkelen en grondstoffen te verzamelen en te verhandelen. En zo is er nog een lange reeks quests en geheime missies om in-game tokens te scoren.

Vervolgens gebruik je de tokens onder andere om betere voertuigen aan te schaffen, om je wapens en je lichaamspantser te upgraden en om nieuwe skins voor de leuk te kopen. En de marktplaats van Decimated is de plek waar je al dit moois kunt kopen. De voertuigen zijn beperkt beschikbaar en komen als non fungible token in jouw bezit. Daardoor kun je ze later als occasion overdoen aan andere spelers als je je oog hebt laten vallen op het laatste model zweefmotor of spinachtige politiemech. Decimated heeft op dit moment nog geen opties om de in-game tokens te staken en daarmee een passief inkomen te verdienen, maar misschien wordt dat in een latere versie van de game nog toegevoegd.

Tokens

Decimated gebruikt zijn eigen token: de DIO, een ERC-20 token. Die was eerst gekoppeld aan de Ethereum blockchain, maar tijdens de groei van het spel werd het ecosysteem van Decimated overgeplaatst naar Solana. Je hebt dus een cryptowallet nodig die Solana ondersteunt om dit spel te spelen. De DIO token is in-game op veel verschillende manieren te verdienen, maar kan ook op een crypto exchange gekocht worden en in het spel worden gebruikt.

Kenmerken

Volwassen thema. De meeste NFT games hebben op dit moment niet veel uiteenlopende thematiek. Cartoonachtige battle arena’s, fantasiebeestjes en blokkenbouwers zijn de meest voorkomende onderwerpen voor deze spellen, en dat kan toch een beetje gaan irriteren. Decimated lijkt ontwikkeld te zijn voor de volwassen speler die gewend is aan strakke graphics en het nodige bloedvergieten. De gamewereld van het spel bevat genoeg verwoeste steden, moordzuchtige robots en biologisch misvormde monsters om dit type gamers aan te spreken.

Vette voertuigen. Een voertuig met een lekkere dot gas is natuurlijk dé manier om een uitgestrekt woestijnlandschap af te zoeken, en het wagenpark van Decimated stelt in dat opzicht niet teleur. In de marktplaats van het spel vind je zwevende politiewagens, constructievoertuigen die tot piratenjets zijn omgebouwd en hoverbikes met de nodige vuurkracht. Ongetwijfeld komt daar in een latere fase van het spel nog meer mooie hardware bij. Maar je kunt ook uitstappen en precisieaanvallen te voet uitvoeren met je vertrouwde pistool, raketwerper of katana.

Boss Fights. Het kan op een gegeven moment gaan vervelen om de zoveelste coyote met stralingsziekte te neutraliseren – maar gelukkig kun je bij Decimated ook op jacht gaan naar groter wild. Afschuwelijke mutanten met reuzenkracht, gigantische losgeslagen mechs en andere bizarre bosses dagen je uit om hen te verslaan en een dikke zak tokens binnen te halen. Eén tip – probeer dit niet zonder dat je wat goede NFT’s hebt gekocht, zoals strakke voertuigen of wapens met een flinke overkill-factor, anders eindig je als bloederige vlek op de woestijnbodem.

Account aanmaken

In begin 2022 is Decimated nog in zijn pre-alfafase en is het niet mogelijk om een account aan te maken of het spel te kopen. Als je vroegtijdige toegang tot deze futuristische RPG wilt, dan kan je via de website van het spel (https://www.decimated.net/) contact opnemen met de ontwikkelaars. Daar kun je het spel ook al aan je Steam-verlanglijstje toevoegen en je inschrijven voor de nieuwsbrieven, om op de hoogte te blijven van de updates en de releasedatum van Decimated.

Beveiliging

Decimated wordt gerund op de blockchain van Solana, en is daardoor uitstekend beveiligd tegen e-crime. Op het moment van schrijven is het nog niet bekend welke veiligheidsmaatregelen Decimated zal hebben om fraude met accounts of cryptowallets tegen te gaan. Dit spel wordt uiteindelijk volgens de planning ook gelanceerd op Playstation en Xbox, twee platformen die erom bekend staan dat ze bijna niet gehackt kunnen worden.

Ontwikkelingen

Decimated is nog behoorlijk nieuw: de pre-alfaversie van het spel werd in de lente van 2021 uitgebracht en wordt op dit moment getest door zo’n vierduizend leden van de community. Daarvoor waren er al promoacties en kickstarterinitiatieven om de ontwikkeling van het spel te bekostigen. Begin 2022 lanceerde het development team hun plannen voor dat jaar. Daar zien we dat het spel eind 2022 een release krijgt voor de pc, en dat het 2 jaar later beschikbaar zou moeten worden voor Playstation en Xbox.

Conclusie

Het is nog vroeg om veel definitiefs te zeggen over Decimated, omdat het spel nog in zijn pre-alfa is. Wat we wel zien is dat deze driedimensionale RPG er erg gelikt uitziet, en dat de ontwikkelaars duidelijk het maximale uit het postapocalyptische thema proberen te halen. Vooral de enorme variatie aan mogelijkheden om tokens te verdienen valt op, waardoor dit een van de meest boeiende en afwisselende NFT games kan gaan worden. We kijken erg uit naar de publieke lancering van Decimated en denken dat dit een van de absolute toptitels onder de blockchaingames kan gaan worden.