Blockchaintechnologie brengt veel mogelijkheden met zich mee. Het gaat dan ook veel verder dan het slechts faciliteren van cryptocurrencies. CryptoKitties vormt hiervan het levende bewijs. Deze game op de blockchain was al kort na de lancering een ontzettende hype.
Zo haalde het in april 2018 in totaal $15 duizend dollar op voor een kinderziekenhuis in Seattle. Hiermee is echter nog (lang) niet alles gezegd. Want wat zijn CryptoKitties, hoe kom je eraan en hoe functioneert de technologie achter deze digitale verzamelobjecten? Hieronder lees je alles over CryptoKitties, zodat je straks heel wat informatie rijker bent!
CryptoKitties zijn digitale verzamelobjecten binnen het gelijknamige digitale spel CryptoKitties. Zoals de naam al doet suggereren, staan (digitale) katten bij dit spel centraal. Het idee is dat iedereen CryptoKitties kan kopen, vermenigvuldigen en verkopen.
Het spel CryptoKitties functioneert volledig decentraal en draait op het netwerk van Ethereum. Dit netwerk leent zich hier immers uitstekend voor. Vandaag de dag zijn CryptoKitties bijzonder populair. Deze digitale verzamelobjecten worden dan ook tegen hoge prijzen verkocht. De populariteit van CryptoKitties heeft er zelfs toe geleid dat de blockchain van Ethereum even plat heeft gelegen.
Alle verkochte CryptoKitties zijn 100% uniek. Elke digitale Kittie kent namelijk zijn eigen bijzondere en unieke eigenschappen. Daarnaast is er nog iets aan de hand. Wanneer je namelijk een digitaal diertje hebt bemachtigd, wordt je eigendom vastgelegd op de blockchain.
Dit zorgt voor veel veiligheid, nu eigendom op de blockchain vrijwel onaantastbaar is. Zou het spel bijvoorbeeld op een dag niet meer bestaan, dan blijven jouw reeds aangeschafte CryptoKitties gewoon van jou. Daarnaast zorgt het verzegelen van jouw eigendom op de blockchain ervoor dat niemand jouw eigendom kan kopiëren, wegnemen of zelfs vernietigen.
Wanneer je graag een CryptoKittie wil bemachtigen, kan je deze kopen. Hiervoor heb je een computer met een internetverbinding nodig. Belangrijk is dat je gebruikmaakt van de internetbrowser Google Chrome of Mozilla Firefox. Deze browsers ondersteunen namelijk de digitale wallet MetaMask. Ben je nog niet in het bezit van een voorgenoemde browser, dan kan je een van deze gemakkelijk downloaden. Als dat in orde is, heb je nog twee dingen nodig: Metamask en Ethereum.
Hiervoor werd al even genoemd dat je onder meer MetaMask nodig hebt om CryptoKitties te kopen. MetaMask kan je online downloaden en toevoegen als extensie aan je browser. Vanuit je MetaMask wallet zal je CryptoKitties kunnen kopen. Dit doe je met de cryptocurrency Ethereum.
Wanneer je reeds in het bezit bent van Ethereum, kan je dit storten naar je MetaMask adres. Heb je nog geen Ethereum, dan dien je dit eerst aan te schaffen. Dit kan via een cryptocurrency exchange. Heb je MetaMask geïnstalleerd en Ethereum tot je beschikking, dan kan je nu CryptoKitties aanschaffen.
Wat de precieze waarde is van een CryptoKittie hangt af van verschillende omstandigheden en kan erg verschillen. Over het algemeen zit het prijsverschil hem vooral in de generatie. Zo bestaan er bijvoorbeeld zogeheten ‘Generation Zero’ Kitties. Dit zijn de eerste 50.000 CryptoKitties die zijn geboren.
Door digitaal te ‘fokken’, ontstaan er nieuwe generaties. De ongeschreven hoofdregel is hier dat hoe ouder je CryptoKittie, hoe hoger de prijs zal liggen. Het is voor oudere generatie Kitties dan ook niet ongebruikelijk dat ze voor meer dan $100 duizend worden verkocht. De prijzen beginnen ongeveer bij een paar tientjes.
Als er CryptoKitties kunnen worden gekocht, dan betekent dat ook dat deze kunnen worden verkocht. Kom je met pijn in je hart tot de conclusie dat je één (of meer) van je digitale katjes wil verkopen, dan kan dit via de marktplaats van CryptoKitties zelf. Hierop zal je verschillende Kitties tegenkomen die allemaal een eigen prijs hebben. Wanneer je jouw Kittie gaat verkopen, is het zaak dat je een realistische prijs kiest. Doe dus altijd even onderzoek voordat je een Kittie online zet. Het zou immers zonde zijn wanneer je er te weinig geld voor vraagt.
Als je geen cryptokitties maar anders NFT wil kopen, kan je terecht op diverse marketplaces.