Ethereum kopen voor NFT

Zit je erover na te denken of Ethereum (ETH) kopen iets voor jou is? Een goede reden om dat te doen is dat de blockchain van deze cryptocoin veel gebruikt wordt door mensen die NFT’s munten en verhandelen. Dit artikel geeft je de basic info over Ethereum, hoe je het koopt en hoe je de cryptomunt inwisselt voor NFT’s.

Zit je erover na te denken of Ethereum (ETH) kopen iets voor jou is? Een goede reden om dat te doen is dat de blockchain van deze cryptocoin veel gebruikt wordt door mensen die NFT’s munten en verhandelen. Dit artikel geeft je de basic info over Ethereum, hoe je het koopt en hoe je de cryptomunt inwisselt voor NFT’s.

Waarom moet ik Ethereum kopen?

Ethereum is na Bitcoin de meest waardevolle cryptomunt die er bestaat, en veel cryptoexperts verwachten dat de koers ervan de komende jaren verder zal stijgen. Puur financieel gezien is Ethereum kopen dus interessant – maar ETH is ook dé crypto voor fans van non fungible tokens (NFT’s).

Makers van non fungible tokens (kunst, game-items, metaverse-objecten) leggen de contracten voor de verkoop van hun digitale objecten op dezelfde keten vast. En softwaredesigners ontwikkelen decentrale apps (Dapps) en leggen de code daarvoor vast op de Ethereum blockchain. Ook kan de chain worden gebruikt om meer traditionele digitale data (bijvoorbeeld dikke databases met productgegevens) op te bewaren.

Deze acties zijn niet mogelijk op de keten van Bitcoin – en kleinere crypto’s zijn hiervoor minder gewild. Als de ontwikkeling van en handel in games, apps, data en NFT’s interessant voor jou is, dan kan Ethereum kopen een goede zet zijn.

>>Ethereum kopen bij Bitvavo

Hoe koop ik Ethereum?

Als je Ethereum wilt kopen, heb je een betaalmiddel en een opslag voor de munt nodig. Je kunt cryptocoins als Ethereum op veel verschillende manieren afrekenen. Het is mogelijk om te betalen met een bankoverschrijving, met tegoed van een e-wallet (PayPal, Skrill, EcoPayz), met een creditcard of met een andere bankdienst. Ook kun je Ethereum betalen met andere cryptocoins, als je die al in je bezit hebt.

Ga je Ethereum kopen, dan heb je ook een plek nodig om de munt te bewaren. Zo’n opslagplek heet een cryptowallet of gewoon wallet. Dat is een soort digitale portefeuille waarop je Ethereum opslaat, en waarmee je de munt kunt uitgeven, bijvoorbeeld om NFT items, andere cryptovaluta, entertainment, diensten of goederen te kopen. Ook voor cryptowallets is de keuze enorm. Een paar van de vele wallets waarop je Ethereum (en soms andere crypto’s) kunt plaatsen, zijn Metamask, Trezor One, Exodus en Mist.

Waar kan ik Ethereum kopen?

Omdat Ethereum de op één na grootste cryptocoin is, zijn er online duizenden websites, platforms en crypto exchanges zoals Bitvavo die de munt aanbieden. Gecentraliseerde exchanges (CEX) laten je Ethereum kopen voor euro’s en voor andere crypto. Bekende sites als Binance, Coinbase en eToro hebben een brede keuze aan mogelijkheden, maar kunnen traag zijn en gevoelig voor hacks. Wel hebben ze het voordeel dat ze gebruiksvriendelijk zijn en dat het platform goed gereguleerd wordt.

Gedecentraliseerde exchanges (DEX), zoals 1Inch en Uniswap, zijn vaak sneller in het gebruik en je kunt er anoniem Ethereum kopen. Je houdt daarmee een hoge mate van controle over je handel en je privacy. Een DEX is vaak minder veelzijdig en minder makkelijk in het gebruik dan een CEX, en ook kan het aantal betaalmethoden kleiner zijn.

Hoe koop ik NFT’s met Ethereum?

Als je NFT items wilt kopen met Ethereum, dan zoek je om te beginnen naar je tokens op marketplaces die de cryptomunt accepteren. Dat zijn er gelukkig veel. Je hebt meestal een account nodig op zo’n marketplace om een NFT te kunnen kopen of verkopen.

Als je een NFT op het oog hebt waarin jij wel handel ziet, dan zijn er verschillende manieren waarop je het in je bezit kunt krijgen. Sommige NFT items hebben een vaste prijs, en je kunt ze direct kopen en in de inventaris van je account plaatsen. Andere tokens worden per opbod verkocht – tot de aangegeven tijd is verlopen of tot de bezitter het hoogste bod op dat moment accepteert. Lees je even in de FAQ van de marketplace in waar jij je NFT’s zoekt, zodat je weet hoe elke soort aankoop precies werkt.

Om jouw nieuwe NFT’s af te rekenen, heb je een cryptowallet nodig waarop Ethereum geplaatst kan worden. Deze wallets zijn op veel verschillende websites en crypto exchanges te downloaden. Doe dat, richt je wallet in, koop Ethereum om erop te zetten, en je bent klaar om naar NFT’s te gaan shoppen.

Metamask Wallet

Zoek je een cryptowallet om Ethereum op te plaatsen? Veel nieuwe gebruikers in de wereld van crypto en NFT’s kiezen voor de wallet van MetaMask. Dat heeft een paar goede redenen. MetaMask is namelijk gebruiksvriendelijk, gratis en voorzien van krachtige encryptie. De software achter deze wallet is opensource en er is een goede klantenservice om je te helpen. Je kunt Ethereum en alle op ETH gebaseerde crypto op MetaMask zetten.

Een andere belangrijke reden om MetaMask te installeren, is dat je de wallet kunt gebruiken op de meeste platforms die op Ethereum werken. Meer dan 3.500 decentrale apps en andere diensten zijn compatibel met MetaMask, waardoor je een enorme keuze hebt in gebruiksmogelijkheden voor je nieuwe Ethereum crypto.

Kan ik ook met andere cryptomunten NFT’s kopen?

Het overgrote deel van alle NFT items wordt gemunt op de Ethereum-blockchain, en moeten met deze cryptocoin worden afgerekend. Er zijn ook NFT’s die op andere ketens gemunt worden, bijvoorbeeld die van Cardano en Solana. Toch is Ethereum met een grote voorsprong de meest interessante cryptomunt voor deze handel.

Wat is het verschil tussen een NFT en cryptocurrency?

De transacties van cryptomunten én die van non fungible tokens worden allebei vastgelegd op een blockchain. Wat is het verschil tussen deze twee digitale constructies? Dat zit hem in het woordje ‘fungible’ in non fungible token.

Fungible betekent uitwisselbaar: één Ethereum-munt kan ingewisseld worden voor één andere Ethereum-eenheid, of voor 0,07 Bitcoin of gebruikt worden om een leuk NFT (bijvoorbeeld een digitale afbeelding van de CryptoKitties) te kopen. Maar een NFT kun je niet zo maar inruilen voor crypto, diensten of andere NFT’s – je zult je kittenplaatjes eerst moeten verkopen tegen cryptomunten, die je dan pas weer kunt inzetten als munteenheid.