Codetaal tussen Van Gogh en Gauguin ontrafeld via studieschetsen en NFT’s

4 min.

Na jarenlang onderzoek met verzameling van bronnen, feiten en omstandigheden werd  het mogelijk om chronologisch een waar gebeurd verhaal te analyseren via tekeningen  en schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890) en Paul Gauguin (1848-1903). Het  oorincident dat plaatsvond op de avond van 23 december 1888 in Arles Frankrijk kent  een geijkt verhaal, maar de werken van meerdere beroemde kunstschilders uit de 19e eeuw vertellen iets anders.  

Wat ooit begon in 2015 als een scenario voor een filmscript in opdracht, dat niet uit de verf  kwam wegens een contractueel manco bij een Amsterdams productiebedrijf, werd een serieus  onderzoek dat veel meer opleverde. De betekenis van dit ‘veel’ zit in de vele werken,  tientallen, waarin gecodeerde details zijn aangebracht die een verhaallijn tonen als  communicatie onderling bij kunstschilders in Frankrijk eind 19e eeuw. Claudia Koole werkte  als correspondent en verslaggever voor verschillende media, regionaal en nationaal, volgde  een erkende opleiding onderzoeksjournalistiek, crossborder Thomas More BE en Fontys NL,  om de juiste tools te gebruiken in dit werk zoals het Story-Based Inquiry systeem en om het  onderricht voor waarheidsvinder in elke lichaamscel op te nemen. Beeldende kunst was  sowieso een passie en uiting van haar om een beeld te laten spreken en meerdere zintuigen te  prikkelen. De naam Gratias Avis is de beeldende kunstenaarsnaam van haar.  

Om details in tekeningen en schilderijen van Vincent van Gogh en Paul Gauguin te begrijpen  en goed in kaart te brengen, maakte ze zelf studieschetsen. Deze studieschetsen werden grafisch vormgegeven en verwerkt als Non Fungible Tokens (NFT’s) in de blokchain door het  bedrijf Fluidensity.art waarmee een samenwerking ontstond vanaf 2021. Deze digitale stap is  een enorme belangrijke stap om het hele verhaal, als kroniek, te vereeuwigen als een waarheid  voor meerdere dimensies wat betekent dat het op aarde voornaam is, maar ook in  werkelijkheidslijnen daarbuiten. Een recent voorbeeld hierbij is de huidige evolutie met  ontwikkelingen om digitale musea te bevoorraden met bijzondere verhalen en betekenissen  achter kunstwerken, waarbij gerefereerd wordt aan Blue Ghost van Firefly Aerospace als  robotlanding op de maan op 2 maart 2025 die een virtueel museum meedraagt. Deze intentie  van virtuele musea droeg Claudia Koole in 2022 reeds uit en is vastgelegd door  Fluidensity.art.

De kracht van het ontdekte Van Gogh-Gauguin verhaal toont aan dat het verborgen verhaal  integriteit, opofferingsgezindheid, broederschap en genialiteit aantoont en uitstraalt. Het  altruïstische gehalte van dit ware verhaal heeft meerdere kunstschilders uit die tijd geraakt  waaronder Edvard Munch en Henri Matisse. Zij schilderden evenzo met specifieke details en  intenties die terugkomen in de kroniek van Claudia Koole. Het zijn kenmerken die van groot  belang zijn voor dit tijdperk en voor de toekomst, op aarde en daarbuiten in andere kringen  digitaal en virtueel, omdat de huidige wereld deze kenmerken nodig heeft voor een gezonde  planeet in een staat van vrede, vertrouwen en integriteit.  

In de maand maart 2025 wordt het collagewerk, NFT’s als print op acrylglas, met titel ‘It  started with the Sunflowers’ getoond in Museum De Kunst van het Leven – Van Gogh, Etten-

Leur aan het Sint Paulushofje Markt 59 in Etten-Leur. Bij deze expo worden twee trailers  getoond als aankondiging voor de documentaire die gemaakt is. Op zondagmiddag 30 maart  2025 wordt deze documentaire van Claudia Koole getoond in buurthuis Keijenburg  Roosendaal en op zondagmiddag 25 mei 2025 in wijkcentrum ’t Dijksteeke Roosendaal. De  documentaire werd voor 28% ondersteund door Cultuur Verbindt Roosendaal en Mastboom Brosens Stichting Oud Gastel en wordt getoond in West-Brabant uit dankbaarheid en respect.  Het geeft een heel klein inkijkje in haar onderzoekswerk hoewel de documentaire ruim een  uur duurt. In de documentaire zijn creatieve Artificial Intelligence (AI) kunstuitingen te zien  van de maker. Bij de documentaire wordt een expositie opgezet met een kleine 20 werken van  Gratias Avis op acrylglas in galeriekwaliteit. Op de werken wordt in vier talen (NL, EN, DU,  FR) uitgelegd wat de betekenis in het verborgen verhaal is van Van Gogh en Gauguin. Het  onderzoeksverhaal is in West-Brabant, de geboorte-, woon- en werkstreek van de Nederlandse  kunstschilder Vincent van Gogh, ontdekt en uitgewerkt. Dankzij de NFT’s heeft het een  mondiaal en kosmisch bereik, nu en voor volgende generaties.  

Persbericht: www.gratias-art.com    

NFT.nl

NFT.nl is dé plek waar zowel consumenten als bedrijven worden meegenomen in de grenzeloze mogelijkheden van blockchain-technologie in het dagelijks leven.