De geschiedenis van non-fungible tokens

In 2021 beleefden non-fungible tokens (NFT) hun definitieve doorbraak. Niet alleen stond de media vol met berichten over spraakmakende verkopen van de digitale eigendommen, ook werd het concept op grote schaal geadopteerd door bekendheden, investeerders en bedrijven. De toekomst van de NFT ziet er rooskleurig uit – en dat terwijl niemand 10 jaar geleden nog van een non-fungible token had gehoord. Interessant om even terug te kijken dus. Wie begon er met kunst en memes vastleggen op de blockchain van een cryptocoin? En hoe is de verkoop van NFT’s de laatste jaren zo gegroeid dat sommige tokens nu voor tientallen miljoenen van eigenaar wisselen?

De geschiedenis van NFT's

Wat is een non-fungible token?

De afkorting NFT staat voor non-fungible token. Het slaat op een digitaal object (token) waarvan de waarde niet zo maar uit te drukken is in geld (non-fungible). NFT’s worden ontwikkeld op de computer, en het bestaan en het eigendom ervan worden daarna vastgelegd op de blockchain van een cryptomunt. Dat gebeurt met een smart contract: een dataverzameling die gedeeld wordt door veel gebruikers van de blockchain. Elke (nieuwe) eigenaar van een NFT heeft een unieke digitale sleutel die bewijst dat hij de NFT bezit.

Wat is een NFT

Door dit systeem wordt het mogelijk om NFT-objecten te verhandelen. En dat is precies waarom de tokens nu zo’n hype zijn: een NFT in een populaire collectie kan heel snel enorm in waarde stijgen. De bekendste tokens zijn digitale afbeeldingen en kunstwerken, maar verschillende online community’s hebben in de afgelopen jaren de waarde van het nieuwe concept ingezien. Er werden mediabestanden zoals muziek en video als NFT gemunt, en er kwamen videogames van de grond die het gebruik van tokens aanmoedigden. Ook worden er in hoog tempo nieuwe marketplaces geopend, speciaal bedoeld voor het verhandelen van NFT.

Wanneer is NFT ontstaan

Wanneer is de non-fungible token ontstaan?

De eerste NFT’s werden in de jaren na 2014 gemaakt. Een van de voorlopers van de non-fungible token was de Colored Coin. Deze tokens waren vastgelegd op de Bitcoin-blockchain en waren gekoppeld aan de waarde van een echte munteenheid. De Colored Coins waren een soort plaatsvervanger voor bezittingen in het echte leven, zoals auto’s, waardevolle metalen en vastgoed. Hoewel het nog geen echte NFT’s mogen worden genoemd, ontstond toen wél het idee om blockchains te gebruiken voor andere zaken dan de handel in cryptovaluta.

De techniek voor het munten van NFT’s werd in 2015 gepresenteerd door Cyrus Adkinsson. Gebruikers konden toen tegels van het digitale kunstwerk Etheria kopen, maar dit sloeg niet aan. Op Counterparty, een gedecentraliseerde crypto exchange met een community van creatievelingen, werden in dat jaar digitale assets ontwikkeld voor het spel Spells of Genesis. Op Counterparty werden in 2016 ook al verzamelkaarten, memes en digitale afbeeldingen gemaakt.

Daarna ging het snel. Drie collecties van NFT-kunst gooiden in 2017 hoge ogen: de CryptoPunks (pixelplaatjes van alternatieve figuren), CryptoKitties (tekeningen van grappige en schattige poezen) en de Bored Ape Yacht Club (verveelde, aangeklede apenkarakters).

De eerste NFT

Wat was nou de allereerste échte NFT? Dat was een bewegend digitaal kunstwerk met de naam Quantum, gemaakt door Kevin McCoy in mei 2014. Op dit moment is de waarde van deze oertoken zo’n €7 miljoen. Maar er worden ook objecten die (veel) ouder zijn dan Quantum als NFT gemunt en verkocht. In 2021 werd de eerste tweet ooit (van Twitter-oprichter Jack Dorsey) zo bijvoorbeeld verkocht voor ruim 2,4 miljoen euro. En de adellijke Tsjechische familie Lobkowicz verkoopt hun 700 jaar oude kunstcollectie nu als digitale objecten. Wie weet, misschien wordt over honderd jaar het grootste deel van alle bekende media en kunst wel als NFT verhandeld.

De eerste NFT
Memes en video

Memes en video’s

De verkoop van een paar dure individuele NFT’s is groot in het nieuws gekomen. In 2016 werden plaatjes van de kikker Pepe als NFT gemunt, en tokens van deze trollende kikker werden snel erg gewild. In 2018 werd een aantal Pepes voor hoge prijzen verkocht op het Rare Digital Art Festival, wat ook meteen het eerste grote online evenement was waarop andere makers van digitale NFT-kunst hun tokens konden slijten. De duurste Rare Pepe ging voor bijna €300.000 van de hand.

De meeste internetgebruikers kennen wel de meme van Disaster Girl, een foto uit 2005 waarin een klein meisje grijnzend de camera inkijkt terwijl achter haar een gebouw afbrandt. In 2021 verkocht de (nu volwassen) Zoë Roth deze foto van haar als NFT, voor een waarde van zo’n €450.000. In datzelfde jaar werd de video Charlie Bit My Finger (waarin een peuter op de vinger van zijn broertje kluift) verkocht voor meer dan €650.000.

NFT’s in de toekomst

2021 was (tot nu toe) hét jaar voor de non-fungible token, met als klapper de verkoop van Beeple’s project ‘Everydays: the First 5000 Days’ voor $69 miljoen. En de toekomst voor NFT ziet er zonnig uit. Niet alleen worden er in recordtempo nieuwe kunstwerken, games en metaverses gelanceerd die om de tokens draaien, ook scharen steeds meer celebrity’s en grote merken (adidas, Nike, Disney, VISA) zich achter de beweging.

Doordat NFT steeds vaker in de media komt en het grote publiek inmiddels ook begint te begrijpen dat hier iets spannends gebeurt, lijkt het erop dat de NFT-sneltrein alleen maar sneller zal gaan rijden de komende jaren. En dat is goed nieuws voor de mensen die zich nu al verdiepen in deze wereld van entertainment en handelsmogelijkheden.

NFT in de toekomst